Ο Καναβάρο και το ποδόσφαιρο της αλάνας

Μπορεί το ποδόσφαιρο που απολαμβάνουμε σήμερα να παίζεται σε μεγαλοπρεπή γήπεδα και οι ποδοσφαιριστές να λαμβάνουν αμύθητα ποσά, ωστόσο το ποδόσφαιρο του παλιού καλού καιρού, το ποδόσφαιρο της αλάνας και του δρόμου, δεν έχει πεθάνει. Τα τουρνουά του δρόμου εξακολουθούν να αναβιώνουν εικόνες του παρελθόντος με τον Φάμπιο Καναβάρο να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος.

Ο εμβληματικός Ιταλός αμυντικός αποτελεί τελευταία πρεσβευτή του ποδοσφαίρου της αλάνας στις ασιατικές χώρες. Μέσα από τα ποδοσφαιρικά τουρνουά του δρόμου συνεισφέρει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε εκείνες τις περιοχές, δίνοντας κίνητρο σε παιδιά όλων των ηλικιών που αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα να χαρούν παίζοντας ποδόσφαιρο.

Ο Καναβάρο πήρε αυτήν την πρωτοβουλία καθώς όπως λέει δεν ξεχνάει ποτέ πως ο ίδιος ξεκίνησε με τον αδερφό του, τον Πάολο, να παίζουν ποδόσφαιρο στα στενά της Νάπολης, όταν αυτοί και οι φίλοι τους ήθελαν να μοιάσουν στον μεγάλο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος μεσουρανούσε με τη φανέλα της ομάδας της πόλης.

«Λατρεύω το ποδόσφαιρο της αλάνας. Έτσι ακριβώς ξεκίνησα κι εγώ να παίζω ποδόσφαιρο. Όταν ήμουν παιδί στη Νάπολη δεν έβλεπα τον χρόνο να τελειώνω με τα διαβάσματά μου και να κατεβαίνω στον δρόμο για να παίξω με τους φίλους μου. Μαζί μου ήταν και ο αδερφός μου ο Πάολο και μαζί με τα άλλα παιδιά μιμούμασταν τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της εποχής από τους πιο διάσημους συλλόγους και κάναμε φοβερά παιχνίδια. Εκείνη την εποχή η Νάπολι είχε μια πολύ δυνατή ομάδα κι εγώ, όπως και κάθε παιδί στην πόλη, ήθελα να μοιάσω στον Ντιέγκο Μαραντόνα», τονίζει ο Καναβάρο σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Goal.

Πώς ωστόσο τα παιδιά στην Ασία μπορούν να βελτιώσουν τις ποδοσφαιρικές αρετές τους και να ακολουθήσουν ακόμη και μια επαγγελματική ποδοσφαιρική καριέρα μέσα από το ποδόσφαιρο της αλάνας; «Φυσικά το ποδόσφαιρο στον δρόμο είναι πολύ διαφορετικό από το πραγματικό, ωστόσο τα νέα παιδιά μπορούν να μάθουν πολλά πράγματα. Μπορεί κανείς να βελτιώσει την τεχνική του, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι πως στο ποδόσφαιρο της αλάνας πρέπει να είσαι γρήγορος, να σκέφτεσαι συνεχώς και να λειτουργείς με σπιρτάδα, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο», επισημαίνει ο Καναβάρο.

Το ποδόσφαιρο της αλάνας στην Ασία είναι αρκετά δημοφιλές, κάτι που χαροποιεί τον Καναβάρο, ωστόσο η ενίσχυση που παρέχεται είναι μηδαμινή. «Πολλά παιδιά στην Ασία ξεκινούν να παίζουν ποδόσφαιρο στον δρόμο, όπως ξεκίνησα και εγώ, και αυτό είναι αρκετά ενθαρρυντικό. Ωστόσο οι ποδοσφαιρικές αρχές θα πρέπει να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά προκειμένου να βελτιωθούν και να εξελιχτούν. Η εγκατάσταση συνθετικών χλοοταπήτων κερδίζει χρόνο με το χρόνο περισσότερο έδαφος και ελπίζω να δούμε τέτοιες βελτιώσεις σε όλες τις περιοχές της Ασίας», προσθέτει ο Καναβάρο.

Πριν από μερικούς μήνες τα τουρνουά του δρόμου στα οποία ο ίδιος αποτελεί πρεσβευτής διεξήχθησαν στην Καμπότζη και αυτόν το μήνα ταξίδεψαν στην Αυστραλία για να συνεχίσουν σε μερικές εβδομάδες στη Μογγολία. Αυτό αποδεικνύει πως το αυθεντικό ποδόσφαιρο της αλάνας, ένα ποδόσφαιρο από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν δεν έχει ακόμη χαθεί, και προσφέρει μέχρι και σήμερα στιγμές διασκέδασης σε όλη την υφήλιο…
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου