Florent Malouda: Το άλλο πρόσωπο του ποδοσφαιριστή απο τη Γαλλική Γουιάνα


Ο Φλοράν Μαλουντά υπήρξε μεγάλος ποδοσφαιριστής με αγωνιστικές παραστάσεις στα Γαλλικα και Αγγλικά γήπεδα, πέραν όμως των ποδοσφαιρικών του ικανοτήτων μας έχει δείξει ότι παίζει μπάλα και εκτός αγωνιστικών χώρων, στα γήπεδα της κοινωνίας.

Ο Μαλουντά γεννήθηκε στην Γαλλική Γουιάνα, ένα υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας που συνορεύει με τον Σουρινάμ. Ο μικρός έπαιζε συνεχώς ποδόσφαιρο στους δρόμους της πρωτεύουσας Καγιέν, μέχρι να τον εντοπίσουν οι σκάουτ της Σατορού και να τον πάρουν στο Παρίσι, ανοίγοντάς του το δρόμο για μια μεγάλη καριέρα. Γκινγκάμπ, Λιόν και Τσέλσι οι προορισμοί του, αρχηγός της Εθνικής και πρωταθλητής Ευρώπης με τους «Μπλε». Δεν ξέχασε όμως ποτέ τις ρίζες του.

Με σύνθημα «καμία κοινωνία δεν υπάρχει χωρίς τη νεότητά της», ο Γάλλος ποδοσφαιριστής τρέχει εδώ και χρόνια τη δική του πρωτοβουλία. Το ίδρυμα του με τον τίτλο «Οne Love» ασχολείται με την προώθηση του πολιτισμού της Γουιάνας, καθώς και στην ενίσχυση της πολιτιστικής, αθλητικής ζωής καθώς και γενικότερα της κοινωνίας στην γαλλική αποικία. Δεν έμεινε όμως εκεί. Ενίσχυσε την οργάνωση Amapo κατά του αναλφαβητισμού των παιδιών, δημιούργησε δεσμούς με την γαλλική Ντιζόν και γενικώς στήριξε πρωτοβουλίες για τα παιδιά σε άλλες χώρες.

Τον Ιανουάριο το 2011, ένα χρόνο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Αϊτή, ο Μαλουντά έδειξε ξανά το κοινωνικό του πρόσωπο. Με τον τραγουδιστή ρέγκε Γουίκλεφ Ζιν έβγαλε ένα DVD, όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου πήγαν για τους παθόντες. Αμέσως μετά το Μουντιάλ του 2010, επισκέφτηκε την Αϊτή. «Υπάρχουν ακόμα πολλοί που ζουν σε σκηνές, σε υπερβολικά δύσκολες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, χωρίς ηλεκτρικό. Πολλοί από τους οποίους δεν έχουν προοπτική για το μέλλον», δήλωνε.

Τον Ιούνιο του 2010 βοήθησε στην οργάνωση συναυλίας για τους σεισμοπαθείς, ενώ επίσης έδωσε σε δημοπρασία τα παπούτσια που φόρεσε σε αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ με αντίπαλο την Μπλάκμπερν. Η οργάνωσή του συνεργάστηκε με αυτή του Ζεν, την «Yele Haiti», με στόχο την ανέγερση κτηρίων και την άμεση βοήθεια στον κόσμο. Ο Μαλουντά μοίρασε μπλουζάκια σε παιδιά της χώρας, τα οποία τον υποδέχθηκαν σαν Θεό!

Στα χρόνια που πέρασε στην Αγγλία, στήριξε την αντιρατσιστική οργάνωση Kick It Out. «Πλέον δεν έχεις δικαιολογίες. Δεν μπορείς να πεις “Δεν ξέρω αυτή τη θρησκεία, δεν είναι σαν εμένα, είναι διαφορετικός, είναι περίεργος. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Πλέον έχεις την εκπαίδευση και νομίζω η εκπαίδευση είναι το κλειδί για τη μάχη κατά του ρατσισμού», έλεγε χαρακτηριστικά.

Εσχάτως, η Red Stripe Jamaica τον κάλεσε να παρευρεθεί σε event της Heineken στη Τζαμάικα για τον φετινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Και εκείνος αποφάσισε την αμοιβή που του προσέφεραν να την δώσει στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα, «Προτιμώ να είμαι στο γήπεδο και να παίζω, αλλά όταν είχα την ευκαιρία να πάρω μέρος στο event για τον τελικό στο Κίνγκστον ήμουν πολύ χαρούμενος. Αγαπώ την Τζαμάικα και και έχω πολλούς φίλους εκεί», τόνιζε για να προσθέσει: «Πήγα πρώτη φορά στο νησί το 2007 και ξέρω ότι οι Τζαμαϊκανοί είναι πραγματικοί οπαδοί. Υποστηρίζουν τις ομάδες τους, κυρίως τις ομάδες στην Πρέμιερ Λιγκ».

Σε λίγες μέρες, ο Μαλουντά θα παίξει σε φιλανθρωπικό ματς που διοργανώνει ο Μίκαελ Εσιέν, ενώ στο παρελθόν έχει βρεθεί δίπλα και στις πρωτοβουλίες του Ντιντιέ Ντρογκμπά. Παρότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αναζήτηση ομάδας, δεν ξεχνά τις δράσεις του…




Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου