Οι Καουμπόηδες της ελευθερίας


Πως μια παρέα πανκ και χίπις από το Μπρίστολ στα τέλη του ʼ80 εξελίχθηκε σε έναν κοινωνικό, αθλητικό σύλλογο τους Easton Cowboys and Girls που ταξίδεψε και στις πέντε ηπείρους του κόσμου, από τα Ζαπατιστικά χωριά του Μεξικό μέχρι τα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης, τονώνοντας την αλληλεγγύη ανά τον κόσμο και αγγίζοντας ευρύτερα κοινωνικά θέματα. Μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης της Βρετανίας δεν μπόρεσαν να μην αναδείξουν το θέμα. Το βιβλίο «Ελευθερία μέσα από το ποδόσφαιρο» ήρθε να συμπυκνώσει τις περιπέτειες και εμπειρίες μιας 20ετίας.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ʼ80 όταν από μια παρέα πανκ, χίπις και γενικά «άχρηστων» νέων καθιέρωσε να συναντιέται και να παίζει ποδόσφαιρο κάθε Κυριακή στο δημοτικό σχολείο του Baptist Mills στο Μπρίστολ. «Αρχικά λειτούργησε περισσότερο σαν ένας τρόπος να φύγει το αλκοόλ της προηγούμενης νύχτας από τον οργανισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γουίλ Σίμπσον, μέλος της ομάδας! Αυτό ήταν! Στις αρχές του καλοκαιριού του 1992 ιδρύονται οι Easton Cowboys και αμέσως παίρνουν δικαίωμα συμμετοχής στο τοπικό πρωτάθλημα.

Μάλιστα, την πρώτη χρονιά η νεοϊδρυθείσα ομάδα τερματίζει στη μέση της βαθμολογίας. Τομή για την πορεία των Easton Cowboys, ωστόσο, υπήρξε η συμμετοχή τους σε τουρνουά στη Στουτγάρδη της Γερμανίας με γενικότερο κοινωνικό ενδιαφέρον, μουσικές εκδηλώσεις και ποδόσφαιρο. Τη σκυτάλη πήραν οι «Καουμπόηδες» διοργανώνοντας τον Αύγουστο του 1994 το τουρνουά στα προάστια του Μπρίστολ σε υπό αμφισβήτηση ιδιωτικό χώρο μέσα σε δημόσιο πάρκο.

Οι εκδηλώσεις και τα τουρνουά συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια με περισσότερες ομάδες από την Ευρώπη όπως το Βέλγιο, τη Πολωνία και τη Λιθουανία. Το πιο φιλόδοξο σχέδιο πραγματοποιήθηκε το 1998 με το «Εναλλακτικό Παγκόσμιο κύπελλο» όπου μαζεύτηκαν ακόμη και χρήματα για να παραβρεθεί νεανική ομάδα από το Σοβέτο της Νοτίου Αφρικής όπου και κατέκτησε τελικά το τρόπαιο! Τα μέσα ενημέρωσης είχαν αρχίσει να ψάχνονται εκτενέστερα για τους Easton Cowboys. Εκείνο το τουρνουά καλύφτηκε από το Sky το οποίο το πρόσθεσε και στο ετήσιο ημερολόγιο με τα αθλητικά γεγονότα.

Το παγκόσμιο δίκτυο είχε ανοίξει για τα καλά και η δύση ήταν ο επόμενος σταθμός. Μετά το «Εναλλακτικό Παγκόσμιο κύπελλο» η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι για ταξίδι στο Μεξικό και τους Ζαπατίστας αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό. Οι Cowboys μαζί με τις Cowgirls και άλλες ομάδες της Ευρώπης επισκέφτηκαν τα βουνά των Τσιάπας για να βοηθήσουν στην παροχή συστήματος πόσιμου νερού. Το ποδόσφαιρο ήταν ένα κομμάτι του ταξιδιού. «Αρκετοί από εμάς πιάσαμε δουλειά και εργαστήκαμε για την κατασκευή του συστήματος. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν μαζευτεί πάνω από 100.000 λίρες για την παροχή του νερού στις κοινότητες των Ζαπατίστας», λέει με ικανοποίηση ο Σίμπσον. Πλέον, ο σύλλογος Cowboys απολαμβάνει και γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου τις Cowgirls και καμαρώνει για ομάδες στο ποδόσφαιρο, κρίκετ, νέτμπολ και μια μικτή ανδρών-γυναικών στο μπάσκετ!

Η ομάδα του κρίκετ έδωσε παιχνίδια στο Νότιο Λος Άντζελες με ομάδα της πόλης που δημιουργήθηκε με σκοπό την εκτροπή των νέων από την κουλτούρα των συμμοριών. Τα Παλαιστίνια κατεχόμενα εδάφη και το ποδοσφαιρικό τουρνουά που διοργανώθηκε ήταν ένας ακόμα σημαντικός σταθμός για τη τόνωση της αλληλεγγύης στο μακροχρόνιο αυτό αγώνα. Αυτή η εμπειρία μάλιστα έχει παρουσιαστεί και σε ντοκιμαντέρ με την ονομασία Over the wall. Στην ατζέντα τους έχουν σημειωθεί συμμετοχές σε τουρνουά για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και σε άλλα κοινωνικά θέματα στη Βραζιλία. «Έχουμε ταξιδέψει και στις πέντε ηπείρους. Καθόλου άσχημα για ένα χρεοκοπημένο πανκ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο βάθος χρόνου ο σύλλογος έχει αλλάξει ριζικά τα μέλη του. Η σύνθεση είναι εντελώς διαφορετική από τους πρωτομάστορες της ιστορίας. Οι δημιουργοί του εγχειρήματος δε φανταζόταν μια τέτοια εξέλιξη αφού στην αρχή δεν υπήρχε η πρόθεση να δημιουργηθεί ένας αθλητικός σύλλογος με πολιτικό στίγμα ακόμη αν και οι περισσότεροι άνηκαν στο αντιφασιστικό κίνημα και στα ριζοσπαστικά κομμάτια της κοινωνίας. Είναι γεγονός πως η ομάδα δε έχει συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα.

«Γνωρίζουμε ομάδες που έχουν συσταθεί ως αναρχικές ή σοσιαλιστικές. Οι Cowboys δεν είχαν ποτέ μια διαμορφωμένη ατζέντα ή ένα μανιφέστο που αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή μέλους. Αυτό θα ήταν κάτι που θα έβαζε όρια στους Cowboys», προσθέτει ο Σίμπσον που αναφέρει πως η αρχική ηθική της αυτάρκειας και του διεθνισμού πλαισιώθηκε με τη συμμετοχική δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων για την πορεία του συλλόγου. Ο σύλλογος έχει τακτικές συνελεύσεις όπου ο καθένας έχει λόγο ανεξαρτήτου ηλικίας, εθνικότητας, φύλου.

«Ακούγονται διάφορα ακόμη και ασυνήθιστες ιδέες. Ο καθένας έχει λόγο. Έχει ακουστεί σε συνέλευση ακόμη και να αγοράσουμε ένα καράβι και να ταξιδέψουμε στη Τζαμάικα και το Μεξικό για να δώσουμε αγώνες. Κάθε φίλαθλος και υποστηρικτής της ομάδας πιστεύει πως η ομάδα του είναι διαφορετική, αλλά από την δική μου πλευρά δεν έχω συναντήσει αθλητικό σύλλογο σαν τους Cowboys. Υπάρχουν σύλλογοι με ανάλογες αρχές και ηθική με εμάς, αλλά δεν είναι τόσο ετερογενείς στο εσωτερικό τους. Σίγουρα έχουμε μεταξύ μας κάποια συγγένεια και κάποια κοινή ηθική αλλά το μείγμα είναι διαφορετικό. Μετά από 20 χρόνια το πνεύμα και το ήθος που έχει αναπτυχθεί είναι εξαιρετικό», τελειώνει ο Σίμπσον.

Οι περιπέτειες, οι εμπειρίες, τα συμπεράσματα όλων των χρόνων είναι αρκετά. Το βιβλίο «ελευθερία μέσα από το ποδόσφαιρο» παρουσιάζει την πορεία των Easton Cowboys and Cowgirls μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια και έχει γραφτεί από τους ίδιους. Η αγάπη για τη μουσική, ο αγώνας για την ελευθερία και η χαρά του ποδοσφαίρου ήταν αυτά που ήρθαν να αλληλοσυμπληρωθούν και να δώσουν κάτι πραγματικά διαφορετικό και ασυνήθιστο.



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου