Ποδοσφαιρική συμφιλίωση στη Γραμμή Ντουράντ


Η Γραμμή Ντουράντ που διασχίζει τα σύνορα μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν ήταν αιτία αρκετών προστριβών μεταξύ των δύο χωρών. Η γραμμή είχε χαραχθεί από τη Βρετανία το 1893 καθώς το Πακιστάν βρισκόταν στη σφαίρα επιρροής της, ωστόσο το Αφγανιστάν αμφισβητούσε αυτόν τον διαχωρισμό. Οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν συχνό φαινόμενο. Σήμερα όμως ένας ποδοσφαιρικός αγώνας θα ενώσει τους δύο λαούς μετά από πολλά χρόνια.

Το βράδυ της Τρίτης στο Εθνικό στάδιο της Καμπούλ το Αφγανιστάν θα φιλοξενήσει μια φιλική ποδοσφαιρική αναμέτρηση κόντρα στο Πακιστάν. Πρόκειται για το πρώτο διεθνές παιχνίδι που θα λάβει χώρα στο Αφγανιστάν μετά από δέκα χρόνια και τον πόλεμο που μεσολάβησε με την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

«Είμαι κατενθουσιασμένος που το Αφγανιστάν θα αντιμετωπίσει το Πακιστάν εδώ. Δεν θυμάμαι κανένα άλλο παιχνίδι σαν κι αυτό σε όλη μου τη ζωή», ανέφερε ο Γκουλάμ Αμπάς Κοχί, ένας 16χρονος Αφγανός μαθητής, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Αυτός και άλλοι συμπατριώτες του ήδη έχουν εξαφανίσει όλα τα εισιτήρια που κοστίζουν από 2 ως 5 δολάρια και στο γήπεδο αναμένεται να μην πέφτει καρφίτσα.

Η συγκεκριμένη φιλική ποδοσφαιρική αναμέτρηση εκτός της συμφιλίωσης που θα παρέχει μεταξύ των δύο λαών, θα είναι και η πρώτη μεταξύ τους έπειτα από 36 ολόκληρα χρόνια. Παλιότερα οι ομάδες του Αφγανιστάν και Πακιστάν βρίσκονταν αντιμέτωπες αρκετά συχνά ως γειτονικά κράτη, αλλά από τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν το 1977 οι αναμετρήσεις μεταξύ τους «πάγωσαν».

«Ελπίζω πως το παιχνίδι θα δώσει χαρά και ελπίδα στους ανθρώπους των δύο κρατών. Ευελπιστώ πως το ματς θα ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη και τις καλές σχέσεις μεταξύ μας», τόνισε ο Μοχάμεντ Σαμπέρ Ροχπαρβάρ, ένας από τους πιο γνωστούς Αφγανούς ποδοσφαιριστές του παρελθόντος.

Το παιχνίδι, αν και φιλικό, είναι αναμφισβήτητα ιστορικής σημασίας, όπως επισημαίνει και ο Αχμέρ Γιαρ Καν Λόντι, γραμματέας της Πακιστανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, δείχνοντας ότι αμφότερες οι πλευρές θέλουν αυτή η αναμέτρηση να αποτελέσει εφαλτήριο στην καλυτέρευση των σχέσεων των δύο χωρών: «Το παιχνίδι θα δημιουργήσει ιστορία. Είναι πολύ συναρπαστικό που θα στείλουμε την ομάδα μας να περάσει τα σύνορα του Αφγανιστάν».

Οι εχθροπραξίες, οι διαμάχες και τα όπλα στην άκρη λοιπόν. Μια μπάλα μέσα στον αγωνιστικό χώρο αρκεί για να μετατραπεί η Γραμμή Ντουράντ από γραμμή διαχωρισμού δύο εθνών, σε γραμμή που θα χωρίζει στα μισά ένα κοινό γήπεδο, στο οποίο οι αντίπαλοι θα συμφιλιωθούν μέσω του ποδοσφαίρου.



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου