Leidenfrost: Το εντυπωσιακό φαινόμενο του νερού!

Το νερό έχει μοναδικές ιδιότητες που μερικές από τις οποίες δεν είχαν μέχρι τώρα οπτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό όπως το περίφημο «φαινόμενο Leidenfrost». Στα παρακάτω βίντεο μια ομάδα επιστημόνων από το Bath University της Μ. Βρετανίας μας εξηγεί πώς παράγεται όπως και τη φυσική πίσω από το φαινόμενο.

Το φαινόμενο Leidenfrost παρατηρείται όταν ένα υγρό βρίσκεται σε επαφή με ένα υλικό που είναι εξαιρετικά θερμότερο από το σημείο ζέσης του υγρού. Οφείλεται στην εξάτμιση ενός στρώματος νερού από τη σταγόνα που αφενός μεν κρατάει τη σταγόνα αιωρούμενη, ενώ ταυτόχρονα το στρώμα ατμού μεταξύ σταγόνας και του θερμότατου υλικού δρα ως θερμικός μονωτής, μη επιτρέποντας την σταγόνα να εξατμιστεί αμέσως. Επιπλέον όταν η θερμή επιφάνεια είναι πριονοτή υπάρχει η δυνατότητα να κατευθύνουμε τη σταγόνα προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση!


Παρακολουθήστε τα βίντεο:






Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου