7+1 πράγματα που ενδεχομένως δε γνωρίζετε για το λίπος


Μπορεί οι περισσότεροι να αγωνιούμε να το χάσουμε, αλλά το λίπος παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού.

Το λίπος κρατά τη σωστή θερμοκρασία του σώματος και παρέχει ιδανικές συνθήκες για τα εσωτερικά όργανά μας. Εκκρίνει χημικές ουσίες που παίζουν ρόλο στην όρεξη και βοηθά στη ρύθμιση της εμμήνου ρύσεως, μεταξύ άλλων λειτουργιών.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την huffington post, σε υγιείς ποσότητες, είναι ένα θαυματουργό όργανο, που οι περισσότεροι έχουμε παρεξηγήσει. Μήπως δε γνωρίζουμε την πραγματική του αξία;

1. Το λίπος έχει διαφορετικά χρώματα


Όταν σκέφτεστε το λίπος, το πιο πιθανό είναι να σκέφτεστε τη λευκή ουσία στην κοιλιά, τους γοφούς και τους μηρούς, που αποθηκεύει ενέργεια μέχρι να τη χρειαστείτε ο οργανισμός. Αλλά υπάρχει επίσης το καφέ λίπος, πιο κοινό στα νεογνά, διότι τα βοηθά να κρατήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους σταθερή χωρίς να αισθάνονται ρίγος.

Πρόσφατα μάλιστα αποδείχτηκε ότι το καφέ λίπος υπάρχει και σε ενήλικες αλλά σε μικρές ποσότητες, χωρίς ακόμη να γνωρίζουν οι ειδικοί το ρόλο του. Σε γενικές γραμμές πάντως, το καφέ λίπος διατηρεί τη θερμοκρασία, ενώ το λευκό καίγεται ως ενέργεια.

2. Δεν έχουν όλοι καφέ λίπος


Ωστόσο, το καφέ λίπος δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ σε παχύσαρκα άτομα, όπως αναφέρουν οι New York Times και γι' αυτό οι ερευνητές πλέον μελετούν τα ενδεχόμενα η έλλειψή του να προκαλεί παχυσαρκία ή το επιπλέον λευκό λίπος του σώματός τους να αποτρέπει την ενεργοποίηση του καφέ λίπους τους.

3. Το λίπος κρατάει τη θερμοκρασία και «μονώνει»


Όλα τα κύτταρα του λίπους - όχι μόνο τα καφέ - μπορούν να αισθανθούν τη θερμοκρασία άμεσα και ανταποκρίνονται στο κρύο με την απελευθέρωση της ενέργειας τους ως θερμότητα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013. Η διαδικασία θέρμανσης εξαρτάται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται UCP1 και σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, όταν εκτίθενται τα κύτταρα του λευκού, του καφέ και του «μπεζ» (ένα μείγμα από λευκό και καφέ) λίπους σε χαμηλές θερμοκρασίες, το ποσό των UCP1 πρωτεϊνών διπλασιάζουν τα λευκά και μπεζ κύτταρα.

Με απλά, λόγια, αυτό σημαίνει ότι τα λιποκύτταρα μπορούν να αισθανθούν άμεσα τις θερμοκρασίες. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: πώς το κάνουν και μπορεί η ικανότητά τους αυτή να χειραγωγηθεί;

4. Η άσκηση θα μπορούσε να αλλάξει τη συμπεριφορά του DNA των λιπωδών κυττάρων


Η ποσότητα του λίπους που έχει το στο σώμα σας εν μέρει καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες, αλλά οι ερευνητές στο Κέντρο Διαβήτη του Πανεπιστημίου του Lund της Σουηδίας, υποστήριξαν ότι η άσκηση θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση ορισμένων γονιδίων, που έχουν να κάνουν με την αποθήκευση του λίπους.

Οι ερευνητές αναρρόφησαν λιπώδη κύτταρα από δεκάδες υγιείς Σουηδούς, οι οποίοι ωστόσο έκαναν καθιστική ζωή και στη συνέχεια τους υπέβαλαν σε εξάμηνη αγωγή με μαθήματα αεροβικής γυμναστικής δύο φορές την εβδομάδα. Στο τέλος του εξαμήνου, οι άνδρες είχαν ρίξει το βάρος τους και ήταν υγιείς.

Αλλά πολλά από τα γονίδια στα λιποκύτταρά τους, είχαν επίσης αλλάξει και κάποιες από τις αλλαγές αφορούσαν μάλιστα στην αποθήκευση λίπους και τους κινδύνους για την ανάπτυξη παχυσαρκίας ή διαβήτη.

5. Δεν είναι όλα τα λιποκύτταρα ίδια


Ορισμένοι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι μεταβολικά υγιείς, ενώ άλλοι έχουν μεταβολικά νοσήματα όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διαφορά σε κυτταρικό επίπεδο.

Μια νέα μελέτη στο περιοδικό Diabetologia ανέφερε ότι τα κύτταρα του λίπους των ανθυγιεινών παχύσαρκων ανθρώπων έμοιαζαν και λειτουργούσαν με διαφορετικό τρόπο από ό, τι τα λιπώδη κύτταρα των υγιών παχύσαρκων ατόμων. Τα λιπώδη κύτταρα σε υγιή παχύσαρκα άτομα, είναι μικρότερα και δημιουργούν νέα λιποκύτταρα, όταν πρέπει ο οργανισμός να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος.

6. Τα λιποκύτταρα είναι γεμάτα από εν δυνάμει βλαστικά κύτταρα


Μάλιστα αυτά τα βλαστικά κύτταρα είναι παρόμοια με αυτά που προέρχονται από έμβρυα. Το 2009, ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι το ανθρώπινο λίπος που αφαιρείται κατά τη διάρκεια της λιποαναρρόφησης, περιέχει ευέλικτα κύτταρα, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα ή κύτταρα που μπορούν να γίνουν λίπος των οστών ή των μυών.

7. Τα λιποκύτταρα χρειάζονται ύπνο (πάρα πολύ μάλιστα)


Αν δεν κοιμάστε αρκετά, ίσως να βλάπτετε την ικανότητά του λίπους στο σώμα σας να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους ή διαβήτη. Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο προσέλαβαν επτά νέους, χωρίς λίπος υγιείς ανθρώπους για να συμμετάσχουν στη μελέτη.

Την πρώτη εβδομάδα, οι συμμετέχοντες ξόδεψαν 8,5 ώρες στο κρεβάτι για τέσσερις συνεχόμενες νύχτες. Ένα μήνα αργότερα, πέρασαν μόλις 4,5 ώρες στο κρεβάτι για τέσσερις συνεχόμενες νύχτες. Κατά τη διάρκεια των δύο περιόδων του ύπνου, η πρόσληψη τροφής ήταν πανομοιότυπη.

Στο τέλος κάθε περιόδου τεσσάρων ημερών, οι ερευνητές αφαίρεσαν κύτταρα λίπους από την κοιλιά των εθελοντών για να μετρήσουν πόσο ανταποκρίθηκαν στην ινσουλίνη. Μετά από τέσσερις νύχτες με λίγο ύπνο, η ευαισθησία των λιποκυττάρων στην ινσουλίνη μειώθηκε κατά 30%

8. Οι γιατροί ανησυχούν περισσότερο για το λίπος που δεν είναι ορατό


Το λίπος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, δρα ως μονωτής και σαν «μαξιλάρι» για την μονάδα αποθήκευσης ενέργειας. Αλλά το σπλαχνικό λίπος, το οποίο είναι ενσωματωμένο βαθιά μέσα στην κοιλιακή χώρα, γεμίζει τα κενά μεταξύ των οργάνων και αντλεί χημικές ουσίες, που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου, της υπέρτασης και του διαβήτη, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Αν έχετε σχήμα «αχλάδι» στο σώμα σας, το μεγαλύτερο ποσοστό του λίπους είναι υποδόριο. Αλλά εάν έχετε σχήμα «μήλου», το λίπος είναι σπλαχνικό. Ευτυχώς, το σπλαχνικό λίπος, όπως και το υποδόριο λίπος, μπορεί να μειωθεί με την απώλεια βάρους. Η αεροβική γυμναστική και ασκήσεις ενδυνάμωσης, μαζί με μια υγιεινή διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους και του σπλαχνικού λίπους.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου