Η ισπανική ποδοσφαιρική φούσκα


Μεσούσης της μεγάλης κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Κύπρο, στις Βρυξέλλες υπάρχει έντονος προβληματισμός, όπως αποκάλυψε ο «Guardian» την περασμένη εβδομάδα, για τους απλήρωτους φόρους και τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές των ισπανικών ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Την ίδια στιγμή που η Ισπανία και το τραπεζικό της σύστημα έχει καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης με δάνειο ύψους 40 δις ευρώ, οι ομάδες της Πριμέρα και Σεγούντα Ντιβιζιόν έχουν χρέη προς τα τραπεζικά ιδρύματα που ξεπερνούν τα 3,5 δις ευρώ.

«Αυτό είναι άδικο από τη στιγμή που όλοι οι άλλοι Ισπανοί φορολογούμενοι, αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες, πρέπει φυσικά να είναι εντάξει με τις φορολογικές τους εισφορές», σημείωσε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Βίλι Μεγιέρ του συνασπισμού της Ενωμένης Αριστερής σε μια πρόσφατη ερώτηση του προς τον επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια.

Ο Μεγιέρ τόνισε πως ενώ οι σύλλογοι πληρώνουν μεγάλα ποσά για να προσελκύσουν τους καλύτερους ποδοσφαιριστές, η ισπανική κυβέρνηση έχει προβεί σε περικοπές δημόσιων υπηρεσιών.

«Είναι ακατανόητο ότι ενώ φόροι, όπως ο ΦΠΑ, αυξάνονται και τα νοσοκομεία και οι δημόσιες υπηρεσίες ιδιωτικοποιούνται σαν μέσο για να παραχθούν κάποιοι βραχυπρόθεσμοι πόροι, οι ιδιωτικοί σύλλογοι λαμβάνουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση», πρόσθεσε.

«Αυτό είναι απίστευτο! Εμείς πληρώνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να βγάλουμε την Ισπανία από τα σκ… και μετά αφήνουν τους συλλόγους τους να χρωστάνε», σχολίασε με το γνωστό του ύφος ο πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, Ούλι Χένες.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, Χοσέ Μαρία Γκάι ντε Γιεμπάνα, τονίζοντας πώς ο αλόγιστος δανεισμός έχει δημιουργήσει μια «φούσκα», η οποία όταν σπάσει, θα συμπαρασύρει τους συλλόγους…

«Όταν με ρωτάνε για το ποιες ομάδες κινδυνεύουν, απαντώ λέγοντας το ποιες είναι οι ομάδες που δεν διατρέχουν κίνδυνο, δηλαδή οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Αθλέτικ Μπιλμπάο», είπε για να προσθέσει πως «ο Χένες βασικά έχει δίκιο. Αν δεν πληρώσω τους φόρους μου, τότε θα με κυνηγήσουν οι αρχές. Όμως αυτό δεν συμβαίνει με τις ομάδες που έχουν ειδική μεταχείριση.

Ο Γκάι ντε Γιεμπάνα εξήγησε πως «το ποδόσφαιρο είναι ειδική περίπτωση. Αν κυνηγήσεις πολύ μια ομάδα, τότε οι οπαδοί της θα διαμαρτυρηθούν», αναφερόμενος στο παράδειγμα της Λα Κορούνια σε αντιδιαστολή με την επίσης υπερχρεωμένη Ατλέτικο Μαδρίτης. «Οι οπαδοίο της Λα Κορούνια δεν πρόκειται να κλείσουν τους δρόμους της Μαδρίτης», κατέληξε.

Συγκεκριμένα, 22 ομάδες στην Ισπανία, όπως ενδεικτικά η Λα Κορούνια, η Σαραγόσα, η Ράσινγκ Σανταντέρ, η Μαγιόρκα, η Μπέτις και η Αλμπαθέτε είναι σε τραγική οικονομική κατάσταση λόγω χρεών, ενώ η ΕΕ έχει αρχίσει να βάζει στο μικροσκόπιο την έμμεση χρηματοδότηση των ομάδων από ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και από δάνεια με εγγύηση των τοπικών αρχών…


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου