Συρρικνώνεται και εξαφανίζεται ο Ατλαντικός Ωκεανός


Με συρρίκνωση και εξαφάνιση απειλείται ο Ατλαντικος Ωκεανός, λόγω ενός συστήματος γεωλογικών ρηγμάτων, το οποίο σχηματίζεται έξω από τις ακτές της Πορτογαλίας καθώς η Ευρώπη πλησιάζει την Αμερική, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους για τον ωκεανό.

Ο Ατλαντικός Ωκεανός, σύμφωνα με έρευνα του Geology, οδεύει προς συρρίκνωση στα χνάρια της Μεσογείου η οποία παλαιότερα αποτελούσε ωκεανό, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μπορεί και να εξαφανιστεί τελείως.

Η απειλή για τον Ατλαντικό Ωκεανό, είναι ένα σύστημα γεωλογικών ρηγμάτων α οποία εντοπίστηκαν έξω από την Ιβηρική χερσόνησο και από δύο ισχυρούς σεισμούς οι οποίοι έπληξαν την Πορτογαλία το 1775 και το 1969, αναφέρει το Βήμα.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά επιπλέον ότι η νέα ζώνη υποβύθισης σχηματίζεται λόγω της επίδρασης του λεγόμενου Τόξου του Γιβραλτάρ -μια ζώνη υποβύθισης στη δυτική Μεσόγειο, η οποία ήταν κι αυτή κάποτε ωκεανός, μέχρι που η Αφρική άρχισε να πλησιάζει την Ευρασία.

«Η υποβύθιση μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μεταδοτική ασθένεια», η οποία επεκτάθηκε από τη Μεσόγειο στον Ατλαντικό, λέει ο επικεφαλής της ομάδας. Ακόμα όμως κι αν οι εκτιμήσεις του ευσταθούν, η Αμερική δεν θα εμφανιστεί σύντομα στον ορίζοντα της Ευρώπης, καθώς η ζώνη υποβύθισης υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν ακόμα 240 εκατ. χρόνια μέχρι η Ιβηρική χερσόνησος να συγκρουστεί με την Αμερική.

Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου