Απαντήσεις στα κύρια αινίγματα της Κβαντικής Θεωρίας


Θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στα κύρια αινίγματα της κβαντικής θεωρίας (ΚΑΚΘ) που θέτει ο μαθηματικός και φυσικός Collin Bruce (Κόλιν Μρους) στο έργο του Πολλοί κόσμοι της κβαντικής θεωρίας.

ΚΑΚΘ 1


Απόκοσμοι κβαντικοί δεσμοί μοιάζουν να συνεπάγονται είτε ότι υπάρχουν σήματα ταχύτερα από το φως είτε ότι τοπικά γεγονότα δεν εξελίσσονται αμέσως με μονοσήμαντο τρόπο, σε κάθε άκρο του δεσμού.

ΚΑΚΘ 2


Απόκοσμοι κβαντικοί δεσμοί μοιάζουν να συνεπάγονται είτε ότι υπάρχουν υπερφωτεινά σήματα είτε ότι τα κβαντικά γεγονότα είναι αληθινά τυχαία.

Απάντηση: Παρατηρούμε ότι το ΚΑΚΘ 1 και το ΚΑΚΘ 2 είναι ερωτήματα συσχετιστικά μεταξύ τους. Έτσι η απάντηση είναι μία: αν αποδεχθούμε και κατανοήσουμε το γεγονός της ύπαρξης του πραγματικού δεύτερου κόσμου, του κβαντικού κόσμου, τότε ο γρίφος λύνεται. Ο εν λόγω κόσμος είναι ένα υπερ-νοήμον σύμπαν που πληροφορεί με συμβατική νόηση το οικείο μας τρισδιάστατο σύμπαν. Τούτο σημαίνει πως το συγκεκριμένο δίλημμα τόσο του ΚΑΚΘ 1 όσο και του ΚΑΚΘ 2 αποτελεί τη συνέπεια της εμπλοκής της συνείδησης του παρατηρητή-επιστήμονα.

Η εκκρεμότητα του «είτε/είτε» είναι ψυχολογικής τάξης και όχι λογικής (όπου κανονικά ανήκει). Διηγείται ακριβώς τη μεσοβέζικη συνείδηση του παρατηρητή ανάμεσα στο «εγώ» του – που κατοικεί στο μακροσκοπικό σύμπαν – και στον «εαυτό», που εκπέμπει σήματα από το κβαντικό σύμπαν. Κοντολογίς, το δίλημμα προκύπτει από την ψευδαίσθηση της ατομικής, υλικής συνείδησης του παρατηρητή. Η υπέρβαση του διλήμματος μπορεί να επιτευχθεί με την (ενεργειακή) κοινωνική/κοσμική συνείδηση του επιστήμονα παρατηρητή.

ΚΑΚΘ 3


Γιατί το σύμπαν μοιάζει να αναλώνει μια τόσο μεγάλη ποσότητα προσπάθειας εξερευνώντας πιθανές εκβάσεις γεγονότων, πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν, αλλά τελικά δεν συνέβησαν;

ΚΑΚΘ 4


Γιατί η πραγματικότητα μοιάζει να είναι ο κόσμος σε μια και μοναδική υλική δομή, όταν τα κύματα- οδηγοί θα έπρεπε να υφαίνουν μια ακόμη πιο μπερδεμένη πολλαπλότητα δομών;

Απάντηση: Και αυτά τα δύο ερωτήματα συνάπτονται συσχετιστικά μεταξύ τους. Η απάντηση λοιπόν και στα δύο ερωτήματα είναι η εξής: η προθεσιακότητα που (πρέπει να) διακρίνει την υπερπληροφορία η οποία διέπει ένα υπερνοήμον σύμπαν. Ο απλός νοήμων παρατηρητής του οικείου ορατού σύμπαντος, διαθέτει απλή προθετικότητα και όχι προθεσιακότητα. Αλλά η απλή προθετικότητα δεν μπορεί να κατανοήσει την προθεσιακότητα του σύμπαντος: απέραντη α-νόητη πληροφορία, για ελαχιστότατες μονάδες νοήματος.

Να γιατί η (ορατή) πραγματικότητα φαίνεται να χρειάζεται τόσο μεγάλη ποσότητα προσπάθειας, ώστε να προσλάβει μια ειδική δομή και όχι μια μπερδεμένη πολλαπλότητα δομών, μολονότι η αλήθεια είναι ότι η πραγματική πραγματικότητα δεν τη χρειάζεται.

Το κλειδί λοιπόν για την απάντηση στα τέσσερα κύρια αινίγματα της κβαντικής θεωρίας, είναι η θεωρία της πληροφορίας, από την οποία εκταμιεύεται η ψηφιακή φιλοσοφία που αντιλαμβάνεται το ορατό σύμπαν ως σύμπαν-υπολογιστή. Δηλαδή ένα ολιστικό σύμπαν τριών κόσμων. Αλλά για αυτούς του κόσμους θα μιλήσουμε περισσότερο σε επόμενα σημειώματα.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου