Ο κλόουν που σταμάτησε τα Λιοντάρια


Η Αγγλία υποδέχεται την Πολωνία στην τελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ, θέλοντας τη νίκη για να «σφραγίσει» την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ. Τα «τρία Λιοντάρια» αποτελούν το φαβορί, ωστόσο στους γηραιότερους οπαδούς τους ξυπνούν μνήμες από το 1973, όταν ο Γιαν Τομασζέφσκι, τον οποίο ο Μπράιν Κλαφ είχε αποκαλέσει κλόουν, τους άφησε εκτός Μουντιάλ…

Τριάντα έξι σουτ έναντι μόλις 2. Είκοσι έξι κόρνερ, δύο δοκάρια, τέσσερα διωξίματα πάνω στη γραμμή. Ένα από τα ματς που δείχνουν γιατί το ποδόσφαιρο λατρεύεται τόσο πολύ για το απρόβλεπτο στοιχείο του. Το τελικό 1-1 άφηνε την Αγγλία εκτός Μουντιάλ, δίνοντας στην Πολωνία το εισιτήριο…

Η ομάδα του Κάζιμιρ Γκόρσκι είχε καταφέρει ήδη το πλήγμα στην ομάδα του Σερ Αλφ Ράμσεϊ από το ξεκίνημα των ομίλων, κερδίζοντας 2-0 στο εντός έδρας παιχνίδι. Ήδη είχαν ξεκινήσει οι μουρμούρες για τον ομοσπονδιακό τεχνικό, ωστόσο ήταν επιφανειακές. Σχεδόν κανείς δεν ανησυχούσε πραγματικά για το αν τα «Λιοντάρια» θα δώσουν το παρών στην τελική φάση της διοργάνωσης, αφού από το 1950 δεν είχαν χάσει Μουντιάλ, ενώ πριν οκτώ χρόνια πριν είχε φτάσει μέχρι την κατάκτησή του. Για να συνέβαινε όμως αυτό, ήθελε την τελευταία αγωνιστική, στις 17 Οκτωβρίου, τη νίκη στο Γουέμπλεϊ. Για τον πολύ κόσμο θεωρούταν εύκολη δουλειά. Όχι όμως και τον Γκόρσκι.

Ο αείμνηστος προπονητής, ο οποίος είχε αφήσει και στη χώρα μας τη σφραγίδα του, ήξερε τη δυσκολία του να φύγεις με νίκη από το Γουέμπλεϊ. «Κερδίστε μια ομάδα πιο αδύναμη από εσάς και θα βρείτε χαρά. Μπορείς να αγωνίζεσαι για 20 χρόνια και για 1000 ματς και κανείς δεν θα σε θυμάται. Αλλά απόψε, σε ένα ματς, με μια ομάδα σαν την Αγγλία και σε ένα μέρος σαν αυτό, έχετε την ευκαιρία να γράψετε ιστορία», τους είπε στα αποδυτήρια.

Κατά την είσοδο των ομάδων, περίπου 100.000 Άγγλοι είχαν συγκεντρωθεί στο Γουέμπλεϊ, ζητώντας συντριβή των Πολωνών ως απάντηση για τη νίκη στο πρώτο ματς. Ο θρυλικός Μπράιν Κλαφ, ο οποίος πριν από δύο μέρες είχε παραιτηθεί από τη Ντέρμπι Κάουντι και σχολίαζε το ματς, είχε χαρακτηρίσει τον τερματοφύλακα της ομάδας, τον Γιαν Τομασζέφσκι ως «κλόουν τσίρκου με γάντια». Ο ίδιος θυμάται, δηλώνοντας στο BBC: «Ποτέ δεν παρακολούθησα το ματς ξανά. Αλλά όταν κάνεις ένα τέτοιο παιχνίδι, πάντα το έχεις στην καρδιά σου. Μπορώ να θυμηθώ στα μέσα της νύχτας κια να θυμηθώ το κάθε λεπτό».

Ο πρώην τερματοφύλακας της Λοτζ συνεχίζει: «όπως βγήκαμε στο γήπεδο, οι Άγγλοι μας αποκαλούσαν “ζώα”. Ο λόγος ήταν το πρώτο ματς, όπου για να είμαι ειλικρινής, ήμασταν αρκετά βίαιοι. Δεν φοβόμουν απλά την Αγγλία. Ήμουν τρομοκρατημένος. Είχαν κερδίσει την Αυστρία με 7-0 ένα μήνα νωρίτερα και όταν ήμουν μπροστά στην βασιλική κερκίδα ακούγοντας τον εθνικό ύμνο, σκεφτόμουν: “ελπίζω να μην γίνουμε η επόμενη Αγγλία”». Μέσα στα δύο πρώτα λεπτά ξεκίνησε να πιστεύει ότι η Αυστρία απέχει αρκετά. Σε μία έξοδο για να σταματήσει τον Άλαν Κλαρκ, δέχτηκε την κλωτσιά του αντίπαλού του, με αποτέλεσμα να σπάσει πέντε μικρά κόκαλα στον αριστερό του καρπό. Δεν ένιωθε πόνο.

«Ήταν καλό που σε κλώτσησε για να σε ξυπνήσει», του είπε ο συμπαίκτης του Αντάμ Μουσιάλ. Αυτό ήταν. Ο Τομασζέφσκι ήταν αποφασισμένος να γίνει ήρωας. Έλεγε «όχι» σε κάθε προσπάθεια των Άγγλων, έχοντας φυσικά και την τύχη στο πλευρό του. Ο Κλαφ, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει κλόουν, ήταν ήρεμος στο ημίχρονο, λέγοντας ότι τα γκολ θα έρθουν. Λίγο αργότερα δικαιώθηκε. Μόνο που το τέρμα μπήκε στην εστία του Πίτερ Σίλτον από τον Γιαν Ντομάρσκι. Οκτώ λεπτά αργότερα, οι παίκτες του Ράμσσεϊ βρήκαν το δρόμο προς τα δίχτυα με αμφισβητούμενο πέναλτι του Κλαρκ.

Το θρίλερ ήταν στη αποκορύφωσή του. Στα τελευταία 10 λεπτά, ο Τομασζέφσκι έκανε την απόκρουση του αγώνα στην προσπάθεια του Κλαρκ, ο οποίος έμεινε με το στόμα ανοιχτό, καθώς θεωρούσε ότι η μπάλα θα ΄πήγαινε στα δίχτυα. Στο 88′, η κεφαλιά του Χέκτορ «καθαρίστηκε» στη γραμμή και το 1-1 ήταν γεγονός. Το Γουέμπλεϊ βυθίστηκε στην σιωπή. Οι παίκτες δεν μπορούσαν συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, τα πανηγύρια είχαν ήδη ξεκινήσει. Όχι όμως για όλους. Ο μεγάλος ήρωας Τομασζέφσκι, έμεινε στο ξενοδοχείο υποφέροντας από τους πόνους στο χέρι του. Αποζημιώθηκε βλέποντας τα πρωτοσέλιδα το επόμενο πρωί. Η Πολωνία έφτασε μέχρι την τρίτη θέση του Μουντιάλ του 1974 με τον «κλόουν» να παίζει καθοριστικό ρόλο. Εκείνο το ματς, στο οποίο λαβωμένος κράτησε την ομάδα του, έμεινε στην ιστορία, αν και η καριέρα του από εκεί και πέρα δεν ήταν η επιθυμητή. Πάντως, έκανε μέχρι και τον Μπράιαν Κλαφ να του ζητήσει συγγνώμη…





ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου