O Γραφέας ηλικίας 240 ετών θεωρείται ο πρόγονος του ηλεκτρονικού υπολογιστή


O «Γραφέας» είναι ένα μηχανικό αυτόματο, το οποίο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1770 από τον ελβετικής καταγωγής ωρολογοποιό Pierre Jaquet-Droz.

Το αυτόματο σχεδιάστηκε ώστε να γράφει λέξεις και προτάσεις μέχρι 40 χαρακτήρες και εξακολουθεί να λειτουργεί άψογα ακόμη και σήμερα. Ο μηχανισμός αποτελείται από περίπου 6.000 μέρη, όλα χειροποίητα και σε μέγεθος μινιατούρας ώστε να χωράνε στο εσωτερικό του μικρού αγοριού.

Βασισμένος σε βασικές αρχές της ωρολογοποιίας, ο «Γραφέας» δεν χρειάζεται κάποια εξωτερική πηγή ενέργειας για να λειτουργήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα από τα τρία πρώτα μηχανικά αυτόματα που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από τον Pierre Jaquet-Droz.

Τα άλλα δύο είναι είναι ο «Μουσικός» και ο «Σχεδιαστής», τα οποία μπορεί να θαυμάσει κανείς στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας στο Neuchatel της Ελβετίας.



Δείτε το σχετικό βίντεο του BBC:
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου