Τα δάκρυα του Τόμπιας Λέβελς


Πόσο εύκολο είναι να ζητάς την κεφαλή των παικτών της ομάδας σου επί πίνακι έπειτα από κάποιο λάθος που κόστισε ένα αποτέλεσμα; Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όπου οι περισσότεροι βάζουν τη νίκη πάνω από την προσπάθεια, είναι δυστυχώς αρκετά εύκολο. Έχει αναρωτηθεί όμως κανείς αν και οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι με συναισθήματα και δεν είναι απλώς καλοκουρδισμένα ρομπότ που εκτελούν εντολές εντός αγωνιστικού χώρου;

Την απάντηση τη δίνει το περιστατικό που συνέβη πριν από μία εβδομάδα στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας όταν ο αμυντικός της Φορτούνα Ντίσελντορφ, Τόμπιας Λέβελς με το σφύριγμα της λήξης στην αναμέτρηση απέναντι στη Μόναχο 1860 κατευθύνθηκε στον πάγκο της ομάδας του ξεσπώντας σε δάκρυα. Η ιστορία του δεν έμεινε μόνο εντός Γερμανίας, αλλά ταξίδεψε παγκόσμια με τον Guardian και τον αρχισυντάκτη του Μάρκους Κρίστενσον να κάνουν γνωστό ένα συμβάν που ίσως να πέρναγε στα ψιλά γράμματα σαν ακόμα ένα περιστατικό που καταγράφεται στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Τι είχε όμως συμβεί;

Στο 75ο λεπτό της αναμέτρησης μεταξύ της Φορτούνα Ντίσελντορφ και της Μόναχο 1860 ο αμυντικός της πρώτης, Τόμπιας Λέβελς υπέπεσε σε ένα σοβαρό αμυντικό λάθος από όπου προήλθε και το δεύτερο τέρμα των φιλοξενούμενων που έκρινε και το αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Η Φορτούνα έφυγε ηττημένη από το γήπεδο με 2-1 και οι οπαδοί της επί ένα τέταρτο αποδοκίμαζαν έντονα τον παίκτη της ομάδας τους. Αυτός με το σφύριγμα του διαιτητή δεν άντεξε και ξέσπασε σε λυγμούς στον πάγκο, δείχνοντας ότι και οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι που έχουν συναισθήματα και καταρρέουν εν αντιθέσει με τη γενικότερη εικόνα που επικρατεί και η οποία θέλει τους ποδοσφαιριστές ως μέλη του star system να νοιάζονται μόνο για τη φήμη, τα παχυλά συμβόλαια και την ακριβή ζωή.

Φυσικά, όπως αναφέρει και στο κείμενό του στον Guardian ο Κρίστενσον, η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η πρώτη κατά την οποία οι οπαδοί, εκμεταλλευόμενοι και την ανωνυμία τους, κατευθύνονται εναντίον ποδοσφαιριστή εξ αιτίας του ότι με δική του υπαιτιότητα χάθηκε ένα αποτέλεσμα. Μάλιστα με την είσοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας, αυτά πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για τη στόχευση παικτών από τους οπαδούς.

Κανείς ωστόσο από όσους κατευθύνονται με τέτοιο τρόπο είτε στους παίκτες της δικής τους ομάδας είτε σε παίκτες των αντιπάλων δεν σκέφτεται πως βρίζοντας ή στοχοποιώντας ποδοσφαιριστές ουσιαστικά «σταυρώνουν» έναν άνθρωπο, μη γνωρίζοντας τι προβλήματα και τι ανησυχίες μπορεί να έχει στην καθημερινότητά του, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μπορεί να αμείβεται αρκετά καλά. Τα χρήματα άλλωστε αποδεδειγμένα δεν φέρνουν την ευτυχία και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ποδοσφαιριστές έδωσαν μάχη με την κατάθλιψη ενώ σε κάποιες άλλες, όπως σε αυτές του Γερμανού τερματοφύλακα Ρόμπερτ Ένκε ή του Ουαλού εξτρέμ Γκάρι Σπιντ, έβαλαν τέλος στη ζωή τους.

Με το σφύριγμα της λήξης ωστόσο το υγιές κομμάτι της κερκίδας της Φορτούνα αντέδρασε και μάλιστα με συγκλονιστικό τρόπο. Η αρχή μάλιστα έγινε από μερίδα των σκληροπυρηνικών οπαδών της που αντιλαμβανόμενοι το γεγονός ότι ο Λέβελς έχει ξεσπάσει σε λυγμούς στον πάγκο άρχισαν να φωνάζουν το όνομά του. Αυτή η κίνηση παρακίνησε τη μεγαλύτερη μερίδα των φίλων της ομάδας να πράξει το ίδιο με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Λέβελς να σηκωθεί, να κατευθυνθεί προς το μέρος τους και να τους χειροκροτήσει, ευχαριστώντας τους για τη συμπαράσταση. Τα συναισθήματα του είχαν αλλάξει μέσα σε ένα λεπτό δείχνοντας ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι με έντονες συγκινήσεις.



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου