Η ομάδα κρούσης κατά του ρατσισμού κάνει εύκολη τη ζωή των διαιτητών


Η νεοσυσταθείσα "Ομάδα Κρούσης" της FIFA κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, υπό την προεδρία του Αντιπρόεδρου της FIFA και Προέδρου της CONCACAF, του Τζέφι Γουέμπ, συνεδρίασε για πρώτη φορά στα κεντρικά γραφεία της FIFA στη Ζυρίχη. 

Στην πρώτη αυτή σύνοδο, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ποινολόγιο για περιπτώσεις ρατσιστικών ενεργειών και άλλων διακρίσεων, μελετώντας συγκεκριμένα την πρόταση για την ενιαία εφαρμογή των κυρώσεων που ήδη υπάρχουν στους κανονισμούς της FIFA με ισχυρότερο και πιο συνεπή τρόπο.

Η "Ομάδα Κρούσης" έκανε τις ακόλουθες προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα ψήφισμα, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στο συνέδριο της FIFA στο Μαυρίκιο, στο τέλος του Μαΐου:

- Πρώτον, να υπάρχει ένας εντεταλμένος αξιωματούχος στο γήπεδο που θα εντοπίζει τις πιθανές πράξεις ρατσιστικών ή, άλλων διακρίσεων, με στόχο την ελάφρυνση της πίεσης προς τους διαιτητές και τη ευκολότερη διαθεσιμότητα αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία δεν είναι πάντα εύκολο να αποκτηθούν, ώστε οι πειθαρχικές επιτροπές να λάβουν αποφάσεις.

- Δεύτερον, την επιβολή κυρώσεων σε δύο στάδια, με μια λίστα επιβαλλόμενων κυρώσεων για μια πρώτη ή ήσσονος σημασίας αξιόποινη πράξη, όπως μια προειδοποίηση, πρόστιμο ή τη διεξαγωγή ενός αγώνα κεκλεισμένων των θυρών, καθώς και ποινολόγιο ισχυρότερων κυρώσεων για επαναλαμβανόμενες κολάσιμες πράξεις και σοβαρά περιστατικά, όπως αφαίρεση βαθμών ή, αποβολή από τη διοργάνωση, ακόμα και υποβιβασμό.

- Τρίτον, έμφαση στην ευθύνη των ομοσπονδιών-μελών της FIFA αλλά και των συλλόγων για τις ενέργειες των παικτών, των υπαλλήλων και των οπαδών τους, καθώς και επισήμανση της ανάγκης να εφαρμόζονται οι υφιστάμενες κυρώσεις με εναρμονισμένο τρόπο σε όλες τις ομοσπονδίες, τις ενώσεις-μέλη και τα πρωταθλήματα.

Να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση προς τους συλλόγους και τις ενώσεις-μέλη της FIFA να παράσχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που να δείχνει την πρόθεσή τους για την καταπολέμηση κάθε μορφής ρατσισμού και διακρίσεων μεταξύ των οπαδών τους.

"Έχουμε μια ιδιαίτερη ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει το ποδόσφαιρο και την κοινωνία», δήλωσε ο Webb κατά τις παρατηρήσεις του στην εισαγωγική του ομιλία και πρόσθεσε: "Μία από τις ευκαιρίες που έχει αυτή η "ομάδα κρούσης" είναι η τεράστια εμβέλειά της σε όλες τις 209 ενώσεις-μέλη της FIFA, ώστε να μπορούμε να πιέσουμε να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα σε κάθε περιοχή και σε κάθε χώρα όπου παίζεται ποδόσφαιρο, με στόχο την καθολική αποτελεσματικότητα των μηχανισμών καταπολέμησης του ρατσισμού και των διακρίσεων".

Στη συνεδρίαση της "Ομάδας Κρούσης" τις εργασίες της οποίας άνοιξε ο πρόεδρος της FIFA κ. Γιόσεφ Μπλάτερ, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Τζέφρι Γουέμπ (Αντιπρόεδρος FIFA και Πρόεδρος της CONCACAF), Ντάρεν Μπέιλι (Διευθυντής Ποδοσφαιρικής διακυβέρνησης και Κανονισμών της αγγλικής Ομοσπονδίας, ο οποίος αντιπροσώπυεσε τον Ντέιβιντ Μπέρνσταϊν, Πρόεδρο της FA), ο Γιούρι Μποϊτσένκο (επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης Διακρίσεων της υπηρεσίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ και του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή) ο οποίος αντικατέστησε τον Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Ναβάνεθεμ Πίλαϊ, ο Σέρε"ϊ Ντιέ (ποδοσφαιριστής από την Ακτή Ελεφαντοστού που αγωνίζεται στην ελβετική Βασιλεία), ο Τζιάνι Μέρλο (Πρόεδρος της AIPS), ο Μαρσέλ Ματιέ (απερχόμενος πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής της FIFA), Ο Οσάσου Ομπαγιουβάνα (Αρχιστυντάκτης του περιοδικού Νέα Αφρική), ο Πιαρά Πάουερ (CEO της FARE), ο Τέο φαν Σέγκελεν (Γενικός Γραμματέας της FIFPro), ο Κλαούντιο Σούλσερ (ο επερχόμενος νέος πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής της FIFA), ο Χάουαρντ Γουέμπ (Διεθνής Αγγλος διαιτητής με σήμα FIFA), ο Βερόν Μοσέγκνο-Ομπα (εκμέρους της UEFA) και ο Δρ Τόμας Παρτλ (εκ μέρους της UEFA). Οι ποδοσφαιριστές Γιόζι Αλτιντορ και Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ, οι οποίοι είχαν υποχρεώσεις με τους συλλόγους τους, ήταν απαλλαγμένοι αυτή την πρώτη συνεδρίαση της "Ομάδας Κρούσης".

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λίστα συμμετεχόντων εξακολουθεί να είναι ένας ανοικτός κατάλογος και στο μέλλον μπορούν να συμπεριληφθούν στην ομάδα και νέα μέλη.



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου