Το βερολινέζικο ποδόσφαιρο ζωντανό όσο ποτέ!


Το Βερολίνο είναι μια πόλη γνωστή για τον εναλλακτικό χαρακτήρα που αποπνέει. Η γερμανική πρωτεύουσα έχει ένα δικό της προσωπικό στυλ, το οποίο και την κάνει μοναδική. Το ποδόσφαιρο πολλοί μπορεί να πιστεύουν πως δεν είναι το φόρτε της. Η Χέρτα και η Ουνιόν είναι οι δύο γνωστές ομάδες της πόλης, ωστόσο ποιος θα το έλεγε ότι στο Βερολίνο βρίσκει κανείς ένα ποδοσφαιρικό περιοδικό που μιλάει και για τους μικρότερους συλλόγους της πόλης συνδυάζοντας το με την τέχνη του δρόμου.

Πρόκειται για το περιοδικό No Dice, το οποίο είναι για την ακρίβεια κάτι παραπάνω από ένα απλό ποδοσφαιρικό περιοδικό. Είναι ένα… έργο τέχνης. Περιλαμβάνει για παράδειγμα ξεχωριστές εικόνες από γήπεδα ομάδων του Βερολίνου τοπικών ερασιτεχνικών κατηγοριών που οι περισσότεροι δημοσιογράφοι δύσκολα θα βρεθούν για να καταγράψουν ή να περιγράψουν μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση.

Οι παραπάνω εικόνες έρχονται από το κρυμμένο ποδοσφαιρικά Βερολίνο που πολλοί οπαδοί δεν το γνωρίζουν και όμως υπάρχει… μυρίζοντας αυθεντικό ποδόσφαιρο. «Είναι κάτι το εντυπωσιακό. Υπάρχουν πάνω από 300 ομάδες και πάνω από 30,000 εγγεγραμμένοι παίκτες που βγάζουν κάθε βδομάδα το πάθος τους για το ποδόσφαιρο. Όχι μόνο φυσικά από τη Χέρτα και την Ουνιόν», αναφέρει ο Τζέικ, ένα από τα παιδιά που συνεργάζονται για το περιοδικό.

Ο Τζέικ προσθέτει πως η μοναδικότητα του περιοδικού είναι ακριβώς αυτή. Ότι δηλαδή συνδυάζει το ποδόσφαιρο με την τέχνη της φωτογραφίας και παρουσιάζει ποδοσφαιρικές καταστάσεις, οι οποίες διαφορετικά θα παρέμεναν άγνωστες. «Το περιοδικό είναι γεμάτο από πανέμορφες φωτογραφίες, οι οποίες μετατρέπουν το περιοδικό ουσιαστικά σε περιοδικό τέχνης. Ένας από τους λόγους άλλωστε που θέλαμε να βγάλουμε το περιοδικό ήταν για να δημοσιεύσουμε ιστορίες οι οποίες δεν θα τυπώνονταν ποτέ στο χαρτί».

Οι ιστορίες πάνε μαζί με τις φωτογραφίες των βερολινέζικων γηπέδων ακόμη και σε κατηγορίες όπως η Ομπερλίγκα, η Μπέρλιν Λίγκα και η Μπράντενμπουργκ Λίγκα, που ίσως ποτέ κανείς να μην έχει ακούσει. Υπάρχει ακόμα μέχρι και η Κιρστσλίγκα που αφορά πρωτάθλημα εκκλησιών του Βερολίνου.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι το περιοδικό δεν περιλαμβάνει καθόλου διαφημίσεις και έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά από την αγάπη κάποιων ανθρώπων για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του Βερολίνου. Μάλιστα στο τελευταίο τεύχος υπάρχουν αφιερώματα που παρουσιάζουν τις ομάδες Χέρμσντορφ και Ουνιόν 06 καθώς και σε ένα από τα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα με την ονομασία Φρεϊζεϊτλίγκα.

Το περιοδικό όπως αναφέραμε και πιο πάνω παρουσιάζει τα «μικρά» βερολινέζικα γήπεδα, ωστόσο οι εικόνες προσπαθούν να αγκαλιάσουν και να αποτυπώσουν τον γενικότερο αέρα που αποπνέει η πόλη του Βερολίνου. Αρκετές φορές οι φωτογραφίες δεν περιλαμβάνουν δηλαδή αυτούσια τα γήπεδα, αλλά αυτά διακρίνονται στο βάθος της φωτογραφίας πίσω από χαρακτηριστικά κτήρια ή γωνιές της πόλης.

Ακόμη σε άλλες σελίδες του το περιοδικό περιλαμβάνει τα τεράστια γκράφιτι που έχουν ζωγραφιστεί σε διάφορους τοίχους της γερμανικής πρωτεύουσας, τα οποία σχετίζονται άμεσα με το ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα η απεικόνιση της μασκότ της πόλης, ένα αρκουδάκι, το οποίο κλωτσάει μια μπάλα, καθώς και το γκράφιτι που απεικονίζει τα αδέρφια Μπόατενγκ με σαφή κοινωνικά μηνύματα εναντίον του ρατσισμού. Με λίγα λόγια δηλαδή οι ποδοσφαιρικές ιστορίες, τα γήπεδα και η τέχνη του δρόμου δημιουργούν μια διαφορετική όψη του Βερολίνου και μέσα από τις σελίδες του περιοδικού αντιλαμβάνεται κανείς τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πόλης.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου