Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και φυλάκιση για ναζί και ρατσιστές


Με στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους, φυλάκιση από τρεις μήνες ως και έξι χρόνια και πρόστιμο ως και 20.000 ευρώ θα τιμωρούνται όσοι προκαλούν ή διεγείρουν σε ρατσιστική βία ή αρνούνται τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή τις γενοκτονίες, σύμφωνα με νομοσχέδιο που καταθέτει το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή. Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αντίστοιχες ποινές για τον αρχηγό ή τους βουλευτές κόμματος που μπορεί να κάνουν ρατσιστικές ή φιλοναζιστικές αναφορές από το βήμα της Βουλής.

Σύμφωνα με το Βήμα με στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του, φυλάκιση από τρεις μήνες ως και έξι χρόνια και πρόστιμο ως και 20.000 ευρώ θα τιμωρούνται εφεξής όποιος ή όποιοι από πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου ή του Διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή άλλον τρόπο προκαλούν ή διεγείρουν σε βιαιοπραγίες κατά ομάδας ή προσώπου που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την καταγωγή και τον γενετήσιο προσανατολισμό.

Με τις ίδιες ποινές θα τιμωρούνται όσοι με τον ίδιο τρόπο αρνούνται ή εκμηδενίζουν τη σημασία των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων του ναζισμού και του φασισμού, αναφέρει η ίδια πηγή, ενώ σημειώνεται πως αν στις πράξεις αυτές υποπέσει αρχηγός κόμματος, τότε περικόπτεται αυτομάτως, πέραν των άλλων ποινών, και η κρατική χρηματοδότηση από το κόμμα.

Το νομοσχέδιο περί «ξενοφοβίας και ρατσισμού» αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα. «Το νομοσχέδιο μεριμνά ώστε να καλύπτεται όλο το εύρος των σχετικών πράξεων. Συχνά οι υπαίτιοι αυτών των εγκλημάτων ξεφεύγουν επικαλούμενοι προφάσεις περί ελευθερίας λόγου» δηλώνει στο «Βήμα» ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης.

«Οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στην πρωτοπορία και οι νομοθεσίες προχωρούν πολύ περισσότερο από όσο ορίζει ως ελάχιστο η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πρέπει να η Ελλάδα να ενταχθεί σε αυτές τις πρωτοποριακές ρυθμίσεις και όχι να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης στην αντιρατσιστική νομοθεσία με μισόλογα, εξαιρέσεις και αποτρεπτικές ποινές που αντί να λύνουν μεγαλώνουν το πρόβλημα. Τέτοιες ατελέσφορες ως τώρα ρυθμίσεις εκμεταλλεύονται οι ξενόφοβοι και οι ρατσιστές επικαλούμενοι τη δημόσια τάξη ώστε να ξεφύγουν και να δρουν ανενόχλητα», τονίζει.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Βήματος στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως αρκεί κάποιος βουλευτής να αναφερθεί ακόμη και από το βήμα της Βουλής σε προτροπές ή απειλές για βιαιοπραγία κατά προσώπων που έχουν σχέση με τη φυλή, το χρώμα και την καταγωγή ή ακόμη να πλέξει το εγκώμιο των φασιστών και των ναζιστών εγκληματιών πολέμου, να χρησιμοποιήσει τα σύμβολά τους, να χαιρετίσει όπως χαιρετούν και θα αρθεί αυτομάτως η βουλευτική ασυλία του, θα οδηγηθεί στο δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει για τις ποινές που θα του επιβληθούν.

Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι εκπίπτει πάραυτα του βουλευτικού αξιώματός του καιδεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα όσο διαρκεί η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του. Το ίδιο ισχύει και για τον αρχηγό του κόμματος, που πέραν των άλλων (στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων κτλ.) θα στερεί από το κόμμα του και την κρατική επιχορήγηση, για την οποία τόσο πολύ ορισμένοι αρχηγοί κόπτονται.



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου