Το έγκλημα του Νίκου Κοεμτζή για μια παραγγελιά!


Στις 25 Φεβρουαρίου του 1973 διαδραματίζεται ένα πρωτοφανές γεγονός, ενας άντρας διακόπτει το μουσικό πρόγραμμα στο λαϊκό νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα της Αθήνας» στην Αγίου Μελετίου 45 στην Κυψέλη και σε κατάσταση αμόκ αρχίζει να μαχαιρώνει όσους βρίσκει στην πίστα, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να σκοτωθούν. Διαβαστε παρακάτω τι ακριβώς συνέβη εκείνη την νυχτα στο λαϊκό νυχτερινό κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο Νίκος Κοεμτζής γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1938 στο Αιγίνιο Πιερίας από φτωχή οικογένεια και ήταν γιος του Παναγιώτη και της Αναστασίας Κοεμτζή. Μεγάλωσε με δυσκολίες και από μικρός είχε πολλά προβλήματα με την αστυνομία λόγω του αριστερού παρελθόντος της οικογένειας του. Το ξέσπασμά του Νίκου Κοεμτζή το βράδυ τις 25ης Φεβρουαρίου 1973 στο λαϊκό νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα της Αθήνας» έγινε λόγω της προσβολής που δέχτηκε, όταν κάποιοι θαμώνες δεν σεβάστηκαν την παραγγελιά του αδελφού του, τον άγραφο νόμο της νύχτας που κανένας τότε δεν παραβίαζε. Ο απολογισμός ήταν τραγικός με συνολικά τρεις νεκρούς και επτά τραυματίες, μετατρέποντας το αποκριάτικο γλέντι των Αθηναίων σε σφαγείο.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Δημοσθένης και ο αδελφός του Νίκος Κοεμτζής πήγαν μαζί με την παρέα τους στο λαϊκό νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα της Αθήνας». Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο Δημοσθένης έκανε μια παραγγελιά για να χορέψει μόνος του πάνω στην πίστα, όπως όριζαν τα ήθη της νύχτας. Το τραγούδι που ζήτησε ήταν οι «Βεργούλες» και οσο οι μουσικοί καθυστερούσαν και η ώρα περνούσε, ο αδερφός του Νίκος επέμενε: «Παίξε τις Βεργούλες να χορέψει ο αδελφός μου». Η ορχήστρα άρχισε να παίζει και τότε κάποιοι από τους θαμώνες του κέντρου συνέχισαν να χορεύουν αγνοώντας τις παρατηρήσεις που δέχθηκαν από το μικρόφωνο ότι το τραγούδι ήταν «παραγγελιά».

Ο Νίκος σηκώθηκε να υπερασπιστεί την τιμή του αδελφού του και τότε ξεκίνησε το μακελειό, ανάμεσα σ” αυτούς που είχαν αγνοήσει την παραγγελιά ήταν και δύο αστυνομικοί. Τράβηξε το μαχαίρι που είχε κρυμμένο στη ζώνη του για προστασία φώναξε «Παραγγελιά ρε!» και όρμησε μαινόμενος εναντίον της παρέας των αστυνομικών. Μέσα σε λίγα λεπτά επικράτησε χάος, ο Νικος Κοεμτζής αιματοκύλισε οσους ήταν στη πίστα και συνέχισε να καρφώνει όποιον έβρισκε μπροστά του προς τον δρόμο για την έξοδο, στο τέλος κατάφερε να διαφύγει αφήνοντας πίσω του νεκρούς και τραυματίες.

Τρεις άνθρωποι σκοτώνονται ο υπενωμοτάρχης της Χωροφυλακής Μανόλης Χριστοδουλάκης (28 ετών), ο αστυφύλακας της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών Δημήτρης Πεγιάς (31 ετών) και ο Γιάννης Κούρτης (34 ετών) μηχανικός και βαφέας αυτοκινήτων που βρισκόταν στην παρέα των αστυνομικών. Επτά ακόμα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ήταν και ο φίλος των Κοεμτζήδων, Θωμάς Καραμάνης. Μαρτυρες που βρισκόντουσαν στο κέντρο είπαν ότι οι αστυνομικοί αδιαφόρησαν για την παραγγελιά του Κοεμτζή και προκάλεσαν τον θυμό του.

Συνελήφθη λίγες μέρες μετα και στη δίκη του υποστήριξε ότι οδηγήθηκε σε αυτή τη πράξη επειδή θόλωσε από το ποτό και από την προσβολή που δέχτηκε από την παρέα των αστυνομικών, ο συνήγορος του προσπάθησε να αποδείξει ότι ο δράστης είχε ψυχολογικά προβλήματα όμως οι δικαστές δεν του χαρίστηκαν, απέρριψαν το αίτημα του να εξεταστεί από γιατρό και τον καταδίκασαν με την εσχάτη των ποινών. Έδειξε μεταμέλεια και η παραμονή του στις φυλακές ήταν υποδειγματική. Μετά από 23 χρόνια συνεχούς κράτησης αποφυλακίζετε από τις φυλακές Πατρών στις 29 Μαρτίου του 1996 και τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του τα πέρνα στην Αθήνα.

Η ιστορία του εγινε τραγούδι, ταινία και ντοκιμαντέρ! Ο Παύλος Τάσιος το 1980 σκηνοθέτησε την ταινία «Παραγγελιά!» εμπνευσμένος από το ειδεχθές έγκλημα του Νίκου Κοεμτζή. Μια ταινία αριστούργημα μέσα από την οποία διαφαίνεται το περιστατικό του εγκλήματος του Νίκου Κοεμτζή αλλά και η κοινωνικοπολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα κατά την περίοδο της χούντας και μετέπειτα. «Η ζωή μας είναι σουγιαδιές» έγραψε η Κατερίνα Γώγου και με το ποίημά της αυτό «έντυσε» την σκηνή της ταινίας «Παραγγελιά» που εξιστορεί το τριπλό φονικό για ένα ζεϊμπέκικο στο νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα της Αθήνας» τον Φλεβάρη του 1973. Ο Νίκος Κοεμτζής έφυγε από την ζωή στα 73 του χρόνια στις 23 Σεπτεμβρίου του 2011 ενώ βρισκόταν στο Μοναστηράκι και πουλούσε τα βιβλία του, αρχικά έπαθε έμφραγμα και μετά από λίγη ώρα έφυγε από ανακοπή καρδιάς. 


"Τα δυο σου χέρια πήρανε (Βεργούλες)"
Στίχοι: Μάρκος Βαμβακάρης, Φράγκος
Μουσική: Μάρκος Βαμβακάρης, Φράγκος
Εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Δείτε τo βίντεο:









Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου