Οι καλύτεροι καλοκαιρινοί υδατάνθρακες


Οι υδατάνθρακες, παρά την κακή τους φήμη, είναι απαραίτητοι στον οργανισμό μας και οι δίαιτες που τους αποκλείουν τελείως από τη διατροφή μας, δεν είναι ισορροπημένες.

Παρά την κακή φήμη τους, οι υδατάνθρακες αποτελούν το βασικότερο καύσιμο του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και είναι απαραίτητοι για την καλή υγεία του οργανισμού, ενώ μελέτες έχουν αποδείξει ότι άτομα που καταναλώνουν επαρκή ποσότητα υδατανθράκων, έχουν μειωμένες πιθανότητες παχυσαρκίας.

Πηγή υδατανθράκων δεν είναι μόνο ο… φούρνος της γειτονιάς αλλά και τα καλοκαιρινά φρούτα και τα αμυλώδη λαχανικά. Το «κλειδί» σε όλα είναι η ισορροπία των τροφών και οι ποικιλία στην πρόσληψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Και γι’ αυτό το σκοπό, τα καλοκαιρινά παράγωγα της φύσης είναι ιδανικά για μια σωστή διατροφή.

Φροντίστε λοιπόν να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τα καλοκαιρινά «δώρα» της φύσης γιατί το χειμώνα, ούτε φράουλες έχει, ούτε καρπούζι, ούτε και σταφύλια!

Μπανάνες

Οι μπανάνες αποτελούν ένα ιδανικό σνακ που μας κρατά πλήρεις και παρέχουν στον οργανισμό μας καλές ποσότητες φυτικών ινών. Δοκιμάστε τις μπανάνες μέσα σε smoothies, αν μια σκέτη μπανάνα δεν σας φαντάζει πολύ δροσιστική πρόταση.

Κολοκύθι

Ανάλογα με την ποικιλία του κολοκυθιού, μπορείτε να φάτε μεγάλες ποσότητες με ελάχιστες θερμίδες. Τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια είναι από αυτές τις ποικιλίες, καθώς ένα μόνο από αυτά περιέχει 52 θερμίδες, 4 γραμμάτια φυτικές ίνες και σχεδόν ολόκληρη την προτεινόμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C.

Καρπούζι

Το καρπούζι έχει πολλά πλεονεκτήματα. Εκτός του ότι έχει λίγες θερμίδες, ενυδατώνει τον οργανισμό, αφού μια φέτα του αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι νερό και περιέχει αμινοξέα που βοηθούν στην οξείδωση του λίπους. Τέλος τη δροσιά που προσφέρει το καρπούζι τα ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια, λίγα φρούτα την καταφέρνουν.

Καλαμπόκι

Το ψημένο καλαμπόκι, που για πολλούς είναι άρρηκτα συνδεμένο με τα καλοκαίρια στο χωριό, προσφέρει στον οργανισμό όχι μόνο αναμνήσεις αλλά και υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ, εκτός από τις –μόνο- 65 θερμίδες που περιέχει, είναι γεμάτο με βιταμίνη Α και C. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μισού γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα, δρα βοηθητικά στην απώλεια βάρους. Μπορείτε να το συνδυάσετε άψογα σε μια φρουτοσαλάτα με γιαούρτι.

Ντομάτες

Πάρτε την πιο ζουμερή και μεγάλη ντομάτα που θα βρείτε στη λαϊκή και φάτε τη. Θα έχετε λάβει μόνο 33 θερμίδες, 7 μονάδες υδατανθράκων, 2 γραμμάρια φυτικές ίνες και μπόλικο αντικαρκινικό λυκοπένιο.

Παπάγια

Μια παπάγια μεσαίου μεγέθους, περιέχει 30 γραμμάρια υδατάνθρακες, 5 γραμμάρια φυτικές ίνες και το μεγάλο ποσοστό του 313% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού για βιταμίνη C. Επιπλέον, η παπάγια είναι η καλύτερη πηγή παπαΐνης, που βοηθά τον οργανισμό στη διάσπαση και χρήση των πρωτεϊνών.

Αρακάς

Μια κούπα αρακά περιέχει 7 γραμμάρια φυτικές ίνες και 8 γραμμάρια πρωτεΐνες. Ο συνδυασμός αυτός, βοηθά στην ισορροπία του ζαχάρου στο αίμα ενώ η συνολική θερμιδική αξία μια μερίδας αρακά φτάνει μόνο τις 120 θερμίδες.

Φράουλες

Οι αγαπημένες μας φράουλες, είναι το φρούτο με τις λιγότερες θερμίδες και τη λιγότερη ζάχαρη από όλα τα καλοκαιρινά φρούτα. Μια κούπα γεμάτη φράουλες, αντιστοιχεί σε 45 θερμίδες, 7 γραμμάρια ζάχαρης, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και περισσότερη βιταμίνη C από αυτή που θα βρείτε σε ένα πορτοκάλι.

Σταφύλια

Τα σταφύλια ταιριάζουν παντού. Σε σαλάτες, σε σάντουιτς με τυρί, σε smoothies και σε διάφορα σνακ. Η πολλαπλή τους χρήση, αποκτά μεγαλύτερη σημασία αφού ¾ της κούπας σταφύλια, περιέχει 90 θερμίδες και καθόλου λίπος, καθόλου χοληστερόλη και καθόλου αλάτι.



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου