Μιχάλης Δερτούζος: Ο Έλληνας προφήτης και οραματιστής του διαδικτύου


Το όραμα του Μιχάλη Δερτούζου (1935-2001) για ένα Διαδίκτυο με ανθρώπινο πρόσωπο, άνοιξε το δρόμο για την εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων. Ο μεγάλος Έλληνας επιστήμονας, προφήτης και οραματιστής του διαδικτύου άφησε το δικό του στίγμα στον τομέα της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1936, ο Μιχάλης Δερτούζος βίωσε τη σκληρότητα του πολέμου, της πείνας και της δυστυχίας, έχοντας μάλιστα το ρόλο του αρχηγού της οικογένειάς του, ρόλο που του ανέθεσε ο πατέρας του, Λεωνίδας, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού από την Άνδρο, ο οποίος έλειπε διαρκώς σε επιχειρήσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Μοναχοπαίδι, μεγάλωσε σε μία δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο, όπου η επιβίωση ήταν ο πρωταρχικός στόχος, είχε την τύχη να υποστηρίζεται από τους γονείς του, οι οποίοι τον έστειλαν στο Κολλέγιο Αθηνών, μία απαιτητική σχολή, στην οποία κανείς δύσκολα έμπαινε, ακόμη πιο δύσκολα όμως αποφοιτούσε.

Όπως ο ίδιος έχει διηγηθεί σε συνεντεύξεις του, αν και μέτριος μαθητής τα πρώτα χρόνια, βρήκε απέναντί του τον καθηγητή του των μαθηματικών, ο οποίος με την καθοδήγηση και τις συμβουλές του, τον μετέτρεψε σε άριστο μαθητή. Από το Κολλέγιο Αθηνών αποφοίτησε το 1954. Εκμεταλλεύθηκε μια υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και έφυγε για το Αρκάνσας, για να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Τρία χρόνια μετά έπαιρνε bachelor, ενώ το 1959 ήταν η σειρά του Master.

Ο Μιχάλης Δερτούζος είχε ήδη βρει το δρόμο του. Υπέβαλε αίτηση και έγινε δεκτός στο φημισμένο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης Μ.Ι.Τ. όπου και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1964 και προσλήφθηκε ως Επίκουρος Καθηγητής. Από το 1973 έως το θάνατό του το 2001, διετέλεσε τακτικός καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών και της Μηχανικής στο τμήμα EECS (Electrical Engineering and Computer Science) του M.I.T, ενώ το 1974 ανέλαβε τη διεύθυνση του προγράμματος M.A.C. (Multiple Access Computer-Υπολογιστής Πολλαπλής πρόσβασης) το οποίο ήδη λειτουργούσε στο Μ.Ι.Τ.

Από τα πρώτα πράγματα που έκανε, όπως ο ίδιος είχε παραδεχθεί σε μία από τις λιγοστές του συνεντεύξεις, ήταν η μετονομασία του προγράμματος σε Εργαστήριο της Επιστήμης των Υπολογιστών (L.C.S.-Laboratory for Computer Science) «για να ακούγεται λιγότερο ως χάμπουργκερ και περισσότερο σαν εργαστήριο».

Με την καθοδήγηση του Δερτούζου, το LCS δημιούργησε, μεταξύ άλλων, τα spreadsheets, το δίκτυο Ethernet, τη λογική της χρονοχρήσης υπολογιστών, την κρυπτογραφία με δημόσιο κλειδί, το γραφικό σύστημα επικοινωνίας με τον υπολογιστή, την ταμπλέτα γραφικών και τα X Windows. Δούλεψε υπό την προεδρία του Τζίμι Κάρτερ πάνω στον επανασχεδιασμό των πληροφορικών συστημάτων για το Λευκό Οίκο και αντιπροσώπευε τις ΗΠΑ σε θέματα τεχνολογίας στη διάσκεψη των G7 του 1995. Υπήρξε για χρόνια σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα τεχνολογίας.

Τιμήθηκε για την προσφορά του στην Ελλάδα με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής. Ο Μιχάλης Δερτούζος έζησε όλη του τη ζωή στη Μασαχουσέτη, έως τις 27 Αυγούστου του 2001, οπότε και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αποχαιρέτησε έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς τεχνολογίας, τον άνθρωπο, που συνέβαλλε στη δημιουργία του παγκόσμιου Ιστού.

Όραμά του, ήταν πάντα ένα διαδίκτυο με ανθρώπινο πρόσωπο, ενώ θεωρήθηκε προφητικός, καθώς πρώτος διατύπωσε την ανάγκη για μία τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι το αντίστροφο, θέση η οποία σχετίζεται άμεσα με το σημασιολογικό ιστό και την «έξυπνη» αναζήτηση. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι, που του αποδίδουν την ιδέα – όχι σχεδιαστικά ή οργανωτικά – των tablets, τα οποία πρεσβεύουν ακριβώς αυτό που ο ίδιος υποστήριζε ένθερμα. Την ευκολότερη σύνδεση ανθρώπου και υπολογιστή.


Φράσεις του Μιχάλη Δερτούζου...

«…Ονειρεύομαι ακόμη τον Ελληνισμό σε όλη την οικουμένη να χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία της πληροφορικής για να δενόμαστε σφιχτά, ο ένας με τον άλλο, οι Έλληνες της διασποράς συνάμα με τους Έλληνες της Μεσογείου, δημιουργώντας έτσι μια νέα Ελλάδα…»

«Κάναμε ένα μεγάλο λάθος 300 χρόνια πριν όταν διαχωρίσαμε την τεχνολογία από τον άνθρωπο. Είναι καιρός να τα ξαναενώσουμε». (Συνέντευξή στο Scientific American) 

«Οι δάσκαλοι να μην ξεχνούν ποτέ την επιρροή που έχει η αγάπη στη μόρφωση! Αν ο δάσκαλος αγαπάει το μαθητή, νοιάζεται πραγματικά για αυτόν, τον επιπλήττει αν δεν κάνει το σωστό και του εξηγεί τι πρέπει να κάνει, τότε η εκπαίδευση μπορεί να γίνει απίστευτα διαφορετική». (Αναφερόμενος στην εμπειρία του με τον καθηγητή της Αλγεβρας στο Κολλέγιο Αθηνών)

Είπαν... 

Χάρολντ Άμπελσον, καθηγητής στο MIT - «Ήταν ο πρώτος που υποστήριξε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν ευρέως οι υπολογιστές στην εκπαίδευση, όταν στο ΜΙΤ είχαμε όλους κι όλους 10 υπολογιστές. Το 1975, περιέφερε παντού την τρελή ιδέα του ότι κάποια ημέρα οι υπολογιστές θα βρίσκονται στα σπίτια».

Τιμ Μπέρνερς Λι, εφευρέτης του World Wide Web και του hyperlink - «Σε εκείνο το χρονικό σημείο είχα μία ημιτελή τρελή ιδέα. Ο Μιχάλης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υλοποίησή της. Πήρε τα κομμάτια από τις σκέψεις μου και τα συνέθεσε για να δημιουργήσει τη συνολική εικόνα. Μόνο αυτός θα μπορούσε να το κάνει. Αν δεν υπήρχε ο Μιχάλης πιθανότατα να μην υπήρχε και το World Wide Web Consortium. Η ηγετική δύναμή του, η καθαρότητα της σκέψης του και η ζεστασιά της καρδιάς του ήταν μία συνεχής υποστήριξη για μένα». 

Μπιλ Γκέιτς - «Hταν ο πρώτος τεχνολόγος ανθρωπιστής. Πίστευε ότι η τεχνολογία είναι άχρηστη αν δεν υπηρετεί πραγματικά των ανθρώπινη ζωή, την επικοινωνία, το παιχνίδι, την εργασία». -






ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου