Αιθιοπία: Οι πιο σκληρές γυναίκες του πλανήτη


Στα άδυτα του κόσμου της φυλής Hamar της Αιθιοπίας. Εικόνες ενός άλλου κόσμου που σοκάρουν. Ο Γάλλος φωτογράφος Eric Lafforgue βρέθηκε με τον φακό του στη Αιθιοπία και αποφάσισε να φωτογραφήσει την φυλή Hamar της χώρας.

Βάναυσα ήθη και έθιμα, γυναίκες που αναγκάζονται να μην αντιδρούν στον πόνο και μια κουλτούρα που απέχει μίλια από την δυτική παράδοση των τελευταίων αιώνων.

Τα πλάνα του Lafforgue είναι ενδεικτικά. Οι πλάτες των γυναικών της φυλής καλύπτονται από μεγάλα κόκκινα σημάδια. Η σκληρή κληρονομιά των Hamar, "καλεί" τους άνδρες να μαστιγώνουν τις γυναίκες για να τις μυήσουν στον πόνο και στην αντοχή.

Οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να ουρλιάξουν κατά τη διάρκεια του ξυλοδαρμού με καλάμια. Αντιθέτως υποχρεούνται να παρακαλούν τους άνδρες να συνεχίσουν το μαστίγωμα μέχρι να ματώσουν, όπως δημοσιεύει η Dailymail.

Οι γυναίκες της Hamar μαστιγώνονται σε μία ειδική τελετή που διοργανώνεται κατά την ενηλικίωσή τους για να αποδείξουν την αγάπη και την αφοσίωση τους προς τους συγγενείς τους.

Ο άνδρας του ζεύγους, σύμφωνα με την παράδοση, έχει το δικαίωμα να χτυπάει τη γυναίκα του χωρίς να χρειάζεται να δώσει εξηγήσεις. Ωστόσο, χάνει το δικαίωμα αυτό όταν η οικογένεια αποκτήσει πάνω από 2 παιδιά.

Σήμερα, επιβιώνουν περίπου 15.000 με 20.000 μέλη της φυλής Hamar και η οικονομία τους βασίζεται κυρίως στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Στη φυλή υπάρχει μάλιστα σαφής διαχωρισμός στην εργασία με βάση το φύλο και την ηλικία.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια καλλιεργούν σπόρους, όπως καλαμπόκι, φασόλια και κολοκύθια. Εκείνες είναι οι υπεύθυνες για τη συλλογή νερού, τη μαγειρική και την ανατροφή των παιδιών. Οι ίδιες, παντρεύονται στην ηλικία των 17 ετών.

Από την άλλη, οι νέοι άντρες δουλεύουν στις καλλιέργειες και προστατεύουν τα κοπάδια, ενώ οι μεγαλύτεροι είναι υπεύθυνοι για την αύξηση των κοπαδιών και για τα μελίσσια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του επικεφαλής της φυλής, μόλις έξι άτομα έχουν λάβει ακαδημαϊκή εκπαίδευση στην ιστορία των Hamar.

Τα τελευταία χρόνια πολλά μέλη της φυλής μετακομίζουν στις μεγαλύτερες πόλεις και απαρνούνται τις παραδοσιακές βίαιες τελετές. Οι τελετές αυτές μάλιστα, είναι πλέον "ανοιχτές" προς θέαση για τους τουρίστες και για τους ανά τον κόσμο φωτογράφους.

Το φωτογραφικό ταξίδι του Eric Lafforgue στην Αιθιοπία, κάνει τον γύρο του κόσμου. Σημειώνεται ότι η Αιθιοπία μαζί με την Αίγυπτο αποτελούν τις δύο μοναδικές αφρικανικές χώρες που διαθέτουν στοιχεία πολιτισμικής αναφοράς και ίχνη ιστορικής συνέχειας από τα αρχαιότατα χρόνια, πολύ πριν από την 3η χιλιετία π.Χ.

Από τη θρυλική βασίλισσα του Σαβά έως τις χριστιανικές εκκλησίες της Λαλιμπέλα και από τον μύθο της κρυμμένης Παλαιάς Διαθήκης στον απελευθερωτικό αγώνα του αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ, η αιθιοπική γη συνιστά μια αδιάκοπη Ιστορία γεμάτη μύθους, θρύλους, θρησκεία και παραδόσεις. Στη χώρα ζουν και περίπου 300 Έλληνες, οι περισσότεροι στην Αντίς Αμπέμπα.


Δείτε το βίντεο:


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου