Τα φώτα που τυφλώνουν παιδικές ψυχές


Η κλήρωση των ομίλων έγινε κι όλοι έχουν αρχίσει να νιώθουν πιο κοντά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Πίσω από τα λαμπερά φώτα που θα ανάψουν, όμως, σε μερικούς μήνες στη χώρα του καφέ, βρίσκεται μία πολύ πιο σκοτεινή πραγματικότητα. Πολλάκις έχουμε παραθέσει και εδώ ιστορίες που καταδεικνύουν ότι μόνο αγγελικά πλασμένα δεν είναι όλα γύρω από τη σπουδαία διοργάνωση. Και οι έρευνες που δεν σταματούν, έρχονται να καταδείξουν άλλο ένα πρόβλημα που θα αναδειχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τώρα: την παιδική πορνεία…

Οι ειδικοί ήδη φοβούνται ότι η συγκεκριμένη μάστιγα θα πάρει αδιανόητες διαστάσεις, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να μεταναστεύουν ανήλικες ιερόδουλες στη χώρα, την ώρα που οι έμποροι λευκής σαρκός φέρνουν κοντά τους περισσότερες ανήλικες κοπέλες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θα προκύψουν για τους ντόπιους, αλλά κυρίως τους ξένους που θα συρρεύσουν στη χώρα για το Μουντιάλ.

«Ανησυχούμε ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση θα αυξηθεί στις πόλεις που φιλοξενούν αγώνες, καθώς και σε αυτές που υπάρχουν κοντά τους. Προσπαθούμε να συντονίσουμε με την πολιτεία και τους επικεφαλής των πόλεων τις προσπάθειές μας όσο περισσότερο μπορούμε, προκειμένου όλοι να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος», εξηγεί ο Τζοσελένο Βιέιρα ντος Σάντος που συντονίζει στην οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βραζιλία ένα εθνικό πρόγραμμα κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, η παιδική πορνεία ανθεί κυρίως λόγω των εγχώριων απαιτήσεων, με τους πελάτες να προέρχονται τις περισσότερες φορές – το 75% των περιπτώσεων – από την ίδια ή γειτονικές περιοχές με αυτές των ανήλικων ιερόδουλων. Ο σεξοτουρισμός με στόχο τα παιδιά απασχολεί περισσότερο τις μεγάλες και παράκτιες πόλεις και σε περίοδο σημαντικών γεγονότων, όπως το Καρναβάλι ή η παραμονή Πρωτοχρονιάς, η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μία τέτοια περίπτωση, με την οργάνωση Minas Gerais State Association of Prostitutes, η οποία εκπροσωπεί τις ιερόδουλες σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, να προσφέρει στα μέλη της ακόμα και δωρεάν μαθήματα αγγλικών στο Μπέλο Οριζόντε, για να συνεννοούνται με τους νέους πελάτες.

«Πολύς κόσμος θα κυκλοφορεί σε αυτή την περιοχή κατά τη διάρκεια των αγώνων και σίγουρα η πόλη θα είναι γεμάτη τουρίστες. Ξέρω ότι θα υπάρχει πολλή δουλειά για όλους: τις γυναίκες, τα κορίτσια, όλους», εξηγεί η 19χρονη τραβεστί, Τζιοβάνα.

Στο Μουντιάλ αναμένονται 600.000 τουρίστες που υπολογίζεται ότι θα ξοδέψουν περίπου 25 δισεκατομμύρια ρεάλς (σ.σ.11 διεσεκατομμύρια δολάρια) κατά την παραμονή τους στη χώρα, την ώρα που τα συνολικά κέρδη για την βραζιλιάνικη οικονομία θα αγγίξουν τα 113 δισεκατομμύρια ρεάλς.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση θα δαπανήσει περίπου 33 εκατομμύρια ρεάλς για τα γήπεδα, το σύστημα συγκοινωνιών και τις υπόλοιπες υποδομές, συν 10 εκατομμύρια για διαφήμιση.

Κι όμως, ελάχιστα χρήματα θα δαπανηθούν για την εξάλειψη της παιδικής πορνείας, με τα στοιχεία να κάνουν λόγο για μισό εκατομμύριο παιδιά που έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης το 2012. Η αύξηση είναι δραματική αν αναλογιστούμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, το 2001 εργάζονταν στον χώρο της παιδικής πορνείας 100.000 ανήλικοι.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαθέτει 8 εκατομμύρια ρεάλς στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Μουντιάλ, προκειμένου να «τρέξουν» προγράμματα κατά της παιδικής πορνείας, αλλά δεν έχουν όλες οι πόλεις το κατάλληλο υπόβαθρο για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

«Συνειδητοποιούμε ότι με αυτές τις πρωτοβουλίες ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλλου απλά αγγίζουμε την κορυφή του παγόβουνου, αλλά ελπίζουμε έτσι να θέσουμε τις βάσεις για πιο μακροπρόθεσμα προγράμματα στο μέλλον», εξηγεί ο Σάντος.

Παρόλα αυτά, το έργο τους είναι δύσκολο, από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πατάξει το φαινόμενο, όπως λέει και ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωση Abrinq, μέλος της οργάνωσης «Save the Children International»: «Το συγκεκριμένο θέμα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης και δεν βλέπουμε καμία θέληση για συντονισμένες προσπάθειες ή για αύξηση των πόρων για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών».

Επίκεντρο του προβλήματος είναι η Φορταλέσα. Ειδυλλιακό κλίμα για τους τουρίστες, αλλά μία αρρωστημένη νοοτροπία κάποιων κατοίκων, σε συνδυασμό με την ακραία φτώχεια και τη χρήση ναρκωτικών, έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την άνθηση της παιδικής πορνείας. Στα προάστια της πόλης, είναι συνηθισμένο κι όχι κατακριτέο οι πατεράδες να πουλούν τις κόρες τους σε πελάτες, προκειμένου να έχουν επιπλέον εισόδημα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότερες καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων προέρχονται από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Πολλά από τα παιδιά που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, αποδέχονται τη… μοίρα τους ως μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τη δύσκολη ζωή τους. Η 16χρονη Τζέσικα ξεκίνησε να πουλά το κορμί της σε τοπικούς πελάτες για 18 δολάρια τη βραδιά, πριν καταφέρει να εργαστεί σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα, «ψαρεύοντας» και τουρίστες που της δίνουν ακόμα και 90 δολάρια τη βραδιά.

Η αστυνομία τη συνέλαβε τον Σεπτέμβριο στην παραλία Ιρασέμα, το επίκεντρο του εμπορίου λευκής σαρκός της Φορταλέσα. Την μετέφεραν σε ένα από τα τέσσερα καταφύγια που υπάρχουν για ανήλικες ιερόδουλες, το οποίο φυλάσσεται αυστηρά. Η Τζέσικα μοιράζεται το δωμάτιο με άλλα τρία κορίτσια που είχαν την ίδια τύχη με αυτή και διηγείται το πώς ένας Ισπανός τακτικός πελάτης της υποσχέθηκε να την πάρει μαζί του στην Ευρώπη:

«Του είπα ότι ήμουν 18 και θα έβγαζα διαβατήριο. Πλήρωσα 500 ρεάλς για πλαστή ταυτότητα και μάζευα χρήματα για να αγοράσω ένα πλαστό διαβατήριο. Τελικά, όμως, φοβήθηκα να πάω».

Οι προαγωγοί και οι πελάτες σπάνια τιμωρούνται, καθώς, ακόμα κι αν οι αστυνομικοί καταφέρουν να συντάξουν κατηγορίες κατά τους, τα θύματά τους συχνά αλλάζουν τις καταθέσεις τους και οι υποθέσεις διαγράφονται.

Ο εισαγγελέας Φρανσίσκο Κάρλος Περέιρα ντε Αντράντε, που ειδικεύεται στις υποθέσεις της παιδικής εκμετάλλευσης, αποκαλύπτει ότι μόλις 20 από τις 2.000 υποθέσεις που έχει χειριστεί αφορούσαν παιδική πορνεία. Πλέον, είναι ακόμα πιο δύσκολο να εντοπιστούν τα θύματα και οι θύτες, καθώς έχει οργανωθεί ένα ολόκληρο κύκλωμα εκμετάλλευσης. Προαγωγοί, υπεύθυνοι ξενοδοχείων και οδηγοί ταξί εντοπίζουν ανήλικα αγόρια και κορίτσια με σκοπό να τα εκδώσουν, με τους ξένους πελάτες να… παραγγέλνουν τα παιδιά, τα οποία μεταφέρονται απευθείας στο εκάστοτε ξενοδοχείο.

Η Βανέσα ήταν μόλις 13 ετών όταν η αστυνομία τη μάζεψε τον Οκτώβριο κοντά στο γήπεδο της πόλης και την πήγε στο ίδιο καταφύγιο με τη Τζέσικα. Είχε φύγει από το σπίτι της σε μία φτωχογειτονιά όταν ήταν 10 κι έχει ζήσει τον περισσότερο καιρό στους δρόμους, πηγαίνοντας κατά καιρούς σε καταφύγια και περνώντας τις νύχτες της με πελάτες, κάποιους από τους οποίους αποκαλεί φίλους της.

Η ζημιά στην παιδική ψυχή των ανήλικων ιερόδουλων είναι τόσο μεγάλη, που δυσκολεύονται να ξεφύγουν από τη μοίρα τους. Στις 2 Νοεμβρίου, η Βανέσα κατάφερε να πάρει μία σκάλα και να σκαρφαλώσει τον ύψους 2,5 μέτρων τοίχο του καταφυγίου, πείθοντας άλλα δύο κορίτσια, 12 και 13 ετών, να την ακολουθήσουν για να επιστρέψουν στην πιάτσα τους κοντά στο γήπεδο. Ήταν η 4η φορά που απέδρασε σε διάστημα 6 μηνών.

«Είναι πολύ δύσκολο να πείσεις αυτά τα κορίτσια να έχουν μία φυσιολογική ζωή. Τα περισσότερα θεωρούν ότι η κακοποίηση και το να πουλούν το κορμί τους είναι απλά κάτι που μπορεί να συμβεί στη ζωή του καθενός», συνοψίζει η εργαζόμενη στο καταφύγιο, Λεονόρα Αλμπουκέρκε…



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου