Αστρικό απολίθωμα στη Μαύρη Τρύπα του γαλαξία μας αποκαλύπτει την τελευταία της έκρηξη


Η γιγάντια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας, είναι αδρανής εδώ και περίπου 2 δισεκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, πρόσφατα, οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν το «απολίθωμα» από το τελευταίο «θύμα» της γιγάντιας τρύπας, λύνοντας παράλληλα ένα μεγάλο αστρονομικό μυστήριο.

Οπως εξηγεί ο Φίλιπ Μαλόνει, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπούλντερ που ηγήθηκε της έρευνας «Αν είχαμε τη δυνατότητα να δούμε την μαύρη τρύπα 2 δισεκατομμύρια χρόνια νωρίτερα, η εικόνα θα ήταν εντελώς διαφορετική, αφού θα ήταν 10 εκατομμύρια φορές φωτεινότερη και πιο δραστήρια απ' ότι σήμερα»

Οι αστρονόμοι υποψιάζονταν εδώ και καιρό ότι υπήρξε ένα αρχαίο ξέσπασμα της συγκεκριμένης μαύρης τρύπας, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που καταφέρνουν να βρουν «απολιθώματα» από το τελευταίο μεγάλο γεύμα του κοσμικού τέρατος .

Η θεωρία της ομάδας στηρίζεται σε ένα λεπτεπίλεπτο νήμα φυσικού αερίου , κυρίως υδρογόνου, που ονομάζεται «το Ρεύμα του Μαγγελάνου» και το οποίο μπορεί να διακρίνει κανείς πίσω από τους δύο μικρούς γείτονες του γαλαξία μας το Μεγάλο και το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου .

Ο Μαλόνει, πιστεύει ότι ισχυρές δέσμες ενέργειας εκτοξεύθηκαν από την Μαύρη Τρύπα του γαλαξία μας δύο εκατομμύρια χρόνια πριν χτυπώντας το ρεύμα του Μαγγελάνου και ιονίζοντας το αέριο υδρογόνο προκαλώντας του την λάμψη που βλέπουμε εδώ στη Γη. Αυτό το ιονισμένο ρεύμα του Μαγγελάνου προβλημάτιζε τους επιστήμονες από την ανακάλυψή του πριν από δύο δεκαετίες .

«Κανείς δεν μπόρεσε στο παρελθόν να καταλήξει σε μία καλή θεωρία για να εξηγήσει τον ιονισμό» εξηγεί ο Μαλόνει.

Η ομάδα υποψιάζεται πλέον ότι αυτό το λαμπερό ρεύμα εξωγαλαξιακού αερίου μπορεί να είναι το απολιθωμένο αποτύπωμα της έκρηξης της Μαύρης Τρύπας του γαλαξία μας δύο εκατομμύρια χρόνια πριν.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ο εκτιμώμενος προσανατολισμός και το ποσό της ενέργειας της αρχικής έκρηξης, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου ψύξης του φωτιζόμενου ρεύματος, ταιριάζει πολύ καλά με το προτεινόμενο μοντέλο.

Για πόσο όμως θα μείνει ακόμα ανενεργή η Μαύρη Τρύπα; Το ερώτημα δεν είναι «αν» θα υπάρξει άλλη έκρηξη, αλλά «πότε», λένε οι επιστήμονες .

Δορυφόροι με υπέρυθρη όραση και ακτίνες Χ ερευνούν την καρδιά του γαλαξία μας και ανιχνεύουν την ακτινοβολία που ρέει έξω από την περιοχή γύρω από τη μαύρη τρύπα. Οι αστρονόμοι πιστεύουν σήμερα ότι πολλά νέφη αερίου που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Μαύρη Τρύπα θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία νέα έκρηξη στο μέλλον. Στην πραγματικότητα η επόμενη έκρηξη μπορεί να γίνει υπερβολικά σύντομα.

«Παρακολουθούμε ένα νέφος αερίων και υπολογίζουμε ότι θα πέσει στη μαύρη τρύπα σε κάποια φάση μέσα στο επόμενο έτος. Ωστόσο , η ποσότητα του υλικού θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που πυροδότησε την τελευταία της έκρηξη», εξηγεί ο Γκρεγκ Μαντσεν, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, που συμμετείχε στην έρευνα.

«Θα είναι πολύ ανεπαίσθητη και θα δεν αποτελεί απειλή για τη Γη , αλλά πολλά ισχυρά τηλεσκόπια θα είναι έτοιμα και πρόθυμα να παρακολουθήσουν τι θα συμβεί»



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου