Πώς θα καταλάβετε αν πάσχετε από διαβήτη;


Μερικά συμπτώματα του διαβήτη είναι γνωστά, άλλα πάλι όχι και τόσο. Στην πραγματικότητα μάλιστα πολλοί άνθρωποι, που έχουν διαβήτη μπορεί να μην παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα, ώσπου να κάνουν ειδικές εξετάσεις για τη νόσο, ενώ είναι κοινό μυστικό, ότι αρκετοί τείνουν να παραβλέπουν τα πρώτα σημάδια του διαβήτη.

Ωστόσο, ο διαβήτης είναι μια «ύπουλη» μεταβολική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από την αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και τη διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης. Ποιες είναι οι ενδείξεις που πρέπει να προσέξετε;

1. Θολή όραση


Τα μάτια είναι τα ανθρώπινα όργανα που πλήττονται σοβαρά από τον διαβήτη. Η θολή όραση, μαζί με άλλα προβλήματα όρασης είναι κοινά σε ασθενείς με διαβήτη, ενώ το πρήξιμο των ματιών εμφανίζεται κυρίως λόγω των υψηλών επιπέδων σακχάρου με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η όραση. Επίσης, ο διαβήτης ενδεχομένως να βλάψει και το οπτικό νεύρο.

2. Ξαφνική απώλεια βάρους


Η μεταβολή του βάρους χωρίς καμία προσπάθεια από την πλευρά σας, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για τον διαβήτη. Λόγω της συχνουρίας και της αδυναμίας του σώματος να απορροφήσει τη ζάχαρη, ένας ασθενής (συνήθως του διαβήτη τύπου 1), χάνει βάρος με ανησυχητικό ρυθμό.

3. Η υπερβολική πείνα


Εάν δεν ασκείστε πολύ ή δεν καταναλώνετε λιγότερο φαγητό από ό,τι συνήθως και παρόλα αυτά αισθάνεστε συνεχώς πεινασμένοι, ίσως πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να εξετάσετε το ενδεχόμενο να έχετε διαβήτη. Ο διαβήτης εμποδίζει την είσοδο γλυκόζης από τα κύτταρα, έτσι ώστε το σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει το φαγητό σε ενέργεια.

4. Μόλυνση του δέρματος


Όταν υπάρχει πλεόνασμα ζάχαρης στο σώμα, η ικανότητά του να ανακάμψει από διάφορες λοιμώξεις και μολύνσεις πλήττεται σοβαρά. Ειδικά οι γυναίκες με διαβήτη θεωρείται ότι είναι δύσκολο να θεραπευτούν από κολπική λοίμωξη ή λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.

5. Μούδιασμα


Αν υπάρχει πολλή ζάχαρη στο σώμα, τα νεύρα αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία που τα τροφοδοτούν, ενδεχομένως να πάθουν σοβαρές ζημιές. Μία ένδειξη, μεταξύ άλλων είναι το μούδιασμα στα πόδια και τα χέρια.

6. Σύγχυση


Η σύγχυση είναι από τα πιο συχνά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν πολλοί διαβητικοί. Στις διαταραχές του διαβήτη, η αδυναμία συγκέντρωσης, η οποία συνεπάγεται τη σύγχυση, όταν μάλιστα, συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα είναι βασική προειδοποίηση για τη νόσο.

7. Στυτική δυσλειτουργία (ανικανότητα)


Η στυτική δυσλειτουργία, επίσης γνωστή ως ανικανότητα, είναι ένα κοινό πρόβλημα, που επηρεάζει το 35% με 75% των ανδρών με διαβήτη, Αν είστε πάνω από 50 ετών και παρατηρήσετε αναίτια σεξουαλική δυσλειτουργία, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι του διαβήτη.

8. Κούραση


Η κόπωση είναι ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα του διαβήτη. Εάν η ινσουλίνη σας δε λειτουργεί σωστά ή υπάρχει έλλειψη στον οργανισμό, η γλυκόζη δεν θα εισέρχεται στα κύτταρα σας, παρέχοντας την απαιτούμενη ενέργεια, που χρειάζεται ο οργανισμός. Αποτέλεσμα της έλλειψης ινσουλίνης είναι η αίσθηση της αποστράγγισης και της υπερβολικής ή μόνιμης κόπωσης.

9. Ευερεθιστότητα


Στο διαβήτη τύπου 2, οι ασθενείς έχουν την τάση να ερεθίζονται ακόμα και με μικρά πράγματα. Η κακή διαχείριση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά σας, προκαλώντας αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως ευερεθιστότητα, ενόχληση χωρίς λόγο κ.λπ. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να εκλαμβάνονται ως ένα σημάδι προειδοποίησης του διαβήτη.

10. Υπερβολική δίψα


Ένα συνεχώς ξηρό στόμα και η αίσθηση της μόνιμης δίψας, σε συνάρτηση με άλλα συμπτώματα του διαβήτη, είναι υπόδειξη ότι ίσως χρειάζεται να ελέγξετε τον διαβήτη σας.

Ωστόσο, αν παρουσιάσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, δε σημαίνει αυτόματα ότι πάσχετε από διαβήτη. Απλά, ίσως θα ήταν καλό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας προκειμένου να κάνετε κάποιες εξετάσεις.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου