Τι είναι η φωνή και από ποιες ασθένειες απειλείται;


Η «φωνή» είναι ο ήχος, ο οποίος δημιουργείται από τις δονήσεις των φωνητικών χορδών, που προκαλεί ο αέρας που περνά στο λάρυγγα και κάνει τις χορδές να έρχονται πιο κοντά η μία με την άλλη.

Η φωνή είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο «μέσο», που αν και οι περισσότεροι τη θεωρούμε δεδομένη, δεν θα έπρεπε. Χρειάζεται και αυτή, όπως και κάθε άλλο όργανο του ανθρώπινου σώματος, κατάλληλη φροντίδα και προσοχή.

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχουμε πρόβλημα στη φωνή μας;


Τα προβλήματα της φωνής συμβαίνουν με μια αλλαγή στον ήχο της, που συχνά περιγράφεται ως βραχνάδα, τραχύτητα ή αλλοιωμένη ποιότητα. Οι άνθρωποι με προβλήματα φωνής συχνά παραπονούνται για αλλαγές, απώλεια φωνής, απώλεια αντοχής και μερικές φορές με απότομο πόνο.

Ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υποδεικνύεται από την παρουσία βλέννας, φλέγματος ή αίματος. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο.

Ποιές είναι οι αιτίες για την αλλαγή στη φωνή;


Οι αλλαγές στη φωνή ακολουθούν μερικές φορές κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που διαρκεί μέχρι και δύο εβδομάδες. Συνήθως η λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ή ένα κοινό κρύωμα, προκαλεί πρήξιμο των φωνητικών χορδών και αλλαγές στους κραδασμούς τους, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της φωνής.

Η μειωμένη χρήση της συνήθως βελτιώνει τη φωνή μετά από μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, το κρύωμα ή τη βρογχίτιδα. Αν ωστόσο, η φωνή δεν επιστρέψει στα συνήθη χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές της μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες, τότε ενδεχομένως να χρειάζεστε μία επιπλέον ιατρική αξιολόγηση από ωτορινολαρυγγολόγο.

Στην περίπτωση των καπνιστών μάλιστα, μία μεταβολή στη φωνή είναι ένα από τα πρώτα και πιο σημαντικά συμπτώματα του καρκίνου του λάρυγγα και μία έγκαιρη ιατρική εξέταση, μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα κάποιας πιθανής θεραπείας.

6 tips για να αναγνωρίζετε τυχόν προβλήματα της φωνής σας


Για να διευκρινίσετε εάν όντως έχετε κάποιο πρόβλημα με τη φωνή σας αναρωτηθείτε:
  • Μήπως η φωνή σας έχει γίνει βραχνή και τραχιά;
  • Μήπως αισθάνεστε πόνο στο λαιμό σας;
  • Μήπως χρειάζεται να καταβάλλετε περισσότερη προσπάθεια για να μιλήσετε;
  • Μήπως «καθαρίζετε» συχνά το λαιμό σας;
  • Μήπως οι άνθρωποι γύρω σας, σας ρωτούν συχνά αν είστε κρυωμένος/η, ενώ δεν είστε;
  • Μήπως έχετε χάσει την ικανότητά σας να «πιάνετε» πολύ ψηλές ή χαμηλές νότες;

Ποιες είναι οι πιο κοινές ασθένειες;


Οξεία λαρυγγίτιδα

Η οξεία λαρυγγίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία βραχνάδας και απώλειας φωνής, η οποία αρχίζει ξαφνικά. Οι περισσότερες περιπτώσεις της οξείας λαρυγγίτιδας προκαλούνται από μια ιογενή λοίμωξη, που οδηγεί σε διόγκωση των φωνητικών χορδών. Όταν διογκωθούν οι φωνητικές χορδές, πάλλονται με διαφορετικό τρόπο, κάτι που προκαλεί τη βραχνάδα αυτή.

Η καλύτερη θεραπεία είναι να μείνετε καλά ενυδατωμένοι και να ξεκουράσετε τη φωνή σας, ενδεχομένως με μειωμένη χρήση της. Προσοχή, καθώς από την έντονη χρήση της φωνής κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου οξείας λαρυγγίτιδας, μπορεί να προκύψει σοβαρός τραυματισμός των φωνητικών χορδών.

Πιο σπάνια, ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις του λάρυγγα συνδέονται με δυσκολία στην αναπνοή ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να προκληθούν πιο σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Χρόνια λαρυγγίτιδα

Η χρόνια λαρυγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από οξεία παλινδρόμηση, με έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες όπως ο καπνός, καθώς και λόγω χαμηλής ποιότητας μολύνσεων, όπως συμβαίνει με άτομα που χρησιμοποιούν συσκευές εισπνοής για το άσθμα. Ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή όσων το ανοσοποιητικό σύστημα δε λειτουργεί καλά, είναι επιρρεπείς σε χρόνιες λαρυγγίτιδες.

Λαρυγγική παλινδρόμηση

Η αναρρόφηση των υγρών του στομάχου και η επιστροφή τους στο λαιμό μπορεί να προκαλέσουν μια ποικιλία συμπτωμάτων στον οισοφάγο, καθώς και στο λαιμό. Η βραχνάδα (χρόνια ή περιοδική), τα προβλήματα στην κατάποση, η αίσθηση εξογκώματος στο λαιμό ή ο πόνος στο λαιμό είναι κοινά συμπτώματα του ερεθισμού από τα οξέα του στομάχου.

Κατάχρηση φωνής

Η ομιλία είναι μία φυσική λειτουργία, που απαιτεί τον συντονισμό της αναπνοής με τη χρήση αρκετών μυικών ομάδων. Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη σωματική λειτουργία, υπάρχουν αποτελεσματικοί και αναποτελεσματικοί τρόποι χρησιμοποίησης της φωνής.

Όταν για παράδειγμα, μιλάτε υπερβολικά δυνατά ή κάνετε παρατεταμένη και/ή αναποτελεσματική χρήση της φωνής σας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φωνητικές δυσκολίες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ενδεχομένως να σας θέσουν σε κίνδυνο για την ανάπτυξη καλοήθων φωνητικών βλαβών του νωτιαίου μυελού ή σε φωνητική αιμορραγία. Για την αποφυγή τέτοιων περιπτώσεων φροντίστε να:

• Μη μιλάτε έντονα σε θορυβώδεις καταστάσεις
• Περιορίστε την υπερβολική χρήση κινητής τηλεφωνίας
• Μην πιέζετε τις φωνητικές σας χορδές, προκειμένου να ακουστείτε πιο δυνατά.

Καλοήθεις φωνητικές βλάβες

Οι καλοήθεις μη-καρκινικές νεοπλασίες στις φωνητικές χορδές πιο συχνά προκαλούνται από κακή χρήση ή κατάχρηση της φωνής, που προκαλούν τραυματισμό των φωνητικών χορδών. Οι πιο συνηθισμένες φωνητικές βλάβες είναι τα οζίδια, οι πολύποδες και οι κύστες. Τα φωνητικά οζίδια (επίσης γνωστά ως κόμβοι) είναι παρόμοια με «κάλους των φωνητικών χορδών» και αντίθετα με τον αστικό μύθο, είναι απόλυτα θεραπεύσιμα.

Οι πολύποδες και οι κύστες είναι επίσης κοινές καλοήθεις βλάβες, που μερικές φορές σχετίζονται με τη χρήση ή την κατάχρηση της φωνής. Αυτοί οι τύποι των προβλημάτων συνήθως απαιτούν μικροχειρουργική θεραπεία.

Αιμορραγία των φωνητικών χορδών

Εάν έχετε ξαφνική απώλεια ομιλίας, επειδή φωνάζετε ή κάνετε άλλες επίπονες φωνητικές εργασίες, ενδεχομένως να αναπτύξετε μια φωνητική αιμορραγία. Αυτό συμβαίνει όταν ένα από τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια των φωνητικών χορδών «σχιστεί» με αποτέλεσμα να γεμίσουν αίμα οι μαλακοί ιστοί του μυελού (των φωνητικών χορδών). Η περίπτωση αυτή θεωρείται έκτακτη ανάγκη και αντιμετωπίζεται με απόλυτη ξεκούραση.

Παράλυση των φωνητικών χορδών

Η πιο κοινή νευρολογική κατάσταση που επηρεάζει το λάρυγγα είναι μια παράλυση ή αδυναμία των φωνητικών χορδών. Η κατάσταση αυτή συνήθως εκδηλώνεται με θορυβώδη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή ή την ομιλία.

Όταν μία φωνητική χορδή παραλύει ή ασθενεί, το πρόβλημα συνήθως είναι η φωνή και όχι η αναπνοή. Μία φωνητική χορδή μπορεί να παραλύσει ή να αποδυναμωθεί (πάρεση) από μια ιογενή λοίμωξη του λαιμού, μετά από χειρουργική επέμβαση στο λαιμό ή στο θώρακα, από έναν όγκο ή την ανάπτυξη λαρυγγικών νεύρων ή ενδεχομένως και για άγνωστο λόγο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις παράλυσης των φωνητικών χορδών ανακάμπτουν μέσα σε μερικούς μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η παράλυση μπορεί να είναι μόνιμη και να απαιτεί δραστική θεραπεία.

Καρκίνος του λάρυγγα

Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η προσοχή στις αλλαγές της φωνής διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση. Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι ιάσιμος αν διαγνωστεί στα πρώτα στάδια. Μη ξεχνάτε ότι μία από τις αιτίες του καρκίνου του λάρυγγα είναι το κάπνισμα.

Βασικά βήματα για να διατηρείτε τη φωνή σας υγιή


• Πίνετε άφθονο νερό. Η ενυδάτωση βοηθά στη «λίπανση» των φωνητικών χορδών.
• Προσπαθήστε να μην ουρλιάζετε ή να φωνάζετε.
• Ζεστάνετε τη φωνή σας πριν από κάποια έντονη χρήση, π.χ τραγούδι.
• Μη καπνίζετε. Εκτός του ότι είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του λάρυγγα, το κάπνισμα προκαλεί επίσης φλεγμονές και πολύποδες των φωνητικών χορδών που μπορούν να κάνουν τη φωνή βραχνή και αδύναμη.
• Χρησιμοποιήστε σωστά την αναπνοή σας πριν ξεκινήσετε να μιλάτε.
• Όταν δίνετε μια ομιλία ή κάνετε μια παρουσίαση, ενδείκνυται να χρησιμοποιείτε ένα μικρόφωνο για να μειώσετε την πίεση στη φωνή σας.
• Ακούστε τη φωνή σας. Στην περίπτωση που αισθάνεστε πίεση ή θεωρείτε ότι η φωνή σας είναι βραχνή συχνά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με έναν ωτορινολαρυγγολόγο.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου