Ο Ούγκο Εχιόγκου δείχνει τον δρόμο


Το πρόβλημα της έλλειψης μαύρων προπονητών στα αγγλικά γήπεδα αποτελεί ένα από τα πιο τρανταχτά δείγματα θεσμικού ρατσισμού στο ποδόσφαιρο. Τη στιγμή που σχεδόν ένας στους τρεις επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στο Νησί είναι έγχρωμος, μόλις τέσσερις προπονητές από 92 συνολικά επαγγελματικούς συλλόγους είναι έγχρωμοι.

Ο Ούγκο Εχιόγκου, ο πρώην διεθνής Άγγλος ποδοσφαιριστής με μεγάλη καριέρα σε Άστον Βίλα και Μίντλεσμπρο, παρακολουθεί τελευταία σεμινάρια προπονητικής, ενώ πρόσφατα κλήθηκε στο τεχνικό τιμ της Εθνικής Αγγλίας κάτω των 20 ετών σε μία προσπάθεια από την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να ενισχύσει έναν αδύναμο τομέα στον οποίο είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν.

Η παρουσία του θεσμικού ρατσισμού στο αγγλικό ποδόσφαιρο έχει στιγματίσει την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με αρκετούς κοινωνιολόγους του αθλητισμού να έχουν υποστηρίξει πως η έλλειψη έγχρωμων ανάμεσα στους ιθύνοντες της Ομοσπονδίας έχει ως συνέπεια την περιθωριοποίηση μαύρων προπονητών από το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Σίγουρα το γεγονός ότι αρκετοί μαύροι ποδοσφαιριστές δεν προτιμούν από μόνοι τους να πάρουν την απαραίτητη εκπαίδευση προκειμένου να γίνουν προπονητές εξ αιτίας της κουλτούρας που επικρατεί, ίσως να αποτελεί μία καλή δικαιολογία σε όσους θεωρούν πως η ύπαρξη του θεσμικού ρατσισμού δεν έχει σοβαρά επιχειρήματα.

Όντως λίγοι έγχρωμοι ποδοσφαιριστές επιδιώκουν να ακολουθήσουν σεμινάρια προπονητικής αφού τελειώσουν την καριέρα τους, ωστόσο τα βαθύτερα αίτια του γιατί δεν κατευθύνονται προς τα εκεί, από μόνα τους πιστοποιούν την παρουσία αυτού του αόρατου είδους ρατσισμού στο ποδόσφαιρο και ειδικότερα στο αγγλικό.

Σε μία πρόσφατη συνέντευξη του ο πρώην άσος της Λίβερπουλ, Τζον Μπαρνς, είχε αποκαλύψει ότι πολλοί μαύροι παίκτες ή προπονητές παρότι επιθυμούν να ακολουθήσουν μία προπονητική καριέρα, αποθαρρύνονται από το ίδιο το σύστημα που τους αντιμετωπίζει ρατσιστικά. Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι (στους οποίους οι διοικήσεις αποτελούνται σχεδόν μόνο από λευκούς) δεν τους καλούν καν για συνέντευξη, ή τους απορρίπτουν με την αιτιολογία ότι προτίμησαν τον λευκό εξ αιτίας του ότι είχε απλά καλύτερο βιογραφικό. Η αληθινή αιτία όμως, όπως υποστήριξε και ο Μπαρνς, δεν είχε να κάνει με τεχνικούς λόγους, αλλά με το χρώμα του δέρματος.

Ο Εχιόγκου θεωρεί πως όσο περισσότεροι μαύροι προπονητές βρίσκονται σε ομάδες εφήβων ή παίδων, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν τα νούμερα των έγχρωμων προπονητών να αυξηθούν. Κι αυτό γιατί οι νεαροί μαύροι ποδοσφαιριστές βλέποντας το παράδειγμα των προπονητών τους δεν θα αποθαρρύνονται και ίσως στο μέλλον προσπαθήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους να ακολουθήσουν μία προπονητική καριέρα παρά τις δυσκολίες του παρελθόντος.

«Το ποδόσφαιρο είναι όπως η κοινωνία. Τα παιδιά θέλουν να παίζουν ποδόσφαιρο και όταν βλέπουν κάποιον ο οποίος είναι ίδιος με αυτούς ή προέρχεται από το ίδιο κοινωνικό υπόβαθρο τότε θα τον έχουν ως πρότυπο και θα μπορούν να βασίζονται σε αυτόν. Κι αν αυτό συμβεί, τότε αυτό θα βοηθήσει την όλη κατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να γίνει σε ομάδες ηλικιών από 10 και 11 μέχρι 18 και 19 χρονών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Εχιόγκου.

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως η FA πήρε το μήνυμα. Άλλωστε ενθαρρυντική είναι και η τοποθέτηση ενός άλλου μαύρου τεχνικού, του Νόελ Μπλέικ, στο πόστο του προπονητή στις ομάδες κάτω των 19 και κάτω των 18 της Εθνικής Αγγλίας. Ίσως αυτές οι κινήσεις ανοίξουν τον δρόμο σπάζοντας το απόστημα σε ένα θέμα που στιγματίζει εδώ και δεκαετίες το αγγλικό ποδόσφαιρο.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου