Οι μικροί Μέσι του Μπουένος Άιρες


Πριν από περίπου 20 χρόνια σε κάποιο από τα πλέον υποβαθμισμένα προάστια του Μπουένος Άιρες, δύο φίλοι, ο Φάμπιαν Φεράρο και ο Χούλιο Χιμένες αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα όνειρο. Έτσι προχώρησαν στην δημιουργία ενός ποδοσφαιρικού σωματείου με την ονομασία Ντεφενσόρες ντελ Τσάκο. Σήμερα αυτές οι ακαδημίες αλλάζουν πραγματικά τις ζωές των πιτσιρικάδων στις φτωχογειτονιές της αργεντίνικης πρωτεύουσας.


«Είναι φανερό ότι όταν ο κόσμος και οι κυβερνήσεις αντιληφθούν ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ό,τι βλέπουμε στην τηλεόραση, τότε θα έχουμε μια δικαιότερη κοινωνία», αναφέρουν οι Φεράρο και Χιμένες.

Το ξεκίνημα έγινε όταν οι δυο τους περπατώντας σε μια φτωχογειτονιά στα προάστια του Μπουένος Αϊρες είδαν τα παιδιά στο δρόμο και αποφάσισαν να παίξουν μαζί τους ποδόσφαιρο. Αυτό τους έδωσε το κίνητρο προκειμένου να «χτίσουν» την ακαδημία των Ντεφενσόρες ντελ Τσάκο και να δώσουν μια νέα προοπτική στις ζωές αυτών των παιδιών που βρίσκονταν στον δρόμο.

«Τα παιδιά αυτών των περιοχών είναι καταδικασμένα να ζουν μια βίαιη καθημερινότητα. Αυτό ξέραμε ότι θα μπορούσαμε να το αλλάξουμε μέσω του ποδοσφαίρου, και αυτό ήταν ακριβώς που κάναμε. Ξεκινήσαμε να παίζουμε μαζί τους ποδόσφαιρο».

Μέχρι σήμερα 1200 παιδιά έχουν βρει καταφύγιο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο με βάση το ποδόσφαιρο βοήθησε τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν και να λάβουν μόρφωση και εκπαίδευση. Παράλληλα με τα ποδοσφαιρικά προγράμματα στους Ντεφενσόρες ντελ Τσάκο τα παιδιά παρακολουθούν προγράμματα διδασκαλίας, κάτι που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να πράξουν μένοντας στον δρόμο.

Ο Γκάμπριελ είναι ένα από τα πρώτα παιδιά που εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και σήμερα είναι ένας από τους δασκάλους των μικρών που έρχονται κι αυτοί με τη σειρά τους στους Ντεφενσόρες. «Στην αρχή ήρθα απλά για να παίζω ποδόσφαιρο, όμως στη συνέχεια έμαθα πως αυτό πηγαίνει παράλληλα με την εκπαίδευση και την υπευθυνότητα. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο διδάσκω πλέον στους νεότερους».

Το αν κάποιος από τους μικρούς… Μέσι καταφέρει και εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό προκειμένου να ακολουθήσει μια επαγγελματική καριέρα δεν είναι καθόλου εύκολο. Ο σκοπός άλλωστε δεν είναι αυτός. Αυτό που προέχει είναι αυτά τα παιδιά να μπορέσουν να αλλάξουν την καθημερινότητά τους και όπως αποδεικνύεται στο Μπουένος Άιρες το ποδόσφαιρο μπορεί να παίξει τον ρόλο «κλειδί» σε αυτό.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου