Δείτε τους ομορφότερους θαλάσσιους κόλπους του κόσμου


Τα νερά στους κόλπους είναι τις περισσότερες φορές πιο ήρεμα, από ό,τι στις ανοιχτές θάλασσες και είναι ιδανικά μέρη για να δένουν τα πλοία σε περίπτωση κακοκαιρίας.

Πολλοί φυσικοί κόλποι ανά τον κόσμο, έχουν μετατραπεί σήμερα σε σημαντικά εμπορικά λιμάνια στρατηγικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της εκάστοτε χώρας. Απόμεροι κι εξωτικοί, σημαντικά εμπορικά κέντρα ή με σπάνια φυσική ομορφιά στις θαλάσσιες «εσοχές» τους, οι κόλποι προσελκύουν έντονα το τουριστικό ενδιαφέρον των ταξιδιωτών…


Δείτε τους ομορφότερους θαλάσσιους κόλπους του κόσμου:

-Κόλπος του Fundy, Καναδάς-Η.Π.Α.

Ο κόλπος του Fundy βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού, μεταξύ δύο καναδικών επαρχιών, ενώ ένα μικρό του τμήμα «αγγίζει» τις ΗΠΑ. Φημίζεται για τις μεγάλες του παλίρροιες, που μπορεί να φτάσουν και τα 16 μέτρα. Οι ακραίες παλίρροιες του Fundy δημιουργούν ένα σπάνιας ομορφιάς θαλάσσιο οικοσύστημα. Στον κόλπο, μπορείτε να παρατηρήσετε από τους βραχώδεις παράκτιους σχηματισμούς, τα ακραία παλιρροιακά φαινόμενα. Ανεβείτε στους βράχους Hopewell, σε ένα τοπίο που μοιάζει «απολιθωμένο» και απολαύστε από εκεί τη μοναδική θέα.

-Κόλπος Paradise, Ανταρκτική

Ο κόλπος Paradise, είναι ένα από τα δύο μέρη της Ανταρκτικής, που μπορεί να προσεγγιστεί από πλοία (το άλλο είναι το λιμάνι Neko). Συνεπώς είναι μια περιοχή με μεγάλη επισκεψιμότητα. Ο κόλπος περιβάλλεται από χιονισμένα βουνά και παγωμένους λόφους. Οι δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να επιδοθείτε κατά την παραμονή σας εκεί, περιλαμβάνουν κρουαζιέρες με φουσκωτές βάρκες ανάμεσα στους πάγους, επίσκεψη σε ερευνητικές βάσεις, αλλά και δυνατότητα φωτογράφισης σπάνιων οικοσυστημάτων.

-Bay of islands, Νέα Ζηλανδία

Η περιοχή Bay of islands, ανήκει στους πλέον φημισμένους τουριστικούς προορισμούς της Νέας Ζηλανδίας. Το γραφικό νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελείται από 144 νησιά, αρκετούς κόλπους και μερικές από τις πιο εντυπωσιακές αμμώδεις παραλίες. Εδώ θα συναντήσετε μεγάλη ποικιλία θαλάσσιου ζωικού πλούτου, όπως φάλαινες, δελφίνια πιγκουίνους και ένα σπάνιο είδος ψαριού που θυμίζει μεγαλόσωμο ξιφία. Λόγω της φήμης της περιοχής, παρατηρείται συνωστισμός από σκάφη αναψυχής ή ψαρέματος, αλλά χωρίς να χάνεται η ομορφιά του τοπίου. Σημαντική είναι και η ιστορία που κουβαλάει το μέρος, καθώς εδώ ήταν το πρώτο μέρος της Νέας Ζηλανδίας που κατοικήθηκε από ευρωπαίους.

-Κόλπος του Kotor, Μαυροβούνιο

Ο κόλπος του Kotor, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Μαυροβουνίου, στην Αδριατική θάλασσα. Είναι αναμφίβολα ένας από τους ωραιότερους κόλπους της Ευρώπης, αν και μέχρι πρόσφατα πολλοί ήταν εκείνοι που λόγω της γεωλογίας του εδάφους, τον κατέτασσαν στα φιόρδ. Στην πραγματικότητα είναι ένα βυθισμένο φαράγγι ποταμού. Το ειδυλλιακό τοπίο του Kotor, συνθέτουν οι αμέτρητες παραλίες, οι ενδιαφέροντες τουριστικοί προορισμοί και μερικές από τις πιο γραφικές πόλεις, όπως οι Risan, Perast και η ομώνυμη πόλη Kotor.

-Κόλπος Phang Nga, Ταϊλάνδη

Απέχοντας περίπου 95 χλμ. από το νησί Phuket, ο κόλπος Phang Nga, είναι από τα πιο εξωτικά τοπία της Ταϋλάνδης. Σπηλιές και ασβεστολιθικά νησιά, τα οποία ενίοτε ξεπερνούν σε ύψος τα 300 μέτρα, «υφαίνουν» ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε και το φημισμένο νησί του… James Bond, το Ko Ping Kan, όπου «πρωταγωνιστεί» στην ταινία «Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι». Ο ιδανικότερος τρόπος για να εξερευνήσετε την ομορφιά του τοπίου, είναι με καγιάκ. Θα εντυπωσιαστείτε από τα μοναδικής ομορφιάς θαλασσινά τοπία και από τις βραχώδεις σπηλιές.

-Λιμάνι Victoria, Χονγκ Κονγκ

Το λιμάνι της Victoria είναι ο κατεξοχήν τουριστικός προορισμός στο Χονγκ Κονγκ και σημαντικό λιμάνι διαμετακομιστικού εμπορίου. Τα μεγαλύτερα κοντέινερ του κόσμου και φορτηγά πλοία περνάνε από εκεί. Το λιμάνι προσφέρει ασύγκριτη θέα στους γύρω ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ και στην ακτή Tsim Sha Tsui. Είναι ένα πολύβουο και πολυσύχναστο μέρος, όπου εκατοντάδες ταχύπλοα και κάθε λογής πλοιάρια, προσαράζουν ανοικτά του.

-Λιμάνι Jackson, Αυστραλία

Πρόκειται για το μεγάλο φυσικό λιμάνι του Σύδνεϋ, ένα από τα πιο ζωντανά και όμορφα μέρη της Αυστραλίας. Με τους εκατοντάδες κόλπους, τους ορμίσκους, τις πλωτές διόδους και τις ακτές, το λιμάνι ενισχύει εντυπωσιακά την ομορφιά της πόλης. Εδώ βέβαια υπάρχουν και τα δύο αξιοθέατα- ορόσημα της περιοχής: Η Όπερας του Σύδνεϋ και η Γέφυρα του Λιμανιού. Ένας από τους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς με σημαντική ιστορική διαδρομή αλλά και ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη της πόλης.

-Κόλπος του San Francisco, Η.Π.Α.

Στις ακτές της Καλιφόρνιας, βρίσκεται ο κόλπος του San Francisco. Η πόλη γύρω από το λιμάνι, είναι ένα από τα πλέον πυκνοκατοικημένα αστικά προάστια, που πληθυσμιακά ξεπερνά τους οχτώ εκατομμύρια κάτοικους. Το San Francisco είναι το οικονομικό κέντρο, ενώ η πιο φημισμένη πόλη φαίνεται πως είναι το San Jose. Ανάμεσα στα νησιά που συνθέτουν τον κόλπο, είναι και το μικρό νησί Αλκατράζ, που μέχρι το 1963 «φιλοξενούσε» την ομώνυμη φυλακή. Η πύλη εισόδου του κόλπου προς τον ειρηνικό ωκεανό είναι η φημισμένη Χρυσή Πύλη (Golden Gate).

-Κόλπος Guanabara, Βραζιλία

Είναι ένας από τους ομορφότερους κόλπους στην νοτιοανατολική Βραζιλία. Περιβάλλεται από τροπικά δάση, θάλασσες, απόκρημνους βραχώδεις σχηματισμούς και την οροσειρά Serra do Marl, ενώ γειτονεύει με το Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο κόλπος ανακαλύφθηκε από τον πορτογάλο εξερευνητή Gaspar de Lemos, ο οποίος του έδωσε το όνομα Ρίο ντε Τζανέιρο, καθώς νόμιζε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ποτάμι. Η σημερινή ονομασία του, προέρχεται από μια τοπική διάλεκτο της περιοχής.

-Κόλπος Ha Long, Βιετνάμ

Ο κόλπος Ha Long, είναι ένας από τους πλέον φημισμένους τουριστικούς προορισμούς στο βόρειο Βιετνάμ και εκτείνεται σε μια ακτογραμμή 120 χλμ. Τα νησιά που τον περιβάλλουν, κυρίως χαρακτηρίζονται από πυκνή βλάστηση, ενώ σχηματίζουν μια νοητή «θαλασσογραφία» από πυλώνες ασβεστόλιθου. Τα περισσότερα από τα νησιά είναι ακατοίκητα, αλλά έχουν μεγάλης έκτασης λίμνες, στις οποίες συχνά οι ψαράδες δημιουργούν πλωτούς οικισμούς.





ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου