Ένας μαχητής της ζωής στην Άλκμααρ


Η σεζόν 2010-11 έφτανε στο τέλος της. Η Άλκμααρ είχε ένα ακόμα ματς στην Eredivise για να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της και οι αρκετοί παίκτες σκέφτονταν ήδη τις διακοπές. Ο Μιχάι Νέσου περίμενε να ξεκινήσει βασικός όπως τόσες φορές. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια…

Η απόσταση από την λαμπρή καριέρα ενός ποδοσφαιριστή μέχρι την απόγνωση είναι πολύ μικρή και υπάρχουν κατά καιρούς περιστατικά που το επιβεβαιώνουν. Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του πρώην αριστερού μπακ της Άλκμααρ, το story της οποίας θυμάται ξανά το sportskeeda.

Στην προπόνηση πριν από το ματς, ο Νέσου μάθαινε ότι θα αγωνιστεί βασικός στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς. Μετρούσε, άλλωστε, 36 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, όντας ένα βασικότατο εργαλείο της ΑΖ. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος όμως, ο Ρουμάνος συγκρούεται με τον συμπαίκτη του Αλιέ Σουτ.

«Είπαν ότι ο Αλιέ έπεσε πάνω μου, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Απλά έπεσε ο ένας πάνω στον άλλον. Τόσο απλά. Είχε τη μπάλα, έκανα τάκλιν και συκρουστήκαμε. Ήταν ένα απλό τάκλιν. Απλά ήμασταν άτυχοι. Όταν παρακολουθώ ποδόσφαιρο βλέπω τέτοιες φάσεις κάθε δύο ή τρία ματς», τονίζει ο Νέσου.

Πέφτοντας στο έδαφος μετά τη σύγκρουση, ο Ρουμάνος διαπίστωσε με φρίκη ότι δεν μπορούσε να κουνήσει τα χέρια και τα πόδια του. Παράλληλα, ένιωθε την ανάσα του να περιορίζεται και ούρλιαξε για βοήθεια. «Ο Μιχάι τραυματίστηκε και έπεσε στο έδαφος. Δεν κουνιόταν, αλλά φώναζε προς τα εμάς. Έλεγε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει και να κουνηθεί. Περιμέναμε να σηκωθεί όπως έκανε πάντα. Αυτή τη φορά όμως δεν τα κατάφερε. Ήταν μια απαίσια στιγμή. Νιώσαμε αβοήθητοι, πραγματικά τον αγαπούσαμε», θυμάται ο Γιαν Βούιτενς, ο οποίος επέστρεψε φέτος στην Άλκμααρ.

Γρήγορα ο Νέσου μπήκε σε ασθενοφόρο και του τοποθετήθηκε μάσκα οξυγόνου για να αναπνεύσει. Μεταφέρθηκε αμέσως σε κοντινό νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε πάθει ζημιά στον αυχένα, σπάζοντας έναν σπόνδυλο, ενώ έχριζε άμεσης επέμβασης στη σπονδυλική στήλη.

«Οι γιατροί μου είπαν ότι σε περιπτώσεις σαν τι δική μου μπορείς να πεθάνεις αν δεν σου τοποθετηθεί γρήγορα μάσκα οξυγόνου. Στην πραγματικότητα, μόνο ένας στους 100 επιβιώνει από τέτοιο τραυματισμό. Δεν υπήρχε μπλακάουτ, αλλά ήξερα ότι κάτι είχε συμβεί. Δεν ενιωθα πόνο, απλά δεν μπορούσαν να κουνηθώ», δηλώνει ο Νέσου στην Gazzetta Sportuliron.

H επέμβασή του κράτησε πέντε ώρες και ο πρώην παίκτης της Στεάουα Βουκουρεστίου ξύπνησε μετά από τέσσερις μέρες για να μάθει ότι η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Ωστόσο θα άλλαζε ριζικά. Τα χέρια του και τα πόδια έμειναν παράλυτα και ο ίδιος καθηλώθηκε σε αναπηρική πολυθρόνα. Για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή που το σώμα και το πνεύμα του έχει μάθει στη συνεχή άσκηση η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Οι γιατροί φοβούνταν για μετατραυματικό σοκ, κατάθλιψη και άλλα.

Ωστόσο, ο Ρουμάνος δείχνει τη μεγάλη μάχη που κρύβει μέσα του. Καταφέρνει σιγά-σιγά να επικοινωνήσει με όσους του εξέφραζαν τη στήριξή τους με ένα gadget που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για την περίπτωσή του, ενώ οι οπαδοί σε Ολλανδία και Ρουμανία δεν τον ξεχνούν. Όχι μόνο των ομάδων του, καθώς η τραγωδία του έχει συγκινήσει τους πάντες. Γνωρίζοντας ότι η ζωή του δεν θα είναι ποτέ όπως πριν, αποφάσισε να την αφιερώσει σε ένα σκοπό.

Μέσω του ιδρύματος που δημιούργησε με το όνομά του, ο Μιχάι Νέσου βοηθάει τους ανθρώπους που είχαν την ίδια μοίρα με αυτόν. Με τη βοήθεια αρκετών ποδοσφαιριστών, όπως ο Ουέσλεϊ Σνάιντερ και άλλοι, έχει καταφέρει να δώσει νόημα όχι μόνο στη δική του ζωή, αλλά και σε πολλών ακόμα…


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου