Οι μυστηριώδεις θάνατοι του ρουμανικού ποδοσφαίρου


Το σενάριο που ήθελε τους «μέτριους» ποδοσφαιριστές της Ρουμανίας να αποτελούν τα πειραματόζωα για τους καλούς δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Παρά το ότι οι ενδείξεις ήταν κάτι παραπάνω από σαφείς…

Στα 27 του, ο Φλορίν Πιτούρκα ήταν ένας αξιοπρεπής επιθετικός για τη δεύτερη κατηγορία της Ρουμανίας, όπου αγωνιζόταν με τη φανέλα της Ντρομπέτα Τούρνου Σεβερίν. Ο ξάδερφός του βέβαια, Βίκτορ, ήταν εκείνος που είχε τη δόξα, καθώς έπαιζε στη Στεάουα, αλλά και ο ίδιος κέρδιζε το χειροκρότημα. Στις 10 Δεκεμβρίου του 1978, ο Φλορίν Πιτούρκα σκόραρε στην αναμέτρηση με τη Μέταλουλ. Όταν γύρισε σπίτι, η γυναίκα του δήλωσε ότι δεν αισθανόταν καλά. Μέσα σε δέκα λεπτά ήταν νεκρός.

Η οικογένειά του ζήτησε τα αποτελέσματα της νεκροψίας και από το νοσοκομείο τους είπαν να πάνε μετά από έξι μήνες. Όταν επέστρεψαν, τους ξεκαθάρισαν ότι ήταν πλέον αργά και ότι δεν είχαν τίποτα να τους πουν. Η μάνα του αποκάλυψε ότι κάποιοι από τους συμπαίκτες του γιου της της είπαν ότι στο ημίχρονο οι γιατροί τους έδωσαν ένα περίεργο τσάι να πιουν.

Η ίδια ήταν ξεκάθαρη: «νομίζω ότι υπήρχαν φάρμακα στο τσάι». Όπως γράφει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζόναθαν Γουίλσον, η θεωρία που έχει αναπτυχθεί για εκείνη τη σκοτεινή εποχή του ρουμανικού ποδοσφαίρου ήταν ότι οι χαμηλότερου βεληνεκούς παίκτες λειτουργούσαν σαν πειραματόζωα για τους πιο λαμπερούς. Έτσι, αν ήθελαν να δώσουν ένα φάρμακο στους «μεγάλους», έπρεπε να το δοκιμάσουν στους «μικρούς»…

Αρκετά χρόνια μετά, το 2000, ο 24χρονος Καταλίν Χαλντάν της Ντιναμό Βουκουρεστίου έπεσε νεκρός μέσα στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα. Η πρώτη νεκροψία έβγαλε ότι ο θάνατός του δεν οφειλόταν σε ουσίες. Ωστόσο, αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι η Ντιναμό δεν είχε καταθέσει όλο το ιατρικό ιστορικό του παίκτη. Αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση όμως ήταν ότι ο Χαλντάν δεν είχε δώσει το παρών στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που η Ομοσπονδία είχε θεσπίσει. Ο λόγος που είχαν γίνει υποχρεωτικές; Ο θάνατος του μέσου της Άστρα Πλογιέστι, Στέφαν Βραμπορίου δύο χρόνια νωρίτερα υπό παρόμοιες συνθήκες!

Το θέμα πέρασε στις αρχές, οι οποίες ανάγκασαν την Ντιναμό να δώσει όλα τα ιατρικά στοιχεία. Εκεί ανακαλύφθηκε ότι ο παίκτης έπασχε από προβλήματα στο συκώτι και την καρδιά του. Η Εθνική Επιτροπή αντί-ντόπινγκ ανακάλυψε ότι είχε ηπατίτιδα Γ’. Ο διευθυντής της, αποφάνθηκε ότι τα συμπτώματά του υποδεικνύουν χρήση στεροειδών αναβολικών. Ο Χαλντάν ήταν ο τέταρτος συνολικά Ρουμάνος ποδοσφαιριστής που έχανε τη ζωή του σε διάστημα δύο ετών, ενώ δέκα μέρες πριν το θάνατό του, στο συμπαίκτη του Φλορεντίν Πέτρε είχε διαγνωσθεί επίσης ηπατίτιδα Γ’!

Το πρώτο θετικό τεστ σε απαγορευμένη ουσία στο ρουμανικό ποδόσφαιρο έσκασε σαν βόμβα το 2001, όταν δύο παίκτες της Άργκες Πιτέστι έπεσαν στα δίχτυα των ελέγχων. Το βάρος έπεσε στο ιατρικό επιτελείο, ωστόσο ο ένας εξ’ αυτών, ο Νεάγκα, μια βδομάδα νωρίτερα είχε γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας που είχε αρνηθεί να δώσει δείγμα.

Προφανώς, πλέον, ήταν αντιληπτό σε όλους ότι κάτι πήγαινε στραβά. Έπρεπε να χάσουν τη ζωή τους τόσα παιδιά για να ευαισθητοποιηθούν οι αρχές. Για κάποιους, πάντως, η σύνδεση των θανάτων με το ντόπινγκ αποτελεί θεωρία συνωμοσίας. Μία από τις πολλές που πλανώνται στη χώρα των Βαλκανίων…



ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου