Η ελευθερία του νίκη για το ποδόσφαιρο


Ο Ζαχίρ Μπελουνί πήγε στο Κατάρ για να παίξει ποδόσφαιρο και κατέληξε παγιδευμένος επειδή τόλμησε να διεκδικήσει τα χρήματα που του οφείλονται. Έπειτα από πολλές ενέργειες και διαμαρτυρίες, η ελευθερία του είναι γεγονός και αποτελεί μια πρώτη, σημαντική νίκη…

Εχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στην περίπτωση του 33χρονου Γάλλου ποδοσφαιριστή, η περιπέτεια του οποίου είχε προκαλέσει μέχρι και παρέμβαση του Προέδρου της Γαλλίας,. Φρανσουά Ολάν. Όπως δήλωνε ο ίδιος ο Μπελουνί, ». «Είμαι ο πρώτος που το έκανα (σ.σ να προσφύγει νομικά κατά ομάδας). Φυσικά και φοβάμαι. Δεν είμαι στην πατρίδα μου. Τώρα που ξεκίνησα να μιλάω στα ΜΜΕ κάποιοι φίλοι μου έφυγαν.

«Έχασα τα πάντα και τώρα θέλω να γυρίσω πίσω στην πατρίδα μου. Δώστε μου την ελευθερία μου. Εδώ μπορούν να σε σταματήσουν να φύγεις, αν έχεις κάνει κάτι λάθος. Δεν έχουν όμως τίποτα εναντίον μου. Τίποτα, τίποτα!». Ο Μπελουνί πήγε το 2007 στην Αλ Τζαΐς, μια ομάδα με στενές διασυνδέσεις με το στρατό. Έγινε αρχηγός και και το 2011 ξεκίνησαν τα προβλήματα. Ο Γάλλος ζήτησε την υπηκοότητα και η ομάδα τον έστειλε δανεικό στη δεύτερη κατηγορία, αρνούμενη να τον πληρώσει.

Κατήγγειλε το περιστατικό, ακολουθώντας τη δικαστική οδό, αλλά ο ο εφιάλτης συνεχίστηκε. Το απάνθρωπο σύστημα «καφάλα», που επιτρέπει η νομοθεσία της χώρας και έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο λόγω της σύγχρονης σκλαβιάς των εργατών από το Νεπάλ στη χώρα, προστάζει ότι για να φύγει κάποιος μετανάστης εργάτης από το Κατάρ πρέπει να έχει τη συγκατάθεση του εργοδότη του. Η ομάδα λοιπόν του Μπελουνί δεν τον άφηνε αν δεν σταματούσε όλες τις διαδικασίες διεκδίκησης των χρημάτων του. Μετά από τόσο καιρό που έμενε εγκλωβισμένος στο εμιράτο, μοναδικό του μέλημα ήταν η φυγή. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και δημιούργησε ένα ακόμα πονοκέφαλο στην οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ του 2022, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Κατάρ. Έτσι, μία μέρα μετά την ανακοίνωση της FIFpro ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στη χώρα, του χορηγήθηκε βίζα…

«Μια μεγάλη αδικία φτάνει στο τέλος της για τον Ζαχίρ και την οικογένειά του. Ένα άνθρωπος με τους δικούς του φέρνουν στο φως τις συνθήκες που βιώνουν 1.3 εκατομμύρια μετανάστες εργάτες στο Κατάρ. Το βασανιστήριό τους δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δυστυχώς, σήμερα στη χώρα παραμένουν πολλοί εργάτες που δεν έχουν φωνή. Οι αρχές του Κατάρ πρέπει να αλλάξουν τους νόμους και να σεβαστούν τις συνθήκες των Διεθνών Οργανισμών», δήλωσε η Σάραν Μπάροου, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Ο Μπελουνί πήρε την Τετάρτη (27/11) τη βίζα του.

«Ως ο παγκόσμιος φορέας των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, η FIFPro θέλει να καλωσορίσει ξανά ένα μέλος της οικογένειάς της που ήταν χαμένο εδώ και καιρό», ανέφερε η ανακοίνωση της FIFpro, η αποστολή της οποία θα μεταβεί για τέσσερις μέρες στο αραβικό κράτος, προκειμένου να προσεγγίσει τις αρχές της χώρας και να παλέψει ώστε η ελευθερία του Μπελουνί να ανοίξει το δρόμο για όλους τους εργάτες. Ο αδερφός του Γάλλου, άλλωστε, αφού ευχαρίστησε την FIFpro για την βοήθειά της, ξεκαθάρισε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν κι άλλοι ποδοσφαιριστές που παραμένουν παγιδευμένοι στο Κατάρ»…



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου