Η υπόσχεση των οπαδών της Λίβερπουλ στη Μάργκαρετ Θάτσερ πριν από 23 χρόνια


Οι οπαδοί των αγγλικών ποδοσφαιρικών ομάδων, ιδιαίτερα οι πιο θερμόαιμοι, δεν είχαν ιδιαίτερους λόγους να την συμπαθούν, έπειτα και από την πολύ επιθετική πολιτικής της απέναντι στο χουλιγκανισμό, αλλά οι πιο φανατικοί της εχθροί είναι σίγουρα οι οπαδοί της Λίβερπουλ.

Η αφορμή είχε δοθεί από το 1985 στο Χέηζελ στον αγώνα της Λίβερπουλ με την Γιουβέντους όταν 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από επεισόδια που είχαν δημιουργήσει οι οπαδοί της Λίβερπουλ και το αποκορύφωμα ήλθε τρία χρόνια μετά στην τραγωδία του Χίλσμπορο, όπου 96 φίλοι της Λίβερπουλ πέθαναν από το συνωστισμό που δημιουγήθηκε στις εξέδρες.

Κάπως έτσι γράφτηκαν οι πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της Λίβερπουλ, ακολούθησε η πολύ σκληρή πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ ενάντια στους χούλιγκανς και οι εξοντωτικές ποινές για τις αγγλικές ομάδες που τους κόστισαν πέντε χρόνια αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις και χρειάστηκαν πολλά χρόνια μέχρι να ορθοποδήσουν.

Η Λίβερπουλ, η μέχρι τότε μεγαλύτερη αγγλικά ομάδα και πραγματική αυτοκρατορία για περίπου είκοσι χρόνια, και οι οπαδοί της κυνηγήθηκαν λυσσαλέα από τις αγγλικές αρχές, θεωρήθηκαν παράδειγμα προς αποφυγή και χρειάστηκε να περάσουν 23 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθούν οι νέες έρευνες που τελικά αθωώνουν την ομάδα και τους οπαδούς της και επιρρίπτουν ευθύνες στην αστυνομία, αφήνοντας αιχμές και για τις ενέργειες της Μάργκαρετ Θάτσερ και του επιτελείου της.

Η δικαίωση των οπαδών της Λίβερπουλ ήρθε μεν πολύ αργά, ωστόσο, έπληξε αρκετά το κύρος της πρώην πρωθυπουργού της χώρας έστω και λίγους μήνες πριν αφήσει την τελευταία της πνοή.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι εκείνο το κυνηγητό είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα να πάρει την κάτω βόλτα και να μην καταφέρει μέχρι και σήμερα να επιστρέψει στις παλιές δοξασμένες εποχές, ενώ η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν persona non grata στην πόλη και το «ναό» του Ανφιλντ στον οποίο αντηχούσε συχνά πυκνά ένα μακάβριο σύνθημα.

«We are going to have a party when maggie Thatcher dies», δηλαδή «Θα κάνουμε πάρτι όταν πεθάνει η Μάργκαρετ Θάτσερ» τραγουδούσαν παντού και πάντα οι οπαδοί της Λίβερπουλ και σήμερα ενδεχομένων να αισθάνονται δικαιωμένοι και να ξεκινούν τις «ετοιμασίες».

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις στην κερκίδα των οπαδών σηκωνόταν ένα πανό που έγραφε «Expose the lies before Thatcher dies», δηλαδή «Αποκαλύψτε τα ψέμματα πριν πεθάνει η Θάτσερ».

Μια από τις τελευταίες φορές που ακούστηκε το σύνθημα αυτό ήταν πριν από μερικούς μήνες στον εκτός έδρας αγώνα κατά της Σάντερλαντ.





ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου