Η ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη του 2014


Μια εντυπωσιακή ηλιακή έκλαμψη, η ισχυρότερη για το 2014, σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης.

Λόγω της θέσης της, στο νοτιοανατολικό άκρο του Ήλιου, η ηλιακή έκλαμψη, κλάσης Χ4.9, δεν αναμένεται να επηρεάσει τους δορυφόρους ή τις τηλεπικοινωνίες.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τρίτη φορά που η ηλιακή κηλίδα AR1990, από την οποία προέρχεται η ηλιακή έκλαμψη, γύρισε προς την πλευρά του Ήλιου που κοιτά τη Γη.

Οι ηλιακές εκλάμψεις εκτοξεύουν γιγάντιους πίδακες μάγματος που ονομάζονται μαζικές εκρήξεις στην Κορώνα του Ήλιου.

Οι ηλιακές εκλάμψεις κλάσης Χ είναι οι ισχυρότερες ηλιακές καταιγίδες και αν κατευθυνθούν προς τη Γη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε δορυφόρους και αστροναύτες.

Αν η σημερινή ηλιακή έκλαμψη κατευθυνόταν στη Γη θα είχε προκαλέσει σοβαρή γεωμαγνητική καταιγίδα, ένα φαινόμενο που δημιουργείται όταν τα φορτισμένα σωματίδια προσκρούουν στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο ο Ήλιος βρίσκεται στην ενεργό φάση του 11ετούς ηλιακού κύκλου.
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου