Web radios: Δυναμική είσοδος στη νέα εποχή


Τα διαδικτυακά ραδιόφωνα ξεκίνησαν στη χώρα πριν από μερικά χρόνια και πλέον εξαπλώνονται, είτε ως ερασιτεχνικές προσπάθειες, είτε ως επαγγελματικά projects. Μια καινούργια πρόταση στον τρόπο που ακούμε ραδιόφωνο, έχει αρχίσει σταδιακά να καθιερώνεται και μια νέα εποχή στα ερτζιανά ξεκινάει…

Τα web radios στην Ελλάδα άρχισαν δειλά να αναπτύσσονται λίγο μετά τη μαζική πρόσβαση στο internet, που πλέον είναι ο Νο 1 τρόπος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Τα κυριότερα στοιχεία της εξάπλωσης του διαδικτύου είναι η άμεση πληροφορία και ο τεράστιος όγκος επιλογών που έχει ο χρήστης. Αυτά τα στοιχεία βοήθησαν και στην ανάπτυξη των web radios.

Από τα διαδικτυακά ραδιόφωνα μπορούν να ακουστούν καλλιτέχνες που δεν μεταδίδονται στα παραδοσιακά μέσα, ανεξάρτητες παραγωγές που δεν θα γίνουν ποτέ mainstream, ενώ ξεπηδούν νέα ταλέντα στην παραγωγή ραδιοφώνου, που αλλιώς δε θα είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν.

Ένα ακόμα στοιχείο που βοήθησε στην ανάπτυξη των web radios είναι και το εξαιρετικά χαμηλό κόστος λειτουργίας τους σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα. Ένα web radio μπορεί να λειτουργήσει από ένα απλό σπίτι, μέχρι από ένα επαγγελματικό studio.

Τι χρειάζεται για τη λειτουργία των web radios


Ο βασικός εξοπλισμός για να στηθεί ένα web radio είναι ένα πρόγραμμα που να υποστηρίζει Shoutcast ή Icecast, πλατφόρμες που κάνουν stream μουσική, όπως το Winamp που είναι δωρεάν, ενώ για τις πιο «επαγγελματικές» εκπομπές με διαχείρηση playlist, διαφημίσεις κλπ., υπάρχουν και άλλα προγράμματα όπως το SAM Broadcaster, αλλά με υψηλότερο κόστος (περίπου στα 300 ευρώ).

Χρειάζεται επίσης, ένας πάροχος (provider) που να παρέχει υπηρεσίες stream σε Shoutcast ή Icecast πλατφόρμες και μπορεί να αποκτηθεί δωρεάν από το internet ή με κάποιο αντίτιμο από 5 μέχρι 1000 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την ποιότητα του ήχου, τον αριθμό των ακροατών και την κίνηση του ραδιοφώνου. Πέρα από αυτά τα «διαδικαστικά» όμως, απαραίτητα είναι ένα μικρόφωνο και φυσικά… πολλά mp3!

Φυσικά τα πράγματα για κάποιον που θα αποφασίσει να ασχοληθεί με τα web radios πιο επαγγελματικά και να αφιερώσει χρόνο και χρήμα, είναι σαφώς πιο δύσκολα, μιας και η αναζήτηση διαφημίσεων για έσοδα είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

Παρά τις δυσκολίες όμως, οι επαγγελματικές προσπάθειες είναι αρκετές, ενώ οι πιο εναλλακτικές προτάσεις με στόχο συγκεκριμένο target group, αποκτούν το κοινό τους και οι υπεύθυνοι αισθάνονται αισιόδοξοι για το μέλλον, αρκεί να υπάρχει αγάπη, πάθος και όρεξη για δημιουργία.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου