Τεράστιος κρατήρας από μετεωρίτη στην έρημο!


Περίπου 50.000 χρόνια πριν, ένα κομμάτι βράχου αποσπάστηκε από τη ζώνη των αστεροειδών προς τη Γη. Ο βράχος, που αποτελείτο από νικέλιο και σίδηρο, ήταν περίπου 50 μέτρα μήκος και ζύγιζε 300.000 τόνους. Και ταξίδευε με 12,8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο! Μετά την είσοδο στην ατμόσφαιρα της γης έγινε μια γιγαντιαία «βολίδα» που συνετρίβη εν τέλει στην έρημο της Αριζόνα με δύναμη ίση με 10 μεγατόνους ή περίπου 150 φορές τη δύναμη της ατομικής βόμβας που κατέστρεψε τη Χιροσίμα.

Όταν η σκόνη καταλάγιασε, αυτό που έμεινε ήταν ένας κρατήρας πάνω από ένα χιλιόμετρο μήκος και 750 μέτρα βάθος. Η περιοχή ήταν τότε γεμάτη λιβάδια και δάση που κατοικούνταν από μαλλιαρά μαμούθ αλλά η πτώση του μετεωρίτη ισοπέδωσε το δάσος για τα μίλια γύρω, εκσφενδονίζοντας τα μαμούθ σε όλη την πεδιάδα. Η καταστροφή ήταν μεγάλη και το αποτέλεσμα ήταν να μείνει το αποτύπωμα του μετεωρίτη στο έδαφος για αιώνες προσφέροντας ένα εκπληκτικό θέαμα στους επισκέπτες.

Ο κρατήρας έχει ονομαστεί Barringer προς τιμήν του Daniel Barringer, ο οποίος ήταν ο πρώτος που επηρεάστηκε και νόσησε από τις επιπτώσεις του μετεωρίτη. Βρίσκεται περίπου 69 χλμ ανατολικά από Φλάγκσταφ, στη βόρεια έρημο της Αριζόνα και είναι ο μεγαλύτερος κρατήρας που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους στη γη. Σήμερα ο κρατήρας είναι περίπου 1.200 μέτρα σε διάμετρο, περίπου 170 μέτρα βάθος και περιβάλλεται από ένα χείλος που υψώνεται 45 μέτρα πάνω από τις γύρω πεδιάδες. Η θέα είναι εντυπωσιακή…












Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου