Κόντρα στον συντηρητισμό και στον φόβο


Τι θέση μπορεί να έχει το ποδόσφαιρο εν μέσω μίας έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στον συντηρητισμό της κοινωνίας; Αρκετοί θα απαντήσουν μηδαμινή. Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Λιβάνου ωστόσο πάει κόντρα σε όλα αυτά δείχνοντας πως η αγάπη για το ομορφότερο άθλημα του πλανήτη υπερβαίνει κάθε εμπόδιο.

Η κατάσταση στο Λίβανο παραμένει ιδιαιτέρως επικίνδυνη καθώς οι εχθροπραξίες στη γειτονική Συρία και η σημαντική παρουσία των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στη χώρα συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα. Είναι συχνές άλλωστε οι επιθέσεις με ρουκέτες σε περιοχές του Λιβάνου ενώ πολλές φορές η αναταραχή του πολέμου που μαίνεται στην περιοχή φτάνει ως τα σύνορα της χώρας.

Η παράδοση στο ποδόσφαιρο πολύ μικρή και ιδιαιτέρως στο γυναικείο καθώς μιλάμε για μια άκρως συντηρητική και οπισθοδρομική κοινωνία, όπως οι περισσότερες στη Μέση Ανατολή, όπου ποδόσφαιρο και γυναίκα είναι δύο έννοιες ασυμβίβαστες.

Οι προσπάθειες ωστόσο της γυναικείας εθνικής ομάδας του Λιβάνου πάνε κόντρα στις κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις και με έναν απλό τρόπο, παίζοντας ποδόσφαιρο, δίνουν τις δικές τους απαντήσεις.

Το προσεχές διάστημα οι γυναίκες από τον Λίβανο θα δώσουν για πρώτη φορά προκριματικούς αγώνες για τη συμμετοχή τους στο γυναικείο κύπελλο Ασίας που θα διεξαχθεί του χρόνου, βάζοντας επίσης πλώρη και για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου γυναικείων εθνικών ομάδων στον Καναδά το 2015.

Κάποιες κοπέλες φορώντας τις μαντίλες και κάποιες χωρίς αθλούνται και χαίρονται το σπορ που αγαπάνε διαμορφώνοντας μία νέα προσέγγιση για το ποδόσφαιρο στη χώρα, μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, όπου σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες εμποδίζονταν κατά το παρελθόν να συμμετάσχουν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, ακόμη και να τους παρακολουθήσουν.

Στόχος της γυναικείας ομάδας του Λιβάνου είναι να πραγματοποιήσει ανάλογη πρόοδο με την αντίστοιχη της γειτονικής Ιορδανίας, όπου επίσης το γυναικείο ποδόσφαιρο απέναντι στον συντηρητισμό της κοινωνίας κατάφερε όχι μόνο να συνθέσει μια εθνική ομάδα, αλλά και να διαμορφώσει εδώ και αρκετά χρόνια εγχώριο πρωτάθλημα, πράγμα ουτοπικό σε παλιότερες εποχές.

Φυσικά πέρα από το να υπερκεράσουν το εμπόδιο της συντηρητικής κοινωνίας, οι κοπέλες του Λίβανου έχουν το μυαλό τους και στην τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο αυτές δεν χάνουν τη διάθεσή τους για ποδόσφαιρο.

Αυτό που απομένει πλέον είναι η χρηματική ενίσχυση από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Λιβάνου. Τα έσοδα είναι μηδαμινά και η διστακτικότητα που επικρατεί από τις αρχές εξ αιτίας της περιφρονητικής αντιμετώπισης των γυναικών στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει για πάντα.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου