To ποδόσφαιρο έσωσε τον Βαλεντίν Τσαουσέσκου


Tο ποδόσφαιρο στη Ρουμανία έχει αμαρτωλό παρελθόν. Βασανισμένο από το καθεστώς του Τσαουτσέσκου και τη μυστική αστυνομία, μέχρι τη διαβόητη Cooperativa, τη συμμαχία που στήθηκε ανάμεσα σε κάποιες ομάδες προκειμένου να μην υποβιβαστούν ποτέ, έχει αρκετές ιστορίες να πει. Μια από αυτές είναι και ο τρόπος που σώθηκε ο υιός Τσαουσέσκου…

Κατά τον Τζόναθαν Γουίλσον, συγγραφέα του βιβλίου «Behind the Curtain» και γνωστού δημοσιογράφου, ο Βαλεντίν Τσαουσέσκου ήταν το… άσπρο πρόβατο της οικογένειας. Παρότι η κριτική προς το πρόσωπό του ήταν έντονη από το αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό της Ντιναμό Βουκουρεστίου, ήταν εκείνος που οδήγησε τη Στεάουα στις πιο λαμπρές ευρωπαϊκές της νύχτες και κέρδισε αναγνώριση από όλους τους παίκτες.

Πυρηνικός φυσικός, απέφευγε την αρνητική δημοσιότητα και τα ακριβά αυτοκίνητα, ενώ ήταν φανατικός με το ποδόσφαιρο. Το 1983, ο Στρατηγός Κονσταντίν Ολτεάνου, επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας και υπεύθυνος του συλλόγου, τον προσέλαβε ως πρόεδρο, προσδοκώντας φυσικά στην επιρροή των δικών του ανθρώπων και δη του δικτάτορα πατέρα του.

Παρά την αντίθεση των γονιών του, που θεωρούσαν ότι μια ποδοσφαιρική ομάδα δεν είναι αρκετή για το βλαστάρι τους, δούλευε ακατάπαυστα για το σύλλογο. Κάποτε, μάλιστα, έχασε το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων για αυτό το λόγο! Στην πρώτη του χρονιά η Ντιναμό πήρε πρωτάθλημα, αλλά από εκεί και πέρα ξεκίνησε η αυτοκρατορία της Στεάουα. Κατέκτησε πέντε συνεχόμενους εγχώριους τίτλους και το 1986 έγινε η πρώτη ομάδα από τη Ρουμανία που σηκώνει ευρωπαϊκή Κούπα.

Παράλληλα, έγιναν ο πρώτος σύλλογος από την Ανατολική Ευρώπη που, χάρη στον Βαλεντίν, λειτούργησε σε ευρωπαϊκά πρότυπα, αφού προχώρησαν σε συμφωνία με τη Ford. Αν δεν υπήρχε η παρέμβαση του πατέρα του, Νικολάε, ο οποίος έκρινε την κίνηση υπερβολικά καπιταλιστική, θα είχε παραχωρήσει τον Χάτζι στη Γιουβέντους με αντάλλαγμα ένα εργοστάσιο της Fiat στο Βουκουρέστι!

Φυσικά, η αντίπαλη πλευρά κατηγορούσε την Στεάουα ότι ευνοούταν από το Στρατό, με τους παίκτες να έχουν πρόσβαση σε τηλεοράσεις, βίντεο και άλλα υλικά αγαθά εισαγόμενα, τα οποίοι ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορούσε να αποκτήσει. Στον τελικό Κυπέλλου του 1988 ανάμεσα στις δύο ομάδες του Βουκουρεστίου, ένα γκολ της Στέαουα που έδειχνε να δίνει τη νίκη ακυρώθηκε και η ομάδα εγκατέλειψε το γήπεδο. Κάποιοι ορκίζονται ότι είδαν τον Βαλεντίν να δίνει το σήμα για την αποχώρηση.

Ο τίτλος δόθηκε στην ομάδα του και σύμφωνα με τον Μιρτσέα Λουτσέσκου, τότε προπονητή της Ντιναμό, αυτό έγινε με κυβερνητική εντολή επειδή υπήρχε φόβος για τη δύναμη της Ντιναμό. Η πλευρά Τσαουσέσκου βέβαια είχε άλλη εκδοχή, ωστόσο, για να το απλοποιήσουμε, η μεν Ντιναμό είχε τη στήριξη της μυστικής αστυνομίας, της διαβόητης Securitate και η Στεάουα αυτή του στρατού. Και οι δύο πλευρές είχαν προσφύγει σε πλάγιες μεθόδους.

Το ποδόσφαιρο, πάντως, ήταν αυτό που έσωσε τη ζωή του Βαλεντίν Τσαουσέσκου. Όταν εκτελέστηκαν οι γονείς του μετά τον ξεσηκωμό στην Τιμισοάρα, που σήμανε και το τέλος του καθεστώτος, ο Βαλεντίν βρήκε καταφύγιο στο σπίτι του Μάριους Λακάτους, τότε ποδοσφαιριστή της ομάδας. Ο Λάζλο Μπόλονι, ο οποίος πέρασε από τον πάγκο του ΠΑΟΚ, τον χαρακτήριζε ως τον καλύτερο διευθυντή με τον οποίο έχει δουλέψει! Στη Ρουμανία είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς την αλήθεια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όλοι στη Στεάουα τον σέβονταν κι αυτό ήταν αρκετό για να του χαρίσει τη ζωή…

Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου