Οι 5 πατρίδες της μπίρας και τα αριστουργήματά τους


Πόλεις με μεγάλη ιστορία και παράδοση στην τέχνη παρασκευής της μπίρας, πρωτεύουσες με φημισμένες ζυθοποιίες και πολυσύχναστες μπιραρίες, είναι μερικοί προορισμοί άρρηκτα συνδεδεμένοι με μεγάλα φεστιβάλ μπίρας και μερικές από τις σημαντικότερες ετικέτες μπίρας της Ευρώπης.

Η μπίρα από μόνη της ως προϊόν μπορεί να αποτελεί σημαντικό οικονομικό στήριγμα για μια χώρα. Πέραν των εσόδων που αποφέρει στα ταμεία της όμως, οι κάτοικοι των ευρωπαϊκών αυτών χωρών δείχνουν να αγαπούν ιδιαίτερα τη μπίρα και να νιώθουν περήφανοι γι’αυτή.

Ανάλογα με το τι μπίρα προτιμάτε -ξανθιά ή μαύρη, βαρελίσια ή εμφιαλωμένη, παγωμένη ή όχι- 5 πόλεις της Ευρώπης περιμένουν να σας… «κεράσουν» μπίρα και να σας μυήσουν στα μυστικά της.

Μόναχο: Η πρωτεύουσα της μπίρας


Από τις πλέον ζωντανές πόλεις του κόσμου, το Μόναχο είναι η πατρίδα της μεγαλύτερης ετήσιας γιορτής μπίρας. Το φημισμένο Oktoberfest, προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκεπτών, ενώ τα αστικά πάρκα του Μονάχου ανοίγουν για να υποδεχτούν ντόπιους και τουρίστες, που καταφθάνουν από κάθε γωνιά της γης. Με διάρκεια δύο περίπου εβδομάδων (16 μέρες για την ακρίβεια), το Oktoberfest, ξεκινάει στα τέλη του Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται στις αρχές του Οκτώβρη. Όλη η εορταστική δράση και ατμόσφαιρα μετατοπίζεται κάτω από τις 14 ή και περισσότερες υπαίθριες σκηνές, που στήνονται στην πόλη και φιλοξενούν η καθεμία 2.000-3.000 συμμετέχοντες. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη, όμως η κατανάλωση μπίρας, των συνοδευτικών, η αγορά των εισιτηρίων για τις τοπικές παρελάσεις και η προμήθεια των αναγκαίων σουβενίρ μάλλον θα σας αναγκάσουν να βάλετε για τα καλά το χέρι στην τσέπη. Η γιορτή καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1811, όταν έλαβαν χώρα οι μεγάλες εκδηλώσεις για τους γάμους του Βασιλιά της Βαυαρίας, του Λουδοβίκου του Α’.

Κατά τη βαυαρική λαϊκή παράδοση οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Μονάχου καταφεύγουν στα αστικά πάρκα της πόλης για να νιώσουν την απλότητα, το συναίσθημα της ζεστασιάς και της συντροφικότητας. Τα αυτοσχέδια πικ νικ, ξεκινούν απαραιτήτως με ένα ποτήρι από την αγαπημένη βαυαρική μπίρα, η οποία συνοδεύεται με αλμυρά ραπανάκια, τα τυπικά γερμανικά pretzels και την «obatzda», ένα επίσης αλμυρό έδεσμα με τυριά, κρεμμύδια και μπαχαρικά.

Ο πρώτος φημισμένος «biergarten» (κήπος μπίρας), «ξεπήδησε» κατά μήκος της όχθης του ποταμού Isar. Η συγκεκριμένη τοποθεσία θεωρήθηκε ως δροσερό και κατάλληλο μέρος για να φυλαχθούν τα αποθέματα μπίρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όλα αυτά συνέβαιναν την περίοδο, που η ζυθοποιία απαγορευόταν από τους νόμους περί καθαρότητας της μπίρας στη Γερμανία.

Οι ζυθοποιίες του Μονάχου, εφαρμόζουν μέχρι σήμερα τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της μπίρας, που χρονολογείται ήδη από τον 15ο αιώνα. Έτσι τα συστατικά της μπίρας -το κριθάρι, ο λυκίσκος και το νερό- παραμένουν μέχρι σήμερα το ίδιο αγνά και φυσικά.

Από τις πιο φημισμένες μπυραρίες της πόλης, είναι το Hofbrauhaus (www.hofbraeuhaus.de/en/index_en.html) και η Augustiner Bräu (http://www.augustiner-braeu.de/augustiners/html/en/ )γνωστή κυρίως για το σήμα Helles-που αντιπροσωπεύει τις ξανθές Lager.

Άμστερνταμ: Η πατρίδα της «αγαπημένης ξανθιάς»


Η ολλανδική πρωτεύουσα δε φημίζεται μόνο για τις τουλίπες, τους ποδηλατοδρόμους και τα γραφικά κανάλια της. Στο Άμστερνταμ βρίσκεται και η ιστορική ζυθοποιία της μπίρας Heineken. Το Άμστερνταμ δεν είναι μόνο η χώρα παραγωγής της «αγαπημένης ξανθιάς» με σήμα κατατεθέν το πράσινο μπουκάλι, αλλά τα τελευταία 25 χρόνια στην περιοχή λειτουργούν μικρότερες ή μεγαλύτερες ζυθοποιίες, που παρασκευάζουν ποικίλα είδη μπίρας.

Αν βρεθείτε στο Άμστερνταμ επισκεφθείτε μερικές από τις πιο γνωστές pubs, που λειτουργούν στις παλιότερες γειτονιές της πόλης, για να νιώσετε το εύθυμο κλίμα και να δείτε τους ντόπιους να πίνουν μονορούφι ατέλειωτες ποσότητες μπίρας. Εκεί περιμένουν τους επισκέπτες να τους μυήσουν στα μυστικά της μπίρας και να τους «διδάξουν» την τέχνη του snooker (κάτι ανάλογο με το δικό μας μπιλιάρδο).

Όταν ο καιρός το επιτρέπει, οι νεαροί της περιοχής μαζεύονται τα απογεύματα στην πλατεία Leidseplein. Πολυσύχναστη και ιδιαίτερα ζωντανή, η συγκεκριμένη πλατεία αποτελεί την «καρδιά» της κοινωνικής ζωής. Τι καλύτερο λοιπόν, από έναν απογευματινό περίπατο στην περιοχή και μια στάση για ξεκούραση στα παραταγμένα… τραπεζάκια για μπιροποσία;

Βρυξέλλες: Η ανεξερεύνητη «Μέκκα» της μπίρας
Οι ειδικοί της μπίρας, μας συστήνουν πάντως ανεπιφύλακτα την μικρή ζυθοποιία «Brouwerij 't IJ» (αντιστροφή του αγγλικού «The IJ Brewery»). Στην ανατολική πλευρά του κέντρου της πόλης, το ζυθοποιείο βρίσκεται εγκατεστημένο στα πάλαι ποτέ δημόσια λουτρά της πόλης και αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους δυσαρεστημένους πελάτες των μεγάλων εταιριών παραγωγής μπίρας. Έχει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας και θα δείτε από νωρίς να συρρέουν πλήθη για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο «ελιξίριο». Αν δεν το προλάβετε ανοικτό, κανένα πρόβλημα, περάστε μια βόλτα από τη γειτονιά Jordaan, κατά μήκος των καναλιών και καθίστε να απολαύσετε την αγαπημένη σας μπίρα.

Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όπως το Κοινοβούλιο ή η Επιτροπή, εδρεύουν στις Βρυξέλλες. Στη συνείδηση των περισσότερων οι Βρυξέλλες, αποτελούν τον κατεξοχήν τόπο λήψης των σημαντικότερων αποφάσεων για την πορεία της Ευρώπης. Υπάρχει όμως και το άλλο «πρόσωπο» της πόλης, λιγότερο γνωστό και σίγουρα πολύ πιο απολαυστικό, αφού έχει να κάνει με τη μπίρα.

Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι πριν από μερικούς αιώνες οι Βρυξέλλες ήταν η «Μέκκα» της ζυθοποιίας, με ιδιαίτερη μάλιστα φήμη για τις μπίρες Lambic, που παρασκευάζονται μόνο στην επαρχία Pajottenland του Βελγίου, νοτιοδυτικά των Βρυξελλών; Για την παραγωγή των μπιρών Lambic δεν χρησιμοποιείται πρόσθετη μαγιά για τη ζύμωση των σακχάρων, αλλά η ζύμωση γίνεται με ειδικού τύπου αερομύκητες. Αυτή είναι και η βασική τους διαφορά με τις υπόλοιπες κατηγορίες μπίρας.

Αν και το σημερινό προφίλ των Βρυξελλών διαφοροποιείται κατά πολύ από την εικόνα της επαρχίας του παρελθόντος, οι λάτρεις της μπίρας μπορούν να βρουν περισσότερες από 600 ποικιλίες, από ξανθιές βελγικές μέχρι τις πλούσιες μοναστηριακές (Trappist beer), να «ευδοκιμούν» στην περιοχή.

Ενώ οι μπίρες Lambic δεν έχουν χάσει την αίγλη του παρελθόντος, σήμερα επικρατεί μια στροφή και προτίμηση στις μπίρες με εκχυλίσματα φρούτων. Για παράδειγμα οι μπίρες Kriek χρησιμοποιούν ως βάση την μπίρα Lambic, ενώ προστίθενται σε αυτές ολόκληρα μαύρα κεράσια για να ενισχυθεί η γεύση τους.

Δουβλίνο: Η «έδρα» της Guinness


Τα στέκια για να την απολαύσετε είναι αρκετά: ξεκινάμε από τη ζυθοποιία Guinness με μια περιήγηση στην έκθεση που λειτουργεί στον χώρο (τα εκθέματα μας αποκαλύπτουν μια ιστορία 2,5 αιώνων, από τότε δηλαδή που άρχισε η παραγωγή της πιο διάσημης ιρλανδικής μπίρας). Συνεχίζουμε με μια στάση στον έβδομο όροφο, όπου στεγάζεται το φημισμένο Gravity Bar, στο οποίο θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε όλες τις εκδοχές της μπίρας Guinness, αλλά και να θαυμάσετε την πανοραμική θέα της πόλης.Στην Ιρλανδία θα βρείτε πολλές και διαφορετικές ποικιλίες μπίρας. Καμία όμως δεν κατάφερε να κερδίσει περισσότερο την αγάπη των δουβλινέζων, από την μαύρη μπίρα Guinness, με τη χαρακτηριστική λεπτή γεύση και την κρεμώδη υφή της.

Για μια δεύτερη δοκιμή μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στις 800 περίπου pubs στα πέριξ των λιθόστρωτων δρόμων της περιοχής Temple Bar. Η περιοχή φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή της και τους ξέφρενους ρυθμούς διασκέδασης.

Πράγα: Υπεροχή στην ποσότητα


Εδώ τα μαγαζιά σερβίρουν μόνο ένα είδος μπίρας, αυτό που διαφημίζεται και στην εξωτερική πινακίδα τους. Στις πιο πολυσύχναστες μπιραρίες επικρατεί μεγάλος συνωστισμός, είναι όμως και μια καλή ευκαιρία για γνωριμίες, αλλά και να συνομιλήστε με τους ντόπιους. Αν αρχικά σας φανούν κάπως απόμακροι, φέρτε τη συζήτηση γύρω από τη μπίρα και θα τους δείτε να αλλάζουν αμέσως διάθεση…Η μπίρα είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των Τσέχων. 

Με μπίρες όπως η Budweiser (Budvar στην τοπική διάλεκτο), η αυθεντική Pilsner Urquell, αλλά με πρωταγωνίστρια την Staropramen, η Πράγα έχει να επιδείξει μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες.



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου