Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Μπάγερν μετά από 12 χρόνια


Η Μπάγερν νίκησε 2-1 την Ντόρτμουντ στο "Γουέμπλεϊ" με γκολ του  Μάντζουκιτς στο 60' και του Άριεν Ρόμπεν στο 89' και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης μετά από 12 χρόνια και δύο χαμένους τελικούς στα τελευταία 3 χρόνια. Έφτασαν τα 5 τρόπαια οι Βαυαροί.

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία μεσα στο σπίτι τους που τους την Τσέλσι και με πρωταγωνιστή τον τότε μοιραίο Άριεν Ρόμπεν, οι Βαυαροί λύγισαν 2-1 τη Ντόρτμουντ και κατέκτησαν το πέμπτο Champions League της ιστορίας τους. Άξιοι αντίπαλοι σε φανταστικό παιχνίδι οι Βεστφαλοί, δικαιούνται να φωνάζουν για μη αποβολή του Ντάντε στη φάση του πέναλτι με το οποίο είχαν ισοφαρίσει προσωρινά (68’ Γκουντογκάν).

Το 0-0 του πρώτου ημιχρόνου αδικούσε ξεκάθαρα την προσπάθεια που κατέβαλαν καθεμιά από τις φιναλίστ. Γρήγορος ρυθμός, ταχύτατες εναλλαγές και κλασικές ευκαιρίες συνέθεσαν το σκηνικό στον εμφύλιο, με τις δυο φιναλίστ να ψάχνουν με ποικίλους τρόπους το γκολ που θα άλλαζε τα δεδομένα. Σύγχρονο γερμανικό ποδόσφαιρο.

Ούτε όμως ο Λεβαντόφσκι, ο Μπλαστσικόφσκι, ο Ρόις και ο Μπέντερ από τη μία, ούτε Μάντζουκιτς και ο Ρόμπεν από την άλλη πέτυχαν να τελειώσουν τις ευκαιρίες που τους προσφέρθηκαν στο πιάτο. Τόσο ο Νόιερ, με τις εντυπωσιακές εκτινάξεις του, όσο και ο Βαϊντενφέλερ, με τις καίριες επεμβάσεις του, λειτούργησαν ανασταλτικά σε κάθε περίπτωση και το γκολ έλειψε για μία ώρα. Τότε δηλαδή που οι Βαυαροί έκρυψαν την μπάλα, ο Ρόμπεν έστρωσε στον Μάντζουκιτς κι αυτός έβαλε ένα από τα πιο εύκολα γκολ της καριέρας του.

Ήταν το... φιτίλι προκειμένου το μεγάλο ματς να πάρει ξανά φωτιά, ύστερα από ένα υποτονικό πρώτο τέταρτο στο δεύτερο μισό του παιχνιδιού. Η Ντόρτμουντ δεν τρόμαξε από το βαυαρικό προβάδισμα. Ούτε έχασε την ηρεμία της, αν και αουτσάιντερ. Έπαιξε με το ίδιο ρίσκο στην άμυνα και χάρη στο άγαρμπο μαρκάρισμα του Ντάντε (δεν αποβλήθηκε πάντως) στον Ρόις άδραξε την ευκαιρία να ισοφαρίσει. Στο 68' ο Γιουντογκάν έστειλε από την άλλη πλευρά τον Νόιερ και το 1-1 έθεσε σε νέα βάση τη τιτανομαχία στο Γουέμπλεϊ.

Το ήθελαν τόσο πολύ και οι δύο αυτό το τρόπαιο που όσο περνούσε ο χρόνος τόσο περισσότερο το έδειχναν. Η καθεμιά με τα όπλα της και χωρίς αλλαγές σε πρόσωπα ή συστήματα. Το ζήτημα ήταν ποια μπορούσε να κερδίσει. Ο Σούμποτιτς στο 72' πήρε την μπουκιά από το στόμα του Ρόμπεν, ο Βαϊντενφέλερ έσωσε στο σουτ του Αλάμπα στο 76', προτού ο Λεβαντόφσκι στο 85' στείλει την μπάλα στα δίχτυα, έχοντας όμως πρώτα κοντρολάρει με το χέρι, παράβαση που είδε και ορθώς χρέωσε ο Ριτσόλι.

Μετά απ' όλα αυτά, η παράταση έμοιαζε αναπόφευκτη. Ό,τι όμως η τύχη "έκλεψε" πέρυσι από την Μπάγερν στο φινάλε της το επέστρεψε απλόχερα εφέτος. Ο Σβαϊνστάιγκερ δεν σκόραρε για να εξιλεωθεί για το χαμένο πέναλτι απέναντι στην Τσέλσι, το έκανε όμως ο Ρόμπεν στο 89'! Μετά από ασίστ του Ριμπερί που τον έφερε σε θέση βολής, τιμωρώντας την άμυνα της Ντόρτμουντ να παίζει ψηλά. Η Μπάγερν ήταν πια η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης για πέμπτη φορά στην ιστορία της. Στο κλαμπ των λίγων της ηπείρου.

Οι Βαυαροί πανηγύρισαν το 5ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ιστορίας τους (1974-76, 2001, 2013), πιάνοντας τη Λίβερπουλ στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας. Περισσότερες κατακτήσεις έχουν μόνο οι Ρεάλ Μαδρίτης (9) και Μίλαν (7).

Μπάγερν (Γιουπ Χάινκες): Νόιερ, Αλάμπα, Ντάντε, Μπόατενγκ, Λαμ, Χάβι Μαρτίνεθ, Σβαϊνστάιγκερ, Ριμπερί, Ρόμπεν, Μίλερ, Μάντζουκιτς

Ντόρτμουντ (Γιούργκεν Κλοπ): Βάιντενφελερ, Σμέλτσερ, Χούμελς, Σούμποτιτς, Πίστσεκ, Μπέντερ, Γκιντόγκαν, Γκρόσγκροιτς, Ρόις, Μπλαστσικόφσκι, Λεβαντόφσκι

Σκόρερς: 68' πέν. Γκιουντογάν / 60' Μάντζουκιτς, 89' Ρόμπεν
Γήπεδο: "Γουέμπλεϊ", Λονδίνο
Διαιτητής: Νικόλα Ριτσόλι (Ιταλία)



Τα highlights του μεγάλου τελικού


Η απονομή του τροπαίου:
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου