Η Ραπίντ Βιέννης και το αμαυρωμένο ποδόσφαιρο του Γ’ Ράιχ


Στη ναζιστική Γερμανία και στα χρόνια της υλοποίησης του σχεδίου «Μεγάλη Γερμανία» από τον Χίτλερ η προσάρτηση της Αυστρίας έδωσε στη χαϊδεμένη από τους Ναζί, Ραπίντ Βιέννης την ευκαιρία να γίνει η πρώτη αυστριακή ομάδα που κατακτάει το γερμανικό πρωτάθλημα.

Κατά την διάρκεια του Γ’ Ράιχ υπήρχαν αρκετές ομάδες που μεσουρανούσαν εξαιτίας των καλών σχέσεων με το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα όπως είναι η Νυρεμβέργη, η Φορτούνα Ντίσελντορφ, η Ντρέσντνερ και κυρίως η Σάλκε. Η ομάδα του Γκελζενκίρχεν, μάλιστα, κατέκτησε έξι από τα δώδεκα πρωταθλήματα τη περίοδο 1933-44, ενώ με το τέλος του ναζισμού και μέχρι το 1958 στέφθηκε πρωταθλήτρια μόλις μία φορά. Ωστόσο, μετά την συνένωση Γερμανίας και Αυστρίας η Ραπίντ Βιέννης ανταγωνίστηκε… επάξια τις προαναφερθέντες κατακτώντας μάλιστα και το πρωτάθλημα της «Μεγάλης Γερμανίας».

Στις 12 Μαρτίου 1938 συνέβη κάτι που παραβίαζε συνθήκες που υπογράφηκαν με την λήξη του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Η Αυστρία προσχωρούσε στη Γερμανία. Το σχέδιο για την υλοποίηση της Μεγάλης Γερμανίας είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τον Αδόλφο Χίτλερ. Με το Άνσλους η Αυστρία βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της ναζιστικής Γερμανίας, κάτι που σήμανε και την ενοποίηση των αθλητικών γεγονότων και πρωταθλημάτων των δύο χωρών.

Το ποδόσφαιρο δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Στα πλαίσια της ενοποίησης αγωνίστηκαν επίσης ομάδες από την Αλσατία (Μετς και Στρασβούργο), ομάδες της Πολωνίας και ομάδες από το Λουξεμβούργου. Το σύστημα διεξαγωγής βασίστηκε στα τοπικά πρωταθλήματα όπου οι επιμέρους πρωταθλητές έπαιρναν μέρος στα τελικά πλέι οφ με τον νικητή τους να αναδεικνύεται πρωταθλητής Γερμανίας.

Σε αυτές τις νέες συνθήκες, οι προσπάθειες μεγάλων ομάδων του γερμανικού ποδοσφαίρου όπως οι Μπάγερν Μονάχου και Μπορούσια Ντόρτμουντ θάφτηκαν κάτω από το διεφθαρμένο και ναζιστικό καθεστώς. Οι Βαυαροί είχαν κατακτήσει τον τελευταίο τίτλο τους το 1932 και από τότε δε κατάφεραν να διακριθούν, ενώ η ομάδα του Ντόρτμουντ δεν απολάμβανε τις ευκαιρίες του καθεστώτος αφού ο πρόεδρός της ήταν γνωστός για τα αντιναζιστικά φρονήματά του.

Αντίθετη πορεία ακολούθησε επί ναζισμού η αυστριακή Ραπίντ. Σε λιγότερο από ένα χρόνο από το Άνσλους η Ραπίντ κερδίζει το κύπελλο Τσαμερποκάλ (πρόδρομος του γερμανικού κυπέλλου) επικρατώντας με 3-1 της Φρανκφούρτης. Η γερμανική ομάδα άνοιξε το σκορ νωρίς αλλά η Ραπίντ σημείωσε τρία γκολ στα τελευταία δέκα λεπτά και κατέκτησε τελικά το κύπελλο. Τον αμέσως επόμενο χρόνο μια άλλη ομάδα της Βιέννης, η Αντμίρα (σημερινή Αντμίρα Βάκερ), κατάφερνε να φτάσει στο τελικό κυπέλλου γνωρίζοντας εκεί την συντριβή 9-0 από την Σάλκε!

Σε αντίθεση με ότι συνέβη στις υπόλοιπες χώρες του Κόσμου κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου το γερμανικό πρωτάθλημα διεξήχθη κανονικά σαν να μη συνέβαινε το οτιδήποτε. Το 1941 η Ραπίντ Βιέννης κατάφερνε να φτάσει και στον πρώτο της τελικό πρωταθλήματος μέσω των πλέι-οφ. Στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου σε έναν καθοριστικό τελικό συνάντησε την αγαπημένη των Ναζί, Σάλκε. Όλα ξεκίνησαν ονειρικά για την ομάδα του Γκελζενκίρχεν. 2-0 στο 8’ με γκολ των Χινζ και Επένχοφ, ενώ το 3-0 στο 60’ έδειχνε να σφραγίζει το τρόπαιο για την Σάλκε. Σε ένα δεκάλεπτο, όμως, ήρθαν για ακόμη μια φορά… τα πάνω-κάτω για την Ραπίντ που έκανε το 4-3 (στο διάστημα 60’-70’!) και πρόσθεσε ένα ακόμη τρόπαιο στη τροπαιοθήκη της, αυτή την φορά του πρωταθλήματος, σκοράροντας τα δύο με πέναλτι!

Το μεγάλο αστέρι των Βιεννέζων ο επιθετικός, Φραντζ Μπίντερ σίγουρα έχει να θυμάται δυσκολότερα γκολ στην καριέρα του. Έστω και έτσι, πάντως, η Ραπίντ Βιέννης ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια Γερμανίας. Ήταν η πρώτη φορά που μια μη γερμανική ομάδα κατακτάει το γερμανικό πρωτάθλημα. Τη κατάκτηση άγγιξε και η Φερστ Βιένα (τωρινή Νέουσταντ) ένα χρόνο αργότερα αλλά υποτάχθηκε από την Σάλκε. Μετά την πτώση του ναζισμού και του Τρίτου Ράιχ η Αυστρία ξαναέγινε αυτόνομο κράτος και το ποδόσφαιρο απέκτησε και πάλι την ανεξαρτησία του.

Παρ’όλα αυτά, πρόσφατο ήταν το γεγονός όταν οπαδοί της αυστριακής ομάδας είχαν χαιρετίσει ναζιστικά σε αγώνα απέναντι στην Χάποελ Τελ-Αβίβ το 2011. Για μερίδα οπαδών ακόμη και σήμερα μπορεί να μην αποτελεί ντροπή η κυριαρχία του συλλόγου επί ναζισμού, αλλά και να αναπολεί αυτά τα χρόνια. Δεδομένο είναι και το ιστορικό γεγονός όπου στην Αυστρία υποδέχτηκαν τους Ναζί με επευφημίες στον γνωστό ως «πόλεμο των λουλουδιών». Η διοίκηση της ομάδας, πάντως, τους καταδίκασε για την αντισημιτική συμπεριφορά και τους απέκλεισε από τους αγώνες για τα επόμενα τρία χρόνια.

Συμπεριλαμβανομένου και της σκοτεινής εκείνης περιόδου η Ραπίντ απολαμβάνει την πρωτιά σε τίτλους στην Αυστρία, μετρώντας 32 πρωταθλήματα με πιο πρόσφατο το 2008. Σε έμψυχο δυναμικό οι «πράσινοι» μπορεί στο Μεσοπόλεμο και τη ναζιστική περίοδο να ήταν μια ομάδα με μεγαλύτερη αίγλη από τη σημερινή αλλά αυτό ήρθε να εναρμονιστεί και να αλληλοσυμπληρωθεί απόλυτα με το ναζιστικό καθεστώς.



ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου