Βιταμίνες: Τι χρειάζεστε και που θα το βρείτε καλύτερα


Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαραίτητα σε κάθε δίαιτα και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, αλλά και σε άλλα προβλήματα υγείας. Πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί για τις βιταμίνες που περιέχουν τα φυσικά τρόφιμα.

Αν ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και εμπλουτισμένα τρόφιμα, θα μπορούμε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά για τον οργανισμό μας συστατικά. Ωστόσο, τα συμπληρώματα μπορούν να προσφέρουν μια εύκολη λύση αν οι διατροφικές μας επιλογές δεν είναι οι κατάλληλες. Εσείς τα χρειάζεστε;

Ακολουθεί ένας γρήγορος οδηγός για τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και το όφελός τους.

Βήτα-καροτένιο


Το βήτα-καροτένιο θα το βρείτε στα καρότα, τις γλυκοπατάτες και τις πράσινες πιπεριές. Το εν λόγω αντιοξειδωτικό μετατρέπεται από το σώμα σε βιταμίνη Α και είναι σημαντικό για καλή όραση, ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα και υγιή επιδερμίδα. Η βιταμίνη Α όμως δεν συνδέεται με τον «αγώνα» κατά του καρκίνου και μάλιστα έρευνες έχουν δείξει πως συμπληρώματα πιθανώς αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες στους καπνιστές.

Εν ολίγοις, μην προτιμάτε τα συμπληρώματα βιταμινών αν είστε καπνιστής και επιλέξτε την πρόσληψη της βιταμίνης από τα φρούτα και τα λαχανικά, είτε καπνίζετε είτε όχι.

Ασβέστιο


Το σώμα χρειάζεται το ασβέστιο για την καλή υγεία των οστών και την αποτροπή της οστεοπόρωσης. Ασβέστιο βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως είναι το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί.

Όσον αφορά τα χημικά συμπληρώματα του ασβεστίου, που δεν είναι κακή ιδέα αν δεν σας αρέσει το γάλα και τα παράγωγά του, αν παρουσιάζετε τάση προς την εμφάνισης πέτρας στα νεφρά ή είστε γυναίκα άνω των 70 καλό είναι να τα αποφεύγετε. Οι σχετικές έρευνές έχουν αποδείξει σύνδεση των συμπληρωμάτων με την εμφάνιση καρδιοπαθειών σε γυναίκες μεγάλων ηλικιών και ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση. Αν ωστόσο λαμβάνετε ασβέστιο, φροντίστε να μην υπερβαίνετε τα 500 mg. ημερησίως και συνδυάστε τα με βιταμίνη D, που βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Φολικό οξύ


Το φολικό οξύ, του οποίου η δράση αποτελεί εμπόδιο για την εμφάνιση ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, βρίσκεται στα δημητριακά, τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, τον χυμό των εσπεριδοειδών, το ψωμί και τα ζυμαρικά.

Η πρόληψη 400 μικρογραμμαρίων την ημέρα και 600, αν είστε έγκυος γυναίκα ή θηλάζετε, είναι μια καλή ποσότητα που δεν προκαλεί προβλήματα. Αυτή η ποσότητα μπορεί να λαμβάνεται είτε από τις φυσικές τροφές είτε από συμπληρώματα.

Σίδηρος


Μπορεί ο σίδηρος να βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε τροφές που δεν συμπαθούν οι περισσότεροι όπως είναι το συκώτι, αλλά είναι απαραίτητος στον οργανισμό για την καλή λειτουργία των αιμοσφαιρίων και την προστασία από την αναιμία.

Μην ξεχνάτε λοιπόν να λαμβάνετε σίδηρο μέσω της διατροφής σας, από τροφές όπως είναι το άπαχο κρέας, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν είστε αναιμικός ή ετοιμάζεστε για εγχείρηση, τότε ο γιατρός σίγουρα θα σας συστήσει τη χρήση συμπληρωμάτων και το ίδιο βοηθητικά ισχύει και στις έγκυες και τις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόρροια.

Πολυβιταμίνες


Τα χάπια πολυβιταμινών δεν αποδεικνύεται ότι δρουν αποτρεπτικά για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, ενώ πολλά ερευνητικά κέντρα δεν είναι πεπεισμένα για τις αγαθές τους προθέσεις. Το μόνο θετικό που αποδίδεται σε αυτά είναι η ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε υποσιτισμένα άτομα. Μια μεγάλη έρευνα το 2009 συγκεκριμένα, απέτυχε να εντοπίσει κάποια θετική δράση των πολυβιταμινών ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου ή των αιτιών θανάτου στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Εν ολίγοις, οι πολυβιταμίνες δεν είναι κακή λύση αν είσαι μονίμως βιαστικοί και δεν προλαβαίνετε να εφαρμόσετε σωστή διατροφή, αρκεί να μην περιμένετε θαύματα από αυτές.

Κάλιο


Το κάλιο ρίχνει την πίεση, ρυθμίζει την αρρυθμία των παλμών και εξουδετερώνει τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής πρόσληψης νάτριου. Το κάλιο το βρίσκουμε στις μπανάνες, τις σταφίδες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα πορτοκάλια και το γάλα.

Η εναλλακτική λύση του συμπληρώματος, προτείνεται στις περιπτώσεις που λαμβάνεται διουρητικά λόγω θέματος στην καρδιά, που μειώνουν το κάλιο στον οργανισμό αλλά μην ξεχνάτε ότι η άνω του μέσου πρόσληψη καλίου μπορεί να βλάψει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με νεφρική ανεπάρκεια.

Σελήνιο


Οι ποσότητες σεληνίου που χρειάζεται ο οργανισμός είναι πολύ μικρές και βρίσκονται στο κρέας, τα θαλασσινά, τα αυγά και το ψωμί. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή πρόσληψη 200 μικρογραμμαρίων σεληνίου είναι ικανή να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των πνευμόνων και του παχέος εντέρου, ενώ μερικές άλλες δεν καταλήγουν σε κάτι αντίστοιχο.

Εν ολίγοις, μην βασίζεστε στο σελήνιο, για τη μάχη σας ενάντια στις πιθανότητες του καρκίνου. Όπως και να έχει, σίγουρα λαμβάνετε αρκετό από την ήδη διατροφή σας.

Βιταμίνη C 


Αυτή η γνωστή βιταμίνη που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τα μούρα, το μπρόκολο και τις πράσινες πιπεριές, δεν αληθεύει πως βοηθά στην πρόληψη των κρυωμάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι δεν αποκρούει τα κρυολογήματα, εκτός αν μιλάμε για μαραθωνοδρόμους και στρατιώτες σε παγωμένες περιοχές, οι οποίοι εκτίθενται σε δριμύ ψύχος. Μία μελέτη όμως έχει δείξει ότι η λήψη βιταμίνης C τακτικά, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά μία ημέρα. Προσπαθήστε να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C μέσω της διατροφής σας. Και μπορείτε να παίρνετε και κάποιο συμπλήρωμα, ειδικά αν είστε καπνιστής ή μη καπνιστής και συχνά εκτίθεστε σε παθητικό κάπνισμα.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Μπορείτε να την προσλάβετε κυρίως μέσω της έκθεσης στον ήλιο και όχι από τις τροφές. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να συμβάλει στην οστεοπόρωση και στη ραχίτιδα στα παιδιά. Ορισμένα στοιχεία έχουν δείξει ότι η βιταμίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 1 και 2 και τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί πλήρως.

Αν και αρκεί μια σχετική μικρή έκθεση στον ήλιο για να προσλάβουμε τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης D και μερικά τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με αυτή, κάποια άτομα πάσχουν από την έλλειψή της. Τα συμπληρώματα μπορεί να είναι μια καλή ιδέα, ειδικά αν δεν εκτίθεστε αρκετά στον ήλιο, είστε άνω των 50 ετών ή έχετε σκούρο δέρμα.

Βιταμίνη E 


Μια φορά κι έναν καιρό, οι ερευνητές θεωρούσαν ότι αυτό το αντιοξειδωτικό θα μπορούσε να προστατεύσει την καρδιά, αλλά μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005, διαπίστωσε ότι 600 διεθνείς μονάδες (IUs) κάθε δεύτερη μέρα, δεν εμπόδισαν τον καρκίνο, ούτε μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. (Πιο πρόσφατα, μια μελέτη του 2008 δεν βρήκε κανένα όφελος από 400 IUs κάθε δεύτερη μέρα, σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες).

Ξεχάστε τα συμπληρώματα και λάβετε βιταμίνη Ε από τα τρόφιμα (κάρδαμο, φιστίκια, αυγά, εμπλουτισμένα δημητριακά, φρούτα και πράσινα, φυλλώδη λαχανικά). Το μαγείρεμα και η αποθήκευση των τροφίμων με βιταμίνη Ε, μπορεί να μειώσει το ποσό που περιέχουν.



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου