Ο Κλοπ και οι περιπέτειες στη λίμνη


Ο Γίργκεν Κλοπ προετοιμάζει την Μπορούσια Ντόρτμουντ για τον μεγάλο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο την Μπάγερν το Σάββατο. Ο 45χρονος τεχνικός έχει κάνει όλη την Ευρώπη να παραμιλά με την δουλειά του στη Ντόρτμουντ τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, πέραν των προπονητικών του αρετών, αποτελεί και έναν πολύ ιδιαίτερο άνθρωπο. Και η έκπληξη που επιφύλασσε στους ποδοσφαιριστές του όταν ήταν στην Μάιντς το δείχνει ξεκάθαρα.

Ο Κλοπ έπαιξε όλη την επαγγελματική του καριέρα στη Μάιντς, όπου και έκανε τα πρώτα του βήματα ως προπονητής. Σε συνέντευξή του στον Guardian θυμάται μία πολύ ιδιαίτερη προετοιμασία, η οποία θύμισε… Μπράιαν Κλαφ! «Μπορείς να μιλάς για ομαδικό πνεύμα ή μπορείς να το ζεις». Στη Μάιντς, αφού οδήγησε την ομάδα στη Μπουντεσλίγκα το 2004, πήρε μια περίεργη απόφαση. «Πήγαμε την ομάδα σε μία λίμνη στη Σουηδία, όπου δεν υπήρχε ηλεκτρισμός. Μείναμε για πέντε μέρες χωρίς φαγητό. Έπρεπε να κάνουν αυτό», τονίζει και κάνει την κίνηση του ψαρέματος σαν να κρατάει ένα φανταστικό καλάμι! «Οι άλλοι προπονητές έλεγαν “δεν νομίζεις ότι είναι καλύτερα να κάνεις προπονήσεις παίζοντας ποδόσφαιρο;” Όχι. Ήθελα η ομάδα να νιώθει σαν να μπορεί να επιβιώνει παντού. Ο βοηθός μου νομίζει ότι είμαι ηλίθιος.

Με ρώτησε αν μπορούμε να προπονηθούμε εκεί. Όχι. Μπορούμε να τρέξουμε εκεί; Όχι. Μπορούμε όμως να κολυμπήσουμε και να ψαρέψουμε! Όταν συναντώ αυτούς τους παίκτες από τις “Ειδικές Δυνάμεις” μας τώρα, μου διηγούνται τι έγινε στο πρώτο και τι στο τελευταίο λεπτό και κάθε ιστορία στο ενδιάμεσο. Κάθε νύχτα σε μια γαμωσκηνή, ξαπλωμένοι στις ρίζες. Δεν τα ξεχνάς αυτά. Έπρεπε να βρούμε το επόμενο νησί. Ο πρώτος που θα το έκανε έπρεπε να βάλει φωτιά και να βράσει νερό. Όλη την ώρα έβρεχε, μόνο για πέντε ώρες δεν το έκανε και τότε… ένα κουνούπι!

Πώς μπορούν και ζουν στη Σουηδία; Βλέπεις τον ήλιο και αισθάνεσαι τα κουνούπια.Ήμασταν σαν το Braveheart. Μπορείς να μου βάλεις ένα μαχαίρι εδώ, κανένα πρόβλημα. Ο κόσμος δεν πίστευε πόσο δυνατοί ήμασταν μετά!». Με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές που είχε στη διάθεσή του, είχε υπάρξει συμπαίκτης. Όταν έφυγε έκλαιγε για μία βδομάδα! Εξαιρετικές όμως είναι οι σχέσεις του και με τους παίκτες του στη Ντόρτμουντ. Για αυτό και κάθε φυγή, πέρυσι του Κανγκάβα και φέτος του Γκέτσε, τον πονά πραγματικά.

Λίγες μέρες πριν τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, παρακινεί τους ουδέτερους να στηρίξουν την ομάδα του. « Είμαστε σύλλογος, όχι εταιρεία. Αλλά εξαρτάται από ποια ιστορία ο ουδέτερος οπαδός θέλει να ακούσει Αν σέβεται την ιστορία της Μπάγερν και τα όσα έχουν κερδίσει από το 1970 και μετά, μπορεί να τους υποστηρίξει. Αλλά αν θέλει μια καινούργια ιστορία, μια ιδιαίτερη ιστορία, πρέπει να είσαι με την δική μας πλευρά».

Όσον αφορά την μεταγραφή του Γκέτσε στη Μπάγερν και την πιθανή φυγή του Λεβαντόφσκι, ο Κλοπ ξεκαθαρίζει ότι η ομάδα του θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον δικό της τρόπο, μακριά από τη λογική των μεγαθήριων. «Τα λεφτά δεν εξασφαλίζουν την επιτυχία. Δεν είμαστε σούπερ μάρκετ, αλλά θέλουν τους παίκτες μας επειδή ξέρουν ότι δεν μπορούμε να τους δώσουμε τα ίδια χρήματα. Δεν θα μπορούσε ποτέ ο τρόπος μας να είναι σαν της Ρεάλ και της Μπάγερν και να μην σκεφτόμαστε τους φόρους και να αφήσουμε την επόμενη γενιά να βιώσει τα προβλήματά μας. Πρέπει να δουλέψουμε σοβαρά και λογικά.»



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου