Βίντεο: Πώς το τσουνάμι που δημιούργησε ο σεισμός της Χιλής εξαπλώθηκε σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό

Eνα time lapse βίντεο του κέντρου προειδοποιήσεων τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού, δείχνει πώς τα κύματα που δημιουργήθηκαν από το σεισμό των 8,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε την Πρωταπριλιά στη Χιλή, μεταδίδονταν επί 30 ώρες στον Ινδικό Ωκεανό.

Μπορεί ο σεισμός των 8,2 Ρίχτερ να μην ήταν αρκετά μεγάλος για να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο τσουνάμι, αλλά το συγκεκριμένο βίντεο αποδεικνύει το πόσο καταστροφικό θα ήταν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερο σεισμός που έχει γίνει ποτέ ήταν τα 9,5 Ρίχτερ του 1960, με επίκεντρο κοντά σε αυτό της σεισμικής δόνησης της Πρωταπριλιάς. Το τσουνάμι που είχε δημιουργηθεί τότε σκότωσε 61 ανθρώπους στη Χαβάη και 138 στην Ιαπωνία, ενώ συνολικά από το τσουνάμι και τον σεισμό, τότε, είχαν χάσει τη ζωή τους 1.655 άτομα.

Και οι δύο σεισμοί, και ο τωρινός και αυτός του 1960 είχαν σημειωθεί στο σημείο που ονομάζεται ζώνη καταβύθισης, δηλαδή εκεί όπου η ωκεάνια πλάκα ωθείται κάτω από την ηπειρωτική πλάκα και πίσω από το μανδύα της Γης. Η ζώνη καταβύθισης εκτείνεται κατά μήκος της Νότιας Αμερικής από την πλευρά του Ειρηνικού. Σημειώνεται ότι στις ζώνες καταβύθισης είναι δυνατό να καταγραφούν οι μεγαλύτεροι σεισμοί από οποιαδήποτε άλλο είδος πλάκας και επίσης, οι ζώνες καταβύθισης είναι υπεύθυνες για τα ενεργά ηφαίστεια στο δαχτυλίδι του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος σεισμός που έχει γίνει ποτέ ήταν αυτός των 9,2 Ρίχτερ στο Ανκοράτζ της Αλάσκας το 1964 ο οποίος, μάλιστα, είχε δημιουργήσει ένα τσουνάμι που έφθασε 2.000 μίλια μακριά σε πόλη της Καλιφόρνια και σκότωσε 11 άτομα.

Φυσικά, κανείς δεν ξεχνά το σεισμό των 9,1 Ρίχτερ το 2004 που σημειώθηκε σε μια ζώνη καταβύθισης στη Σουμάτρα και σκότωσε 200.000 ανθρώπους στον Ινδικό Ωκεανό.







ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου