10 καλοκαιρινοί μύθοι για το φαγητό που μπορεί να σας αρρωστήσουν


Καθώς το καλοκαίρι τα φαγητά εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούνται κίνδυνοι για δηλητηριάσεις. Ακόμη όμως και εκεί που παραμονεύουν τα παθογόνα βακτήρια, μπορείτε να παραμείνετε υγιείς, απλά καταρρίπτοντας τους παρακάτω μύθους.

Καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, μαζί αυξάνεται και ο κίνδυνος για τροφική δηλητηρίαση. Από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο ο αριθμός των ατόμων που επισκέπτονται τα νοσοκομεία για παρόμοιους λόγους, μεγαλώνει και αυτό επειδή πολλοί μύθοι που είναι διαδεδομένοι σχετικά με το φαγητό είναι τελείως λανθασμένοι.

Κάπου ανάμεσα στα πικ νικ και στα γεύματα στην εξοχή, καθώς τα φαγητά εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούνται κίνδυνοι για δηλητηριάσεις. Ακόμη όμως και εκεί που παραμονεύουν τα παθογόνα βακτήρια μπορείτε να παραμείνετε υγιείς, απλά καταρρίπτοντας τους παρακάτω μύθους.

Το φαγητό είναι ασφαλές σε φορητό ψυγείο

Η… ζωή στο ψυγείο ξεκινά στους 4 βαθμούς, οπότε αν το ψυγειάκι σας ανέβει πάνω από αυτό το όριο, οι μικροοργανισμοί που προκαλούν ασθένειες πολλαπλασιάζονται. Για να διατηρήσετε τα τρόφιμα φρέσκα, γεμίστε το 75% του ψυγείου με φαγώσιμα και για το υπόλοιπο 25% αφήστε χώρο για πάγο ή παγοκύστες. Μεταφέρετε το ψυγειάκι σε κλιματισμό και όχι μέσα σε ζεστό όχημα και μόλις φτάσετε στον προορισμό σας κρατήστε το στη σκιά με το καπάκι κλειστό. Τοποθετήστε ένα θερμόμετρο ανάμεσα στα τρόφιμα για να βεβαιωθείτε για τα επίπεδα της θερμοκρασίας.

Το φαγητό είναι ασφαλές σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες

Ένας μπουφές από αλλαντικά, τηγανητό κοτόπουλο, χάμπουργκερ, πατάτες, μακαρόνια και σαλάτα είναι εντάξει σε θερμοκρασία δωματίου για λιγότερη ώρα απ’ όσο νομίζετε. Σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 30 βαθμούς μπορείτε να διατηρήσετε τα τρόφιμα έξω μόνο για μία ώρα. Σε θερμοκρασίες κάτω των 30 βαθμών έχετε το πολύ 2 ώρες μέχρι να καταναλώσετε τα τρόφιμα. Όσο περνάει η ώρα τα βακτήρια που μπορούν να σας βλάψουν πολλαπλασιάζονται και κάπως έτσι οδηγήστε στη δηλητηρίαση.

Η τροφική δηλητηρίαση δεν είναι και τόσο σοβαρή

Αυτό είναι απόλυτα ανακριβές. Η τροφική δηλητηρίαση προκαλεί αμέτρητες ασθένειες, ακόμη και θανάτους κάθε χρόνο. Το πόσο άρρωστο είναι ένα άτομο εξαρτάται από το τι βακτήρια κατανάλωσε, πόσο έφαγε και τι ευαισθησία έχει. Τα μωρά, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και χρόνιες παθήσεις, είναι πιο ευάλωτοι στο να αρρωστήσουν ή να αναπτύξουν σοβαρές μακροχρόνιες παθήσεις όπως νεφρική ανεπάρκεια. Δεν έχει σημασία η ηλικία ή η κατάσταση της υγείας σας, αφού πάντα τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης θα είναι εξίσου δυσάρεστα.

Τα αποφάγια είναι εντάξει για μέρες όσο μένουν στο ψυγείο

Φαγητά όπως μαγειρεμένο κρέας, κοτόπουλο και σαλάτα ζυμαρικών, είναι ασφαλή στο ψυγείο για διάστημα τεσσάρων ημερών. Μετά από αυτό, τα βακτήρια που μπορεί να σας αρρωστήσουν ολοένα και αυξάνονται ακόμη και αν δεν μπορείτε να τα δείτε ή να τα μυρίσετε. Αν όμως τα φαγητά ήταν έξω από το ψυγείο για περισσότερες από δύο ώρες ή μια ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες, θα χρειαστεί να τα πετάξετε.

Τα χαλασμένα τρόφιμα μοιάζουν και μυρίζουν άσχημα

Τρώγοντας χαλασμένα τρόφιμα μπορεί να πάθετε τροφική δηλητηρίαση, αλλά σίγουρα δεν μπορείτε να πείτε αν κάτι είναι χαλασμένο από την όψη, τη μυρωδιά ή τη γεύση του. Αν ένα φαγητό είναι στο ψυγείο μια εβδομάδα ή δεν μπορείτε να θυμηθείτε από πότε το βάλατε εκεί, απλά πετάξτε το. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η θερμοκρασία στο ψυγείο σας δεν είναι πάνω από 4 βαθμούς.

Μπορείτε να πείτε αν ένα φαγητό είναι καλό απλά κοιτάζοντάς το

Όσο και αν εμπιστεύεστε την κρίση σας, χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων. Μπορεί το εξωτερικό του κρέατος να δείχνει έτοιμο αν το βλέπετε ή το πιέζετε, αλλά στο εσωτερικό μπορεί να υπάρχουν μέρη που δεν έχουν ψηθεί. Οι μπριζόλες είναι ασφαλείς στους 60 με 75 βαθμούς και από εκεί και πέρα εξαρτάται πώς ακριβώς τις θέλετε.

Δε χρειάζεται να πλένετε τις τροφές εάν τις ξεφλουδίζετε

Πρέπει να ξεπλένετε τα αβοκάντο, τα αγγούρια και τα καρπούζια καλά, ακόμη και αν τα ξεφλουδίζετε. Το μαχαίρι του ξεφλουδίσματος μπορεί να μεταφέρει βακτήρια στο εσωτερικό του φρούτου όπως αυτό κόβεται σε φέτες από το εξωτερικό στο εσωτερικό. Για αυτό πλύνετέ τα κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης πριν τα κόψετε και τρίψτε καλά όσα έχουν σχισμές, όπως το πεπόνι.

Μπορούμε να μαρινάρουμε με ασφάλεια τα φαγητά στον πάγκο

Ακόμη και αν πολλές μαρινάδες περιέχουν οξύ που σκοτώνει τα μικρόβια, όπως για παράδειγμα ο χυμός λεμονιού, όταν τα τρόφιμα είναι σε θερμοκρασία 4 μέχρι 60 βαθμών, οι ασθένειες που προκαλούν τα βακτηρίδια αναπτύσσονται γρήγορα. Αφήστε τα τρόφιμα να μαρινάρονται στο ψυγείο και αν χρησιμοποιείτε μαρινάδα που έχει απομείνει, βράστε την πριν την απλώσετε σε μαγειρεμένα κρέατα.

Τα φαγητά ξεπαγώνουν με ασφάλεια στον πάγκο

Μπορεί να νομίζετε ότι επιταχύνετε τη διαδικασία απόψυξης, αλλά αφήνοντας τα τρόφιμα έξω, στην πραγματικότητα επιταχύνετε την ανάπτυξη των βακτηρίων, σε σημείο που μπορεί να φτάσουν το ένα τρισεκατομμύριο σε 24 ώρες. Αποψύξτε λοιπόν τα τρόφιμα στο ψυγείο όλο το βράδυ, στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο νεροχύτη σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Για απόψυξη στο νεροχύτη, τυλίξτε τα τρόφιμα σε μια πλαστική σακούλα που κλείνει καλά και βυθίστε την στο κρύο νερό το οποίο και πρέπει να αλλάζετε κάθε 30 λεπτά.

Πρέπει να ξεπλένετε καλά το κοτόπουλο και το κρέας πριν το ψήσιμο

Αυτή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις. Καθώς το νερό αναπηδά στο κρέας, πέφτουν πιτσιλιές πάνω στον πάγκο και μετά στο νεροχύτη εξαπλώνοντας μικρόβια σαλμονέλας παντού. Το ξέπλυμα αυξάνει τον κίνδυνο να μολύνετε και κάποια άλλη επιφάνεια. Μην μπείτε στη διαδικασία του καθαρισμού και βασιστείτε στις κατάλληλες θερμοκρασίες μαγειρέματος για να κρατήσετε το κρέας σας ασφαλές.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου