Η Στάζι ξέρει…


Ο Χανς-Κρίστιαν Μάας δεν πίστευε στην τύχη του… Είχε κατορθώσει να εξασφαλίσει εισιτήριο για το ματς της Πολωνίας με τη Δυτική Γερμανία και ήταν χαρούμενος που θα πήγαινε από το Ανατολικό Βερολίνο στη Βαρσοβία για αυτόν τον λόγο. Δεν είχαν όλοι την ίδια άποψη…

Το 1971 η ομάδα της Δυτικής Γερμανίας, που έμελε να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης τον επόμενο χρόνο, έδινε αγώνα για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών (σ.σ. έτσι ονομαζόταν τότε το EURO) στη Βαρσοβία και ο 21χρονος Χανς-Κρίστιαν, φανατικός ποδοσφαιρόφιλος, ήθελε να δει από κοντά αυτούς που θαύμαζε-κρυφά-από την τηλεόραση. Τον Μπεκενμπάουερ, τον Νέτσερ, τον Μίλερ και τους άλλους αστέρες των Δυτικογερμανών.

«Η Δυτική Γερμανία ήταν τοπ κλάσης ομάδα και πιστεύαμε ότι ήταν μοναδική ευκαιρία να την παρακολούθησουμε. Εμάς μας ένοιαζε απλά ο αθλητισμός, το συναίσθημα, δεν είχαμε ιδέα πως αυτό που θα κάναμε είχε κάποια ιδεολογική χροιά», είπε χρόνια αργότερα ο Μάας.

Πήγε λοιπόν στη Βαρσοβία μαζί με δύο φίλους, έχοντας εξασφαλίσει εισιτήρια από έναν γνωστό που είχαν στο Δυτικό Βερολίνο, αλλά αντιλήφθηκαν μέσα στο γήπεδο ότι δεν ήταν μόνοι! Υπήρχαν στις εξέδρες πέντε με έξι χιλιάδες Ανατολικογερμανοί φίλαθλοι και ένα πανό που έγραφε «Χαιρετίσματα από Λειψία, Φραντς»!

Η επιστροφή βρήκε τον Μάας και τους φίλους του «χορτασμένους», όμως το επόμενο πρωινό δέχτηκε μια δυσάρεστη επίσκεψη από τη Στάζι…

Αρχικά, η ποινή ήταν επίπληξη «επειδή δεν υποστήριξε τους συντρόφους της Πολωνίας», η πραγματική τιμωρία ήταν όμως η αποβολή του από το πανεπιστήμιο του Χούμπολντ, λίγους μήνες προτού πάρει το πτυχίο του στη ζωική και φυτική παραγωγή…

Ο Μάας είχε πέσει θύμα του γελοίου προπαγανδιστικού ανταγωνισμού των δύο Γερμανιών. Οι μεν Δυτικοί προπαγάνδιζαν για την παρουσία των Ανατολικών στις εξέδρες, μια χρονιά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, οι δε Ανατολικοί προσπαθούσαν να… μειώσουν τη σημασία του ποδοσφαίρου!

«Η Ανατολική Γερμανία έπασχε από ποδοσφαιρικό κόμπλεξ κατωτερότητας σε σχέση με τη Δυτική, με τις αρχές να είναι ευαίσθητες πάνω σ` αυτό το θέμα», ανέφερε ο Μάας.

Ο Χανς-Κρίστιαν μετά την αποβολή του από το πανεπιστήμιο προσπάθησε να διαφύγει από την Ανατολική Γερμανία μέσω της Βαλτικής με μια βάρκα, αλλά συνελήφθη από τη νορβηγική ακτοφυλακή και τον έστειλαν πίσω στην Ανατολική Γερμανία.

Εν τέλει, το εισιτήριο του για τη Δύση ήρθε μέσα από ένα πρόγραμμα απελευθέρωσης πολιτικών κρατούμενων από τη Λουθηρανική Εκκλησία της Δυτ.Γερμανίας και μπόρεσε τελικά να φύγει από την Ανατολική Γερμανία, όντας όμως σωματικά και ψυχολογικά τραυματισμένος.

Όλα αυτά, επειδή θεωρήθηκε… «κατάσκοπος» και «επικίνδυνος εχθρός της πατρίδας», πηγαίνοντας να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα…



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου