Lago Epecuén: Η λίμνη που σκέπασε ένα ολόκληρο χωριό


«Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν φαντάσματα , αλλά αν υπήρχαν θα ζούσαν στο Villa Epecuén » , γράφει ο φωτογράφος Federico Peretti σε ένα άρθρο του για το περιοδικό Vice. Οι εικόνες της άλλοτε ακμάζουσας πόλης τον δικαιώνουν απόλυτα: ξερά κλαδιά δέντρων που μοιάζουν με απειλητικά χέρια, παλιά σκουριασμένα αυτοκίνητα, διάσπαρτα πτώματα ζώων αλλά και ετοιμόρροπα κτίρια συνθέτουν το σκηνικό του τρόμου και της εγκατάλειψης. 

Το Villa Epecuén βρίσκεται περίπου 600 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπουένος Άιρες. Μόλις πριν από περίπου 30 χρόνια ήταν ένα πολυσύχναστο τουριστικό αξιοθέατο στο οποίο έφταναν επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων έκλειναν δωμάτια στα ξενοδοχεία της πόλης για να βουτήξουν στα θεραπευτικά αλμυρά νερά της λίμνης Epecuén που ανακούφιζε τους πόνους και βοηθούσε στα προβλήματα του δέρματος. Δυστυχώς όμως στο τέλος η λίμνη δεν αποδείχθηκε καθόλου ευεργετική για το ίδιο το χωριό και τους κατοίκους του.

Στις 10 Νοεμβρίου του 1985, μετά από μια περίοδο ασυνήθιστα έντονων βροχοπτώσεων, έσπασε το φράγμα της λίμνης που είχε κατασκευαστεί για την προστασία του χωριού. Οι δρόμοι του Villa Epecuén σιγά-σιγά πλημμύρισαν, τα σπίτια χάθηκαν κάτω από το νερό και την λάσπη. Οι κάτοικοι έφυγαν από την πόλη με σκοπό να επιστρέψουν όταν τα νερά θα υποχωρούσαν. Όταν τελικά συνειδητοποίησαν ότι αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί ποτέ, η πόλη εγκαταλείφθηκε. Φίλοι και γείτονες χώρισαν για πάντα.

Μόλις λίγα χρόνια πριν, το 2009, τα νερά της λίμνης άρχισαν να υποχωρούν ξεσκεπάζοντας όμως ένα πολύ διαφορετικό Villa Epecuén σε σχέση με εκείνο που όλοι γνώριζαν πριν από δύο δεκαετίες. Η πράσινη και πλούσια βλάστηση αντικαταστάθηκε από μαυρισμένους κορμούς δέντρων και σάπια κλαδιά και τα όμορφα κτίρια έγιναν χαλάσματα. Τίποτα πια δεν υπάρχει για να θυμίζει την πόλη που ασφυκτιούσε από ζωή μόλις λίγα χρόνια πριν.

Πριν από την πλημμύρα το χωριό είχε 1.500 μόνιμους κατοίκους και περίπου 30.000 τουρίστες κάθε χρόνο. Σήμερα στην πόλη βασιλεύουν η εγκατάλειψη και η σιωπή. Μερικοί ντόπιοι υποστηρίζουν ότι αν είσαι τυχερός μπορεί ακόμη να ακούσεις τους ήχους των παιδιών που παίζουν ξένοιαστα στους δρόμους της Villa Epecuén.


























Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου