Η ισότητα των φύλων στη Γη


Στην Ισλανδία η πρωτιά για 5η συνεχή χρονιά.Και φέτος στην Ισλανδία ονειρευόμαστε να μοιάσουμε, αφού σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, είναι η χώρα με το πιο μικρό χάσμα μεταξύ των φύλων στον κόσμο. Η Φινλανδία ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Η Νορβηγία, η Σουηδία και οι Φιλιππίνες παίρνουν την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Οι βασικοί τομείς που εξετάζονται για να βγουν τα συμπεράσματα είναι τέσσερις: η υγεία/προσδόκιμο ζωής, η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η οικονομική συμμετοχή και η πολιτική χεραφέτηση.

Η έρευνα εξετάζει, εκτός από τους βασικούς δείκτες, και τις περιφερειακές επιδόσεις. Έτσι, κοιτάζοντάς την σε περιφερειακό επίπεδο, η Βόρεια Αμερική παίρνει την πρώτη θέση, έχοντας κλείσει το 74% της διαφοράς μεταξύ των φύλων και στους τέσσερις δείκτες. Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική έχουν την τελευταία θέση, έχοντας κλείσει σχεδόν το 59% της διαφοράς. Οι χώρες που βαδίζουν με μεγαλύτερη ταχύτητα προς την πολιτική χειραφέτηση βρίσκονται στην Ασία και τον Ειρηνικό, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έρευνας.

Η λίστα περιλαμβάνει 136 χώρες, με την Υεμένη να καταλαμβάνει την τελευταία θέση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 81η, κάτω από το Περού και πάνω από την Ονδούρα.

Οι δέκα χώρες με το μικρότερο χάσμα μεταξύ των φύλων είναι οι εξής:

1. Ισλανδία
2. Φινλανδία
3. Νορβηγία
4. Σουηδία
5. Φιλιππίνες
6. Ιρλανδία
7. Νέα Ζηλανδία
8. Δανία
9. Ελβετία
10. Νικαράγουα



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου