Στα χέρια της κοινότητας


Οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ έκαναν αρκετές προσπάθειες ώστε να να διασφαλιστεί το μέλλον του Ολντ Τράφορντ και του Λίβερπουλ αντίστοιχα. Η Όξφορντ Γιουνάιτεντ ήταν η πρώτη ομάδα που το πέτυχε, ενώ πέραν το γηπέδων, υπάρχουν και άλλοι χώροι γενικού ενδιαφέροντος οι οποίοι πλέον μπορούν να περάσουν στα χέρια της κοινότητας αν τεθούν προς πώληση.

Το 2011 το Κοινοβούλιο της Αγγλίας πέρασε νομοθετική πράξη με σκοπό την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε χώρους που προσφέρουν στην τοπική κοινωνία να χαρακτηριστούν ως «Στοιχεία κοινωνικής Αξίας». Αυτό σημαίνει ότι αν ποτέ τεθούν προς πώληση, τότε η κοινότητα μπορεί να παγώσει την πώληση, έτσι ώστε να έχει το χρόνο για να συγκεντρώσει χρήματα και να κάνει η ίδια πρόταση, για να περάσει ο χώρος στον κόσμο. Στην εν λόγω διάταξη μπορούν να συμπεριληφθούν γήπεδα, παμπ και άλλοι χώροι, ακόμα και ιδιωτικοί.

Η τοπική κοινωνία θα έχει έτσι τη δυνατότητα να εμποδίσει ανεξέλεγκτες ιδιωτικοποιήσεις, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με γνώμονα το ιδιωτικό συμφέρον και όχι το ευρύτερο καλό. Το γήπεδο της Όξφορντ ήταν το πρώτο που πήρε τον χαρακτηρισμό, δίνοντας το στίγμα και στους υπόλοιπους οπαδούς, αλλά και απλούς κατοίκους προκειμένου να κινητοποιηθούν. Οι αντίστοιχοι της Λίβερπουλ και της Γιουνάιτεντ, περιμένουν την απάντηση.

Ο Γραμματέας για τις κοινότητες και την τοπική αυτοδιοίκηση, Έρικ Πίκλς τόνισε: «Τα ποδοσφαιρικά γήπεδα δεν αποτελούν μόνο την καρδιά και την ψυχή κάθε ομάδας, είναι ριζωμένα στις γειτονιές που τα περιτριγυρίζουν και τα αγαπούν. Χάρι στα νέα δικαιώματα που δημιουργήσαμε, σήμερα οι οπαδοί εξασκούν το δικαίωμα της κοινότητας ώστε να κρατήσουν το όμορφη παιχνίδι στο σπίτι της ομάδας τους, προστατεύοντας το μέλλον των γηπέδων. Αυτά τα δικαιώματα έχουν χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξουν περισσότερες επιχειρήσεις της κοινότητας, από τοπικές αθλητικές ομάδες, μέχρι παμπ, τοπικά καταστήματα, ακόμα και μία αποβάθρα. Τα κριτήρια για να μπουν στη λίστα περιλαμβάνουν πολιτισμικά, ψυχαγωγικά και αθλητικά συμφέροντα, οπότε τα γήπεδα και άλλες εγκαταστάσεις μπορούν να επιλεγούν.»

«Για πολύ καιρό, οι κοινότητες έχουν σιωπήσει, αναγκασμένες να παρακολουθούν από το περιθώριο τα πολύτιμα τοπικά στοιχεία, τα οποία είναι ζωτικά για τις ζωές των ανθρώπων, να κλείνουν και να πωλούνται. Χάρη στα νέα μας δικαιώματα, οι κοινότητες μπορούν πλέον να αποφασίσουν τι είναι σημαντικό για αυτό και να σταματήσουν το χρόνο στις πωλήσεις, έτσι ώστε να κάνουν μια συλλογική πρόταση και να διαβεβαιώσουν ότι τα τοπικά στοιχεία για τα οποία ενδιαφέρονται θα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για να επιβιώσουν. Είναι πολύ καλό να βλέπουμε τους οπαδούς της Όξφορντ να εξασκούν το δικαίωμά τους για να προστατέψουν το γήπεδο. Ενθαρρύνουν τους οπαδούς σε όλη τη χώρα να κάνουν το ίδιο», τόνισε ο Υπουργός Ντον Φόστερ, υπεύθυνος για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής.

Η ιστορία ενός συλλόγου είναι εν πολλοίς συνδεδεμένη με το γήπεδό της, ενώ οι τοπικές κοινωνίες έχουν κι άλλους χώρους που τους χαρακτηρίζουν. Μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν ότι δεν θα χαθούν ποτέ.



ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου