Η πλήρης έκφραση του σύγχρονου ποδοσφαίρου


Η γυναικεία ομάδα των Ντονκάστερ Μπελς στην Αγγλία υποβιβάστηκε εντελώς άδικα από την Πρέμιερ Λιγκ με απόφαση της Ομοσπονδίας, η οποία ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι το θέμα έχει να κάνει με εμπορικούς και διαφημιστικούς λόγους…

Οι Μπελς του Ντονκάστερ αποτελούν μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην Αγγλία, αφού βρίσκονταν στην μεγάλη κατηγορία του Πρωταθλήματος για πάνω από δύο δεκαετίες. Ιδρύθηκαν το 1969 και αποτέλεσαν μία από τις ιδρυτικές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ γυναικών το 1991, ενώ κατέκτησαν τον πρώτο τίτλο κάνοντας μόνο νίκες! Στα τέλη του Απριλίου όμως και με το πρωτάθλημα της νέας χρονιάς να έχει μόλις αρχίσει, η Ομοσπονδία της χώρας ανακοίνωσε ουσιαστικά τον υποβιβασμό τους. Όχι δεν έκαναν κάτι λάθος. Δεν χρωστούσαν, δεν έπιασαν διαιτητές, ούτε ήταν αγωνιστικό το θέμα…

Στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει το αγγλικό ποδόσφαιρο και να το διαδώσει περισσότερο, προσελκύοντας έτσι χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα και επαγγελματική βάση, η FA αποφάσισε να δημιουργήσει δύο νέες κατηγορίες, τα μέλη των οποίων αποφασίστηκαν από μια ανεξάρτητη επιτροπή. Η επιτροπή αυτή, λοιπόν, αποφάσισε να διαγράψει με μιας τη σύντομη ιστορία που είχε γραφτεί στη Λίγκα και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση παίρνοντας υπόψιν της άλλα δεδομένα…

Παρότι λοιπόν για 22 χρόνια οι Μπελς αποτελούν άκρως ανταγωνιστική ομάδα και χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις της ανδρικής ομάδας του Ντονκάστερ, των Ρόβερς που παίζουν στη League One, συγκεντρώνοντας μάλιστα και αρκετό κόσμο, δεν συμπεριλήφθηκαν στις ομάδες πρώτες κατηγορίας. Αντιθέτως, μια ομάδα δεύτερης κατηγορίας αποφασίστηκε να παίξει στην πρώτη μόνο και μόνο επειδή έχει την οικονομική στήριξη της Μάντσεστερ Σίτι. Επίσης, οι Λίνκολ Λέιντις ανακοίνωσαν ότι θα μετακινηθούν 30 μίλια και θα πάρουν το όνομα της ιστορικής Νοτς Κάουντι, πείθοντας έτσι την επιτροπή να τους βάλει στην πρώτη κατηγορία.

Αντιθέτως, για τις Μπελς η ανακοίνωσε ανέφερε ότι: «Δεν κατάφεραν να πιάσουν τα μίνιμουμ στάνταρ για τις εγκαταστάσεις, ενώ υπάρχουν επιπρόσθετες ανησυχίες για τις διαφημιστικές και εμπορικές στρατηγικές τους». Παραδέχονται, ουσιαστικά, ότι ο λόγος που η ομάδα του Ντόνκαστερ τέθηκε εκτός κατηγορίας, είναι για εμπορικούς λόγους! Ο κόσμος αντέδρασε. Έβγαλε πανό, υπέγραψε ψηφίσματα, οργάνωσε αντιδράσεις εντός γηπέδου.

Στον τελικό Κυπέλλου γυναικών. ωστόσο, μια ομάδα αντρών από την ασφάλεια, που ισχυρίστηκε ότι ενεργούν με εντολές της Ομοσπονδίας, τους υποχρέωσαν να κατεβάσουν τα πανό και τους κατάσχεσαν τα φυλλάδια. Το θέμα γενικώς πήρε διαστάσεις σε μεγάλα ΜΜΕ, προβλήθηκε από δίκτυα εκτός Αγγλίας, που στο σύνολό τους θεώρησαν την απόφαση της FA τουλάχιστον άδικη.

Το χαρακτηριστικό σύνθημα:

yez, Oyez, Oyez!FA Women’s Cup Doncaster Belles
Citizens of Doncaster, let it be known.
Today we protest on behalf of our team, the Doncaster Belles.
For twenty-two years the Belles have represented Doncaster at the highest level of women’s football.
No other team, no other town, can claim that honour.
Yet the Football Association, who stand here today showing their wares, have decided the Doncaster Belles are not worthy of their place in football’s top flight.
The Belles are to be relegated by the FA, unjustly and unfairly.
The Football Association want to use our stadium, but they do not want our team.
Please join us in protest.
Sign our petition.
Attend today’s game, and cheer on the Belles, your team, as they play Everton this evening.
And sound the bells, for The Belles of Doncaster
God Bless the Belles!

«Το timing της απόφασης της FA είναι ντροπιαστικό. Είναι εντελώς αντιεπαγγελματικό. Οι παίκτριες μου είναι εντελώς επαγγελματίες και θα παλέψουν μέχρι τέλους, αυτό είναι καταστρεπτικό για αυτές και είμαι σίγουρος ότι η απόφαση αυτή έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα», έλεγε χαρακτηριστικά ο προπονητής.

Οι Mπελς και ο κόσμος που είχε μαζευτεί στο πλευρό τους δεν έδειχναν διατεθειμένες να σταματήσουν να παλεύουν. Στα τέλη Ιουνίου, η έφεση που κατέθεσαν δεν πέρασε και ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να κυνηγούν το θέμα νομικά, συγκεντρώνοντας τριγύρω τους όλους όσους βλέπουν πως εξελίσσεται το ποδόσφαιρο και κουνούν το κεφάλι από απογοήτευση…


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου