Ζαν Πιερ Άνταμς: O Διεθνής Γάλλος που βρίσκεται σε κώμα εδώ και 32 χρόνια!


Η συγκλονιστική ιστορία του Γάλλου διεθνή άσου Ζαν Πιερ Άνταμς που βρίσκεται σε κώμα εδώ και 32 χρόνια από λάθος του αναισθησιολόγου σε επέμβαση ρουτίνας. Η συνεχής στήριξη της συζύγου του και η άρνηση για ευθανασία!

Στις 17 Μαρτίου 1982, ο Γάλλος πρώην διεθνής άσος, Ζαν Πιερ Άνταμς διεκομίσθη σε νοσοκομείο της Λιόν προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ρουτίνας στο γόνατο.

Ο πρώην παίκτης της Νις και της Παρί Σεν Ζερμέν επρόκειτο να ναρκωθεί για λίγες ώρες, όμως πέρασαν 32 χρόνια και ακόμη δεν έχει ξυπνήσει!

Ο Άνταμς ήταν ένας από τους πρώτους Γαλλοαφρικανούς που έκαναν αξιοσημείωτη καριέρα φορώντας 22 φορές τη φανέλα της εθνικής Γαλλίας , ωστόσο λίγοι γνωρίζουν το προσωπικό του δράμα.

Για δεκαετίες ακροβατεί ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Γεννήθηκε το 1948 στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας.

Το ποδόσφαιρο ήταν στο αίμα του, καθώς ο θείος του Αλεσάντρ Ντιαντιού είχε διαπρέψει στην ομάδα Ζαν Ντ'Αρκ όμως αρχικά επέλεξε να ρίξει το βάρος του στην εκπαίδευση του.

Η βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια του, δεν του επέτρεψε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό εάν δεν ολοκλήρωνε την βασική σχολική εκπαίδευση του.

Έτσι τον έστειλαν να φοιτήσει σε γαλλικό σχολείο υπό την προστασία της οικογένειας Ζουρντέν στο Παρίσι. Ήταν η εποχή που ο "Λευκός Λύκος" όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο.

Ο Άνταμς αφού ολοκλήρωσε την βασική εκπαίδευση του, αποφάσισε να μην σπουδάσει. Υπέφερε από τραυματισμό στο γόνατο, γνωρίζοντας πως οι ελπίδες του για να πραγματοποιήσει καριέρα ως ποδοσφαιριστές μειώνονταν δραματικά.


Ξεκίνησε να δουλεύει σε εργοστάσιο. Σε ένα σοβαρό τροχαίο είδε τον καλύτερο φίλο του, Γκι Μποντό να χάνει τη ζωή του, ενώ ο ίδιος γλίτωσε με αμυχές.

Το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο αναζωπυρώθηκε όταν υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία του. Η καλή φυσική κατάσταση του σε συνδυασμό με τις αμυντικές ικανότητες του προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της ερασιτεχνικής Φοντενμπλό με την οποία κατέκτησε το τοπικό πρωτάθλημα για δύο διαδοχικές σεζόν (1968, 1969).

Το 1970 υπέγραψε συμβόλαιο με την Νιμ. Φόρεσε τη φανέλα της 98 φορές σκοράροντας 10 γκολ σε τρεις σεζόν.

Το 1972 πραγματοποίησε το ντεμπούτο με την εθνική Γαλλίας, ενώ το 1973 πήρε μεταγραφή για τη Νις σκοράροντας 17 γκολ σε 144 συμμετοχές.


Εκεί έμεινε για τέσσερα χρόνια. Ακολούθησε η Παρί Σεν Ζερμέν όπου αγωνίστηκε για δύο σεζόν (1977/1979) με απολογισμό 42 εμφανίσεις και δύο γκολ. Από κοινού με τον Τρεζόρ δημιούργησαν ένα αχτύπητο δίδυμο στα μετόπισθεν των "τρικολόρ".

Ο Άνταμς παντρεύτηκε την Μπερναντέτ τον Απρίλιο του 1969. Απέκτησε δύο γιους. Στις 17 Μαρτίου 1982 υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο Εντουάρντ Εριό της Λιόν.

Ένα τραγικό λάθος του αναισθησιολόγου είχε ως συνέπεια να πέσει σε κώμα. "Ολα θα πάνε καλά. Είμαι σε καλή κατάσταση", ήταν τα τελευταία λόγια στη σύζυγο του. Λίγη ώρα αργότερα η Μπερναντέτ δέχθηκε τηλεφώνημα από το νοσοκομείο.

Η λάθος ποσότητα του αναισθητικού αποδείχθηκε μοιραία. Ο αναισθησιολόγος επέβλεπε παράλληλα άλλες οχτώ περιπτώσεις ασθενών, ενώ το φάρμακο ήταν προβληματικό.

Ο Ζαν-Πιερ Άνταμς δεν κατάφερε να ξυπνήσει ποτέ. Η σύζυγος του παραμένει καθημερινά δίπλα του εδώ και 32 χρόνια. Το νοσοκομείο ενημέρωσε την οικογένεια πως δεν μπορούσε να φιλοξενεί τον άτυχο ποδοσφαιριστή, ωστόσο η νοσηλεία του συνεχίστηκε κατ'οίκον.

Η γαλλική ομοσπονδία αλλά και οι πρώην ομάδες του Άνταμς τον στήριξαν οικονομικά όποτε χρειάστηκε, με την διεξαγωγή φιλανθρωπικών αγώνων.

"Για εμένα ο χρόνος σταμάτησε στις 17 Μαρτίου του 1982" λέει η Μπερναντέτ, αρνούμενη να αποχωριστεί τον σύζυγο της. Το ενδεχόμενο ευθανασίας δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται: "Εκείνος δεν μπορεί να μιλήσει κι εγώ δεν μπορώ να πάρω μία τέτοια απόφαση για τον ίδιο"...





ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου