Aίμα… χειμώνα, καλοκαίρι!


Το θέμα που συζητάται τελευταία γύρω από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ είναι αν θα γίνει χειμώνα ή καλοκαίρι. Όση ώρα, όμως, ο Σεπ Μπλάτερ προσπαθεί να πείσει τις ομοσπονδίες να δεχτούν τη διεξαγωγή του μέσα στον χειμώνα, διογκώνεται ένα άλλο πρόβλημα το οποίο κανείς δεν δείχνει να υπολογίζει: αυτό του ανθρώπινου παράγοντα.

Το Κατάρ και οι συνεχείς κατασκευές που γίνονται στη χώρα και οι οποίες θα κορυφωθούν μετά την ανάληψη του Μουντιάλ που απαιτεί υπερσύγχρονα κι άψογα εξοπλισμένα γήπεδα, έχουν οδηγήσει χιλιάδες εργάτες στη χώρα.

Πολλοί από αυτούς προέρχονται από το Νεπάλ, με την κατάληξη για αρκετούς από αυτούς να είναι δυστυχώς μοιραία.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: μόνο τον Ιούλιο του 2013, 32 εργάτες από το Νεπάλ που απασχολούνται στη χώρα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Η πλειοψηφία κατέληξε λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάζονται να εργάζονται για ελάχιστα χρήματα.

«Πολλοί εργάτες δουλεύουν χωρίς γεύματα και χωρίς αρκετό νερό. Δουλεύουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες όλη μέρα. Ο καιρός εδώ είναι διαφορετικός απ` ό,τι στη χώρα μας. Οι συμπατριώτες μας δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτές τις συνθήκες», εξηγεί ο δεύτερος γραμματέας, Χαριχάρ Καντ Πουντέλ.

Σύμφωνα με έρευνα, 13 εργάτες πέθαναν από καρδιοαγγειακές παθήσεις, ενώ 8 θάνατοι αποδίδονται σε ατυχήματα από πτώσεις στις οικοδομές ή άλλα περιστατικά στον χώρο εργασίας τους. Οι υπόλοιποι 11 σκοτώθηκαν σε τροχαία.

Παρόλα αυτά, η αλήθεια μπορεί να μην είναι αυτή ακριβώς, καθώς, όπως εξηγεί ο Πουντέλ, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις χρησιμοποιούνται συχνά ως αιτίες για να καλύψουν άλλα περιστατικά, με τους γιατρούς να υπογράφουν συχνά ψεύτικες βεβαιώσεις θανάτων, αφού «είναι ευκολότερο για την εταιρεία να πει ότι πέθανα από παθολογικά αίτια».

Οι εργάτες υποχρεώνονται να δουλεύουν μέσα στον ήλιο, ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες που υποτίθεται όχι έχει απαγορευτεί, με ελάχιστα χρήματα.

Ο μέσος μισθός ανέρχεται στα 219 δολάρια τον μήνα, με το Νεπάλ να ζητά να αυξηθεί τουλάχιστον στα 329. «Στο Κατάρ το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλό. Όλα είναι πανάκριβα και κανείς δεν μπορεί να ζήσει με τόσα λίγα χρήματα», εξηγεί εκπρόσωπος της πρεσβείας του Νεπάλ.

Οι μισθοί στη χώρα, όμως, παραμένουν ένα ευαίσθητο ζήτημα. Όταν, για παράδειγμα, η πρεσβεία των Φιλιππίνων ζήτησε ο ελάχιστος μισθός των υπηρετριών στο Κατάρ να φτάσει τα 400 δολάρια, η χώρα απαγόρευσε προσωρινά την παροχή βίζας στις συγκεκριμένες γυναίκες!

Όταν το Κατάρ διεκδικούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο, η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC) έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα και τους θανάτους στις οικοδομές, ειδικά για τους εργάτες από το Νεπάλ που ανέρχονται στις 450.000.

Μάλιστα, έρευνα γιατρού της χώρας κατέδειξε ότι οι εργάτες της συγκεκριμένης καταγωγής έρχονται πρώτοι στο ποσοστό των αυτοκτονιών.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσουν και τα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, με τους εργάτες από το Νεπάλ να αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού.

Κι ο Μπλάτερ προβλέπεται να μετανιώσει, δυστυχώς, άλλη μία φορά για την επιλογή του…



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου