Ο πρώτος μαύρος Άγγλος στην Ευρώπη!


Έπρεπε να φτάσουμε στο 2013 για να κάτσει Άγγλος μαύρος προπονητής σε πάγκο ομάδας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ο Άντι Πρις οδήγησε την ουαλική Airbus UK στην έξοδο στην Ευρώπη και έγινε ο πρώτος Άγγλος προπονητής που δίνει το παρών σε διοργάνωση της UEFA, με την ομάδα του να αναδεικνύεται ισόπαλη 1-1 την λετονική Βεντσπίλς στον πρώτο προκριματικό του Europa League.

Η προπονητική καριέρα του πρώην φορ της Κρίσταλ Πάλας δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Το 2003 οδήγησε την Μπέρι στα πλέι οφ ανόδου από την Division 3, σκοράροντας μάλιστα στην ήττα-αποκλεισμό τους, αφού ήταν παίκτης-προπονητής! Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης της ομάδας την εγκατέλειψε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα χρήματα για να συνεχίσει. Ο Πρις έκανε και δύο μικρά θαύματα με τις ερασιτεχνικές Γουόρτσεστερ Σίτι και Νόρθαμπτον Τάουν, τις οποίες οδήγησε σε προκρίσεις στο Κύπελλο Αγγλίας και σε τεράστια έσοδα για τα δεδομένα τους από τα τηλεοπτικά συμβόλαια του θεσμού.

Ωστόσο, οι προσπάθειές του να ξαναβρεί ομάδα που να παίζει στις επαγγελματικές κατηγορίες είχαν την τύχη των περισσοτέρων μαύρων προπονητών. Συνεχείς αιτήσεις και μεγάλη μάχη απλά για να μιλήσει με τους προέδρους και να τους αναλύσει το πλάνο του. Μέσα σε έξι χρόνια, ωστόσο, κατάφερε να περάσει από μία μόλις συνέντευξη. Νιώθοντας ότι δεν αντιμετωπίζεται δίκαια, την περσινή χρονιά αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αγγλία για την Ουαλία. Η ομάδα του, Νόρθγουικ, είχε αποβληθεί από την Νorthern League της Κόνφερανς και ο ουαλικός σύλλογος του προσέφερε μια νέα πρόκληση. Έχοντας στη διάθεσή του πιτσιρικάδες και αρκετούς δανεικούς, ο Πρις κατάφερε να οδηγήσει το σύλλογο που έχει τη βάση του στη εργατική τάξη στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, την καλύτερη που έχει τερματίσει ποτέ!

«Ήταν ένα ρίσκο. Ο κόσμος έλεγε “θα ξεχαστείς εκεί, θα βυθιστείς στην αφάνεια”, αλλά η προοπτική της Ευρώπης ήταν ένα στοιχεία που ξεχώρισε. Επίσης έκανε τη διαφορά ότι ο σύλλογος με πλησίασε. Και αυτό το μικρό κομμάτι ιστορίας είναι τεράστιο για μένα», τόνισε στην Independent ο Άγγλος προπονητής. Ακριβώς τρία χρόνια μετά τη δήλωση του Τζον Μπαρνς ότι μια καλή γενιά μαύρων ποδοσφαιριστών χάνεται επειδή στις διοίκησης των συλλόγων υπάρχει η πεποίθηση ότι είναι πνευματικά κατώτεροι από τους λευκούς, ο Πρις δίνει τη δική του απάντηση.

«Πάντα πίστευα ότι αν δουλεύεις σωστά και κοπιάζεις για κάτι, θα έχεις την ευκαιρία σου, όποιο και αν είναι το χρώμα σου. Αλλά περιμένοντας δέκα χρόνια για μια ομάδα από την αγγλική Football League, πλέον έχω τις αμφιβολίες μου. Αν δεν έχει να κάνει με το χρώμα, τότε γιατί υπάρχει ανισότητα; Ήξερα από τις συζητήσεις μου με τον πρώην τεχνικό της Μάκλσφιλντ Τάουν, Κιθ Αλεξάντερ, τι ταλέντο είχε. Ο κόσμος άρχισε να αναρωτιέται μόνο μετά το θάνατό του γιατί δεν πήρε ευκαιρίες σε υψηλότερο επίπεδο», τονίζει, με τις δηλώσεις του να προστίθενται σε αρκετών ακόμα ανθρώπων που ζουν το αγγλικό ποδόσφαιρο και θεωρούν ότι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση προς τους μαύρους όσον αφορά τις θέσεις προπονητών και στελεχών σε ομάδες.

Αυτή τη στιγμή στις επαγγελματικές τάξεις του αγγλικού ποδοσφαίρου υπάρχουν τέσσερις μαύροι τεχνικοί. Ο Κρις Χιούτον της Νόριτς, ο Κρις Πάουελ της Τσάρλτον, ο Πολ Ινς της Μπλάκπουλ και ο Κρις Κιγόμια της Νοτς Κάουντι…



ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου